Най-големият мач в историята на българския футбол безспорно е вечното дерби между Левски и ЦСКА. "Сини" и "червени" са имали своите периоди на доминация в различните етапи от историята, но със сигурност има една конкретна дата, която е останала завинаги във фолклора на този величествен сблъсък. 

И тази дата е именно днешната - 13 май. А тя е завинаги запечатана в "сините" сърца заради големите успехи, записани на нея срещу ЦСКА. И всичко се случва в рамките само на две години. 

Първият исторически момент е финалът за Купата на България през 1998 г. Само няколко дни преди това "червените" са навършили 50 години и тръгват с голяма кошница за последната битка с надеждата да зарадват феновете си. 

Но за сметка на това преживяват един от най-тежките удари в историята си и буквално са унизени на празника си. Левски записва третата си най-голяма победа в историята на съперничеството, като съсипва големия опонент с 5:0. 

А в състава на "червените" блестят ярки звезди като героите от САЩ'94 Емил Костадинов, Бончо Генчев, Ивайло Андонов и Емил Кременлиев, там е бъдещата звезда Стилиян Петров, както и доказани имена като Георги Йорданов, Милен Петков и Петър Жабов. 

Но на този състав "сините" противопоставят вдъхновена игра от млади и нахъсани момчета, като Димитър Иванков, Георги Иванов-Гонзо и Александър Александров-Кривия. Водени още и от фигури като Николай Тодоров-Кайзера, Дончо Донев и Йордан Маринов, те разгромяват съперника си. 

Кайзера поставя началото на головата фиеста в 14-та минута, а до почивката страхотен гол отбелязва и Сашо Александров. Мачът е сравнително равностоен, но малко след подновяването на играта се вижда, че ще завърши злополучно за "червените". 

Още в 47-та минута Дончо Донев прави 3:0, а в края идва времето на Георги Иванов-Гонзо, който прави 4:0 срещу съперника, който впоследствие ще се превърне в любимата му жертва и ще стане най-добрият реализатор в историята на вечното дерби. 

И за да е пълен срамът на "червените" навръх юбилея им, ветеранът Георги Йорданов си забива автогол минута преди края, за да сложи по минорен начин точка на мача за своя отбор и да бъде записана една от най-тежките загуби за ЦСКА в историята.

Всъщност, само няколко месеца по-късно столичният гранд ще инкасира и най-големия разгром в историята си - 0:8 от Литекс, но това е материал за друга тема в рубриката ни "На този ден". 

Само две години по-късно съдбата дава възможност за реванш в "червено" на тази дата. Двата големи гранда отново се вкопчват в битка, а залогът е шампионската титла. Левски води с минимален аванс, а победата е задължителна за ЦСКА, ако иска да остане в борбата а титлата. 

Предния кръг Левски е паднал от Миньор в Перник и постепенно е профукал огромната преднина пред съперника. Треньор на "сините" тогава е Димитър Димитров-Херо, който само преди дни стана шампион и с Лудогорец, а преди това го беше сторил и с Литекс. 

Та Херо извежда състав, който трябва да победи в дербито, за да ликува с титлата, макар до края на сезона да остават четири кръга. "Червените" оценяват залога и са с всичко най-добро. А в състава личат имената на Емил Кременлиев, Димитър Бербатов, любимецът на феновете Методи Деянов, бъдещият "син" шеф Станислав Ангелов, настоящият треньор на Берое Александър Томаш и редица други. 

Мачът се развива с поделено надмощие, но изглежда, че ЦСКА е по-добрият отбор и заслужава повече победата. Тя може да бъде изкована в 89-та минута, когато Димитър Бербатов излиза сам срещу Димитър Иванков. Феновете в сектор Г предвкусват гола и победата, когато младият нападател се спъва в топката и пада на земята. 

Той е посрещнат с бурни освирквания и обиди от своите привърженици, а в следващата атака всичко приключва за тях. Едно центриране в наказателното поле на Евген Немодрук завършва с удар с кървящата глава на Георги Иванов-Гонзо, топката лети леко, но параболата е неспасяема за молдовеца - 1:0 за Левски. 

"Герена" избухва в радост, впоследствие Иванов обезумява от щастие при празнуването на гола и се съблича почти гол. Титлата е капарирана, а датата 13 май се запечатва завинаги в "синьо" в историята на вечното дерби.