Неделното дерби между Ливърпул и Тотнъм определено превърна в главни действащи лица реферът Джонатан Мос и неговите помощници. Крайният резултат 2:2 можеше да бъде различен, а със сигурност сред феновете на „червените” има недоволни от начина, по който противникът получи две дузпи на „Анфийлд” в заключителните минути.

Клоп: Няма как да не говоря за реферите

Клопо спаси съдиите от играчите си

Първата от тях без съмнение дава много повече поводи за размисъл, тъй като дори и официалните лица имаха нужда от дълга дискусия преди да отсъдят. Проблемът бе в това, че преди Деян Ловрен да сбърка фатално при опита си да пресече подаването на Деле Али към Хари Кейн, който излезе сам срещу вратаря Лорис Каруис и бе фаулиран в пеналта. Мос моментално отсъди дузпа, а после явно получи сигнал от помощника си Еди Смарт, за да обсъдят ситуацията.

Почетино: Бяхме много, много по-добри от Ливърпул

Към двамата се приближиха Емре Джан от домакините и звездата на Тотнъм Кристиан Ериксен, които също се намесиха в диалога. Основното при него бе, че реферите се опитваха да установят дали е имало контакт на Ловрен с топката, тъй като според последните промени на правилото за засада умишленото действие на защитник коренно променя тълкуванието на ситуацията.

Ето и възстановка на ключовия разговор между съдиите:

Смарт: „Всичко, което искам да знам, е дали Ловрен докосна топката.”

Мос: „Не зная.”

Смарт: „Ако не е докоснал топката, това е засада, така че дузпата не важи. Трябва да е засада, при положение, че Ловрен не е играл с топката.”

Кристиан Ериксен: „Той докосна топката.”

Емре Джан: „Той не пипна топката.”

Мос: „Говори само с мен.”

Смарт: „Знаеш какво те питам, нужно е да разбера: дали Ловрен игра с топката? Ако е играл, това е умишлено действие, следователно ще бъде дузпа за Тотнъм. Ако не е играл, отсъждането ще е засада.”

Мос: „Нямам идея дали Ловрен докосна топката, ако трябва да съм честен с теб. Мартин (въпрос към четвъртия рефер Мартин Аткинсън – б.р.), ти получи ли нещо от камерите? Давам дузпата.”