Един от водещите експерти по спортно право и маркетинг в България Юлиян Михов направи дисекция на българския футбол в бизнес аспект. Той коментира и случилото се в Левски през миналия месец, като похвали изпълнителния директор Красимир Иванов за действията му в зала "Универсиада". 

"Трудните времена, които Левски преживява, трябва да покажат, че хората трябва да се учат от грешките. Предходното и настоящото ръководство на този клуб постигат резултати, които не трябва да се подминават", заяви Михов в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. 

"Това, което Красимир Иванов показа на широката публика, е показателно. Колкото и да изглеждат неразбираеми тези диаграми за някои хора, те показаха истината. Той с думи прости показа каква е действителността, какво са постигнали ръководителите сега и предшествениците му. Аз споделям визията, че един клуб е толкова голям, колкото приходи може да генерира." 

"Правилното управление на емоцията и потенциалът, който водещите клубове с променлив успех могат да използват, е най-важното нещо, което един качествен футболен ръководител може да прави. Той трябва да ги канализира в правилната насока. Както направи Левски преди две години, когато с помощта на феновете успя да спаси лиценза си." 

"Ако се анализира отчетът за 2016 г. е, че приходите са рязко увеличени, в сравнение с предишната година. Балансирана е и разходната част. Основните приходи от футбола са от билети, фенове, реклами, евротурнири, от собствени активи, от ДЮШ и т.н. От там се вижда, че приходната част е доста балансирана, няма определено перо, което да води", сподели Михов и направи сравнение с Лудогорец. 

"Ако го съпоставим с модела на Лудогорец, там нещата са по друг начин подредени. Също са логични и там. Основен източник на приходи там - над 50% - са от евротурнирите. Той е с ограничен потенциал от фенове, но работи последователно към нарастване на приходите от другите пера, което е важно и е демонстрация, че този отбор може да привлече рекламодатели", след което разкри и пример с Берое. 

"Берое преди 7-8 години преживя катарзис, работех в един проект за финансов анализ на този клуб. Положително ме изненада, че тази криза, която клубът преодоля, беше обединила хората и им показа какво трябва да правят", сподели още Михов и говори за социалната отговорност, която носят водещите отбори у нас и развитието им. 

"Социалната отговорност е голям проблем, който тези отбори не осъзнават. За Левски този проблем не е толкова голям, те организираха една благотворителна кампания за деца, правили са го и в миналото. ЦСКА трябва да догонва в това отношение. Лудогорец води тези грандове със социални медии, интернет и т.н. Левски беше водещ, но нещата забуксуваха." 

"Левски първи направи списание, ЦСКА го догони. Левски направи онлайн-магазин, ЦСКА го догони, но дойде финансовата криза и се отказаха. Сега Лудогорец го прави и е положителен пример", сподели още Михов, като говори и за модела при "червените" в момента.

"ЦСКА има проблем, правилното е с излизане от това със спортни резултати. Те там се подобряват, те трябва да приложат усилия, за да вложат нещата в правилния канал за действие."

"Когато ЦСКА беше хегемон и у нас, и в Европа през 80-те години на миналия век, тогава реално имаше аматьорско отношение към футбола на Запад. Тогава и на Изток, и на Запад всичко се е движело почти еднакво. Това е периодът, когато отбори от Югоизточна Европа и Балканите успяваха да спечелят КЕШ." 

"Голямата разлика идва 90-те години с налагането на примера с Висшата лига, Серия А и т.н. Тогава футболът се налага като бизнес, обръща се тенденцията с резултатите да носят пари. Емоцията и спортните успехи се превръщат в доходоносен бизнес", заяви Михов.