Досегашният главен мениджър и координатор на Левски Асен Букарев разкри причините си да подаде изненадващо оставка в навечерието на пролетния дял от сезона. Той говори специално в ефира на "Спортно шоу Гонг" по "Дарик радио" и сподели, че няма конфликт с никого, а просто си тръгва заради несъгласие с политиката на ръководене на клуба. 

"Аз съм тук от уважение към милионите фенове на Левски и към клуба като Левски. Сензационни и шокиращи новини няма да направя, ще запазя авторитета на Левски. Няма нищо скандално. Става въпрос, че в нито един момент няма да плюя по клуба или нещо такова." 

"Подадох оставка вчера, защото работата, за която бях приет да отговарям, не мога да я върша по начина и не мога да отговарям за нещо, което не зависи от мен. Най-общо казано, разочарован съм от правата, които имам", заяви Букарев и навлезе в подробности какво е довело до всичко това. 

"Решения, които аз искам да взема, не са одобрявани и няма как да продължим по този начин. Преди три месеца, когато застъпих, ме попитаха как искам да изглежда Левски след 100 дни. Казах, че искам Левски да изглежда по-добре и стадионът да е пълен."

"Стиснахме си ръцете с г-н Русев при точни и ясни условия, но с всеки изминал ден нещата не се случват. В моята работа се бъркат много хора, нямам възможност да взимам правилни управленски решения."

"И затова реших да подам оставка, да освободя щат за заплата. От мен се очаква нещо, което не мога да дам. Следва се моята визия за период от години. Аз не мога да нося отговорност за решенията на Делио Роси, на Спас Русев, на Красимир Иванов. Излиза, че няма нужда от моя пост", добави Букарев. 

Според него, заради начина на ръководене от страна на собственика Русев, не става ясно защо има нужда от неговата длъжност и разкри, че се е почувствал обиден от някои действия на боса. 

"Със сигурност Спас Русев е обиден, но и той не ми се обади, когато пращаше хора при чужди президенти да преговарят от името на клуба за неща, които трябваше да върша аз. От такива събития загубихме доверие един към друг и затова постъпих така вчера." 

"Не знам в очите на ръководството какъв трябва да е спортният директор, ако са ме смятали за някакъв определен тим човек, явно са сбъркали. Чух, че решението ми било определено от г-н Русев като детинско и бил обиден."

"Но ако е детинско да защитаваш служителите и да се бориш за възнагражденията им, значи се държа детински. Ако се борим за ДЮШ, ако се борим за по-добри условия на всички, значи съм постъпил детински." 

"Предполагам, че и Спас Русев, и Красимир Иванов са изненадани, че си тръгнах, а не че има проблеми. Надява се да се замислят сериозно с поведението си към следващите служители. Можех да си стоя, да си взимам заплатата, половината неща да не зависят от мен и да се разнасям като директор."

"Един приятел ми каза: "Кой подава оставка, будала?", аз обаче не съм от тия. Обадих се на феновете, те са обнадеждени и трябва да напълнят стадиона. Играчите и треньора искат доброто на Левски."

"Нямам конфликт с никого, просто порочната практика да се управлява футболът така в България не ми импонира. Обичам Левски, ще се връщам на стадиона като фен и ще искам победа винаги. Хората трябва да са обнадеждени, този отбор има нужда от публика", добави Букарев и сподели, че според него неговият пост всъщност е много отговорен. 

"Не мога да отговоря защо толкова са напуснали моя пост. Не знам какво точно иска ръководството на този пост. За всеки има по нещо, колко ли бързо се губи доверие в този човек? Само знам, че позицията спортен директор в Левски е много важна и отговорна. Ако човекът е само една кукла на конци и няма свобода, е безсмислено да има такъв пост", заяви Букарев. 

Той даде и един пример какво е преляло чашата на търпението му. Следващата седмица на "Герена" ще дойде външен оценител, който да прецени как всеки се справя с работата си и да даде насоки за промени. Според него, това влияело отрицателно на мотивацията на служителите и той не можел да ръководи такъв немотивиран екип. 

"Ще дам един пример. Другата седмица идва човек от Англия, който е викнат от ръководството, той ще прави одит, атестация. Това ми дава основание да мисля, че щом пристига и ще има интервюта с абсолютно всеки, той ще трябва да оцени как работим и докъде сме стигнали и да даде препоръки за бъдещо развитие."

"Това означава, че ръководството няма доверие на служителите си и това беше една от причините да не съм съгласен и да подам оставка. Може би този човек ще ни каже, че имаме малко скаути, малко инвестиции в ДЮШ, нямаме козирка... Ние ги виждаме тези неща и без него." 

"Това ме притеснява и мен, не мога да ръководя хора, които не са щастливи, че работят в Левски. Говоря за всеки един служител. Те имат чисто човешки проблеми, не мога да ги разреша, явно капацитетът не ми стига. Не мога да ръководя екип от хора, които не са отдадени на Левски", заяви Букарев и сподели какво ще прави, след като вече не е на работа на "Герена". 

"Аз съм си тук, накъде да ходя? Ще си почина малко психически, после... Доста преживях тия три месеца, доста терзания имах. Ако трябва утре да те погледна и да ти кажа, че нещо се е случило, трябва да стоя зад него с цялото си сърце и с действията си", завърши Букарев.