След дълго отсъствие от родните терени, Николай Димитров вече се подвизава отново у нас, сега с екипа на Славия. Най-забележителният момент в кариерата му беше, когато отиде на проби в Арсенал едва 19-годишен. 

Десетилетие по-късно той се върна към този миг и сподели какво според него е повлияло, за да не се озове в един от най-големите отбори в Европа, а защо не и в света. 

"Няма човек на света, който да го викне Арсенал и да не се радва. Грешка не мога да кажа, че съм допуснал, играх силно с младежите. Тогава ме забелязаха т Арсенал, там има атмосфера да се работи професионално и спокойно, няма напрежението на всяка цена да се постига нещо", сподели Хичо в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT.

"Бях много спокоен, всяка от звездите оказа страхотно отношение. Коло Туре ми оказваше подкрепа, Фабрегас също. В България живеем с мисълта, че те едва ли не са по-различни като хора, просто се забавляват и играят спокойно и това прави разликата. Дойде техен скаут в Израел на подготовката с Левски, гледали са ме няколко пъти в София." 

"Но след това започнах да НЕ показвам играта, на която съм способен. След като се прибрах от Арсенал започнах сам да си вкарвам повече напрежение. А пък и може бi се успокоих, че след като съм бил вече в чужбина, ще изляза, а наистина много исках да отида навън. Ако не съм отишъл там, значи не съм бил готов. Мисля, че човек получава това, което е заслужил, а не това, което иска. Просто не съм го бил заслужил тогава", заяви Димитров. 

Дълги години той беше смятан за "младата надежда на българския футбол". Сега вече е с огромен опит зад гърба си, натрупа го и от времето в чужбина. Но дали вече се мисли за зрял футболист и какво е променил в поведението си?

"Колкото повече минават годините, толкова повече изисквам от себе си. С времето видях, че не съм изисквал толкова от себе си като млад, може би в миналото трябваше да го правя преди. Но не се виждам като човек, който си е изпял песента на 29 години. Зависи как се възприемаш, аз не смятам да се пускам от хорото." 

"Много по-взискателен съм към всяка тренировка, към всеки мач. Преди не го правех, сега обръщам много повече внимание към живота си извън терена", сподели Димитров, който разкри, че вече служи за пример на малките момчета в Славия, с които играе рамо до рамо. 

"В Славия е пълно с млади момчета, които искат да се учат. Най-добрият начин да научиш някого е, да си добър пример. Убедих се, че не всеки попива и слуша, всеки може да те гледа какво вършиш. Аз много акъл не давам, просто гледам да давам добър пример." 

"Има доста прилики с мен и сега тези момчета. Мога да направя съпоставка, че не се дава сега много свобода за изява на младите момчета. Всеки играч е уникален и не се стимулира тази уникалност у тях." 

"Чакаме ги да станат на по 23-24 и да ги пускаме по-често. А хората в Европа на 19 години печелят Златната топка, но защото получават свобода да изявяват себе си", сподели Димитров пред DIEMA SPORT.  

Нямаше как да се изпусне и темата "Левски". Полузащитникът твърди, че сърцето му винаги ще остане "синьо", но не съжалява, че не е облякъл екипа на отбора и сега, въпреки че е имало подобен вариант. 

"Преди години също ми се беше случило да не знам къде ще играя. И в двата случая ми се обясни, че нямат нужда от футболист на моя пост. И затова избрах Славия. И в двата случая, в които Сърцето си ми е там, но не съжалявам. Не виждам Левски такъв, какъвто всички го искат."

"Но може би липсата на средства си оказва влияние. Но се вижда, че отборът има качества. Преди време отборът се знаеше къде отива, Мъри и Наско се бяха погрижили за това. Когато има посока и се знае, че тя е правилната, нещата се случват правилно и плавно. Тъжно ми е от това, което става с Левски. Но той е традиционен клуб с привърженици и мисля, че нещата се преобръщат", заяви Хичо и коментира отново младоците в отбора си. 

"Смятам, че Славия се справя добре в първенството, впечатлен съм от младите момчета. На тези години да играе в А група се изисква смелост и умения. Близнаците Анди и Петко, като разбрах, че са на по 17 години и ще играят централни защитници, си мислех, че трудно ще ни се получава, но те доказаха обратното", заяви Димитров.

Накрая той говори до колко годишен се вижда като футболист и дали има бъдеще като треньор.  

"Виждал съм се като треньор, мисля и че ще бъда успешен. Поставил съм си цел да играя футбол до 38 години и ще я преследвам докрай. Видял съм много неща от много треньори и най-важното е психологическата част. Не можеш с 30 души да се държиш еднакво Тези, които постигат най-много, са психолозите. Това е ключът към доброто представяне на всеки един отбор", завърши Хичо.