Солени финансови наказания получиха Левски и ЦСКА след дербито по между си от 23-я кръг на Първа лига. Глобата за "сините" е общо 6300 лева, а за "червените" - 4300. 

Левски е наказан с 1000 лева за една хвърлена бомбичка, а ЦСКА е глобен с 2000 лева заради по-голяма бройка бомбички. Има докладна записка от делегата на мача Христо Стефанов, който е описал рисунки, издигнати от публиката, които могат да бъдат тълкувани като свастики.

Делегатът е представил снимков материал и видео, които са изпратени на Комисията по етика, както и на отговорника за борба с дискриминационните явления към БФС.

Въпросните две структури трябва да преценят дали има расизъм и дискриминация. Ако се докаже, че има нацистки символи, максималната глоба е 37 500 лева, като има точка, която се тълкува дали са отказали или не да свалят транспаранта.

Заради хвърлени предмети с последствия Левски е наказан и с 2000 лева глоба и последно предупреждение за лишаване от домакинство.

„Mачът на Васил Левски, където се хвърлиха доста предмети и от двете страни. Наказали сме и за нерегламентирано ползваме на факли. Имаше и докладна записка, че на стадиона е имало рисунки, някои твърдят, че са били свастики. Затова пратихме въпроса към Етичната комисия и към лицето, което отговаря за тези въпроси към БФС. Ако те отговорят навреме, вероятно до вторник ще решим въпроса. Докладната идва от делегата. Има фотоматериали. От ЦСКА има друго писмо. Всяка страна участваща в състезанието дава своето становище. От ЦСКА твърдят, че Шимао е бил докоснат от предмет“, каза заместник председателят на ДК към БФС Георги Камишев.

„Ако е имало нацистки символи, максималната глоба е 37 500. Там вече има и процедура. Но това ще решаваме след становище на горепосочените лица“.

„ЦСКА не може да иска да се наложи конкретно наказание. Те описват нещата, които са се случили. Ние наказваме Левски с последно предупреждение лишаване от домакинство и глоба“, добави Камишев.

Фенове удариха с камък футболист на ЦСКА

Последствията са удар по играча на ЦСКА Давид Симао и докосване на страничния съдия Веселин Мишев, уточни още Георги Камишев. /БТА

Сериозни наказания за Гонзо и Ераносян, ЦСКА с глоба за скандалите след Ботев

Подробности за решенията, касаещи Левски и ЦСКА след днешното заседание на Дисциплинарната комисия към БФС:

За нерегламентирано използване на факли и димки, на основание чл.37, ал.1, т.22, б.А от ДП /2016/2017/ – ДК наказва  Левски с имуществена санкция в размер на 300 лева.

За нерегламентирано използване на бомбичка, на основание чл.37, ал.1, т.22, б.В от ДП /2016/2017/ – ДК наказва Левски с имуществена санкция в размер на 1000 лева.

За хвърлени множество предмети опасни за здравето, на основание чл.37, ал.1, т.4, б.А, предложение 3 от ДП /2016-2017/ ДК наказва Левски с имуществена санкция в размер на 3000 лева.

 За хвърлени предмети с последствия, на основание чл.37, ал.1, т.4, б.Б, предложение 1 от ДП /2016/2017/ - ДК наказва Левски с предупреждение за лишаване от домакинство и имуществена санкция в размер на 2000 лева.

Дисциплинарната комисия задължава Левски да възстанови щетите на Националния стадион „Васил Левски” съгласно чл.38.

По повод публикации в средства за масова информация и становища от двата клуба на плакати от срещаща Левски – ЦСКА, ДК изпраща за становище до Комисия „Етика и феърплей” и служител отговарящ по тези въпроси при БФС, след което ще вземе решение.

За нерегламентирано използване на факли и димки, на основание чл.37, ал.1, т.22, б.А от ДП /2016/2017/ – ДК наказва  ЦСКА с имуществена санкция в размер на 300 лева.

За нерегламентирано използване на бомбички, на основание чл.37, ал.1, т.22, б.В от ДП /2016/2017/ – ДК наказва ЦСКА с имуществена санкция в размер на  2000 лева.

За хвърлени предмети, на основание чл.37, ал.1, т.4, б.А, предложение 2 от ДП /2016-2017/ ДК наказва ЦСКА с имуществена санкция в размер на 2000 лева.