От Левски изчакаха до 17 ч., докогато бяха поставили срок на СТК да отговори на мотивите на "сините" за промяна в решението на комисията за бараж с Верея и след като не получиха такъв от БФС, отговориха чрез официалния си сайт в 17:02. 

В съобщението си от клуба заявяват, че въпреки липсата на отговор, "сините" ще излязат на терена в баража за Лига Европа срещу Верея от 20 ч. на стадион "Георги Аспарухов".

Левски с поредна остра позиция за баража, чака БФС до 17.00 часа

СТК все пак отговори на Левски, макар и със закъснение

"Синя България": Подкрепяме Левски да напусне първенството

Ето съобщението на Левски:

"Уважаеми привърженици, 

След вчерашното скандално решение на СТК на БФС за определяне на участниците в баражите за участие в Лига Европа много от вас като Националния Клуб на Привържениците, Тръст Синя България и множество други от собствено име призоваха и заявиха, че ще подкрепят клуба, ако не участва в определения за неделя (04.06.2017 година) бараж с ФК „Верея“. Призоваха ни да бъдем честни и прозрачни в причините за решението, което трябва да се вземе.

Не знаем до колко успяхте сами да уловите множеството нюанси в създадената ситуация и дали успяхте да проследите сухия език на правната обосновка на клуба.

Към този час, фактите в последователност са следните:

- На 29.5.2017 г. БФС публикува решението на УЕФА ПФК ЦСКА-София да не бъде допуснат до участие в турнирите на УЕФА за нарушаване на част от лицензионните критерии.

- На 31.5.2017 г. Лицензионната комисия на БФС не публикува информация относно лицензирането на клубовете за следващия сезон в съответствие с графика публикуван на сайта на БФС.

- На 01.06.2017 г. сутринта ПФК Левски изпрати официално становище до СТК към БФС относно определянето на отборите, участващи в бараж.

- На 1.6.2017 г. СТК на БФС взе решение бараж за участие в Лига Европа да се играе между Левски и Верея.

- На 1.6.2017 г. БФС уведоми Левски за протокол от проведено заседание на постоянната работна група при БФС и представители на ГД „Национална полиция“ – Министерство на вътрешните работи. Точка 2 от срещата е бараж между „Левски“ Сф и „Верея“ Ст.З. определен за 04.06.2017 г. от 20:00. Това се случи преди БФС да публикува официално решението на СТК за баража на сайта си.

- На 1.6.2017 г. клубът публикува своята позиция към решението на СТК на БФС и в нея зададе въпроса, кой ще спечели от това решение?

- На 1.6.2017 г. БФС публикува благодарствено писмо от ФК  Дунав Русе адресирано до БФС, в което се изказва благодарност за тяхното решение и с референция към претенцията за несправедливо отношение от страна на нашия клуб, само малко повече от час, след като клубът представи своята позиция на сайта си. Писмото на ФК Дунав Русе няма дата.

- Тази сутрин клубът изпрати своето правно становище и позиция свързано с решението на СТК на БФС като единствена възможна инстанция, към която може то да бъде адресирано, с настояване за бараж между ФК Дунав Русе и ФК Верея и настояване за отговор до 17:00.

Отговор от страна на СТК на БФС, естествено, няма. Продължава да липсва и информация кога лицензионната комисия на БФС ще представи на клубовете в страната лицензите за следващия сезон.

След тази прелюдия да минем към основния въпрос. Ще играе ли Левски бараж в неделя? Отговорът е да.

Първо, защото Левски не се страхува от Верея и второ, защото липсата на издадени лицензи е явна заплаха за последствията, които клубът може да понесе, ако реши да саботира баража.

Знаем, че мнозина от вас ще видят в това решение предателство и малодушие, но ние сме принудени да заемем позицията, която пази правото на клуба да се състезава на най-високото професионално ниво, което отборът може да заслужи с играта си. Вярваме, че тези от вас, които не са съгласни с тази позиция, ще ни простят и ще изберат да подкрепят отбора в неделя на стадиона и извън него.

И именно, защото сме професионален клуб и именно, защото носим името на Левски, ние сме отборът, който играе по правилата, дори когато другите ги нарушават.", пише сайтът на "сините".