Участникът на световно и европейско първенство с екипа на националния отбор Ивайло Петков даде своя коментар за старта на новите европейски квалификации за Евро 2020. Петков беше част от селекцията за Мондиал 1998 във Франция и Евро 2004 в Португалия. Момчетата на Хубчев тръгнаха с две ремита срещу Черна гора и Косово. Също така той коментира и националния шампионат като смята, че Лудогорец отново ще бъде шампион.

"Новите квалификации започват трудно, но имаме шансове да се класираме, трябва да бъдат оставени на спокойствие и треньора, и футболистите, реално трябва да погледнем на нещата, това е лицето на националния отбор. Това са футболистите, с които разполага Хубчев, трябва да разграничим желанието от възможностите, чета, че Черна гора, Косово, Чехия са слаби отбори, а ние едва ли не трябва да владеем играта, били сме силни, но не сега", коментира Петков. 

"Тогава имахме футболисти с изявени качества и характери, от 1994 до 2000 година. Сега срещу Косово взехме точка, това са нормални неща, защо трябва да доминираме срещу Косово? За да се класираме, трябва да си вземем домакинствата, навън ако може да вземем нещо, ще е добре", добави той.

Той коментира и ситуацията с новината, която беше разпространена в деня на мача за смяна на селекционера Хубчев.

"Това е преднамерено, това не оправдава футболистите, те се стараят, но възможностите са това, което могат. Това е преднамерено срещу треньора".  

"Видях сериозни противници в лицето на Черна гора, на Косово, никой не говори за Чехия, но имаме лош спомен, аз не играх в този мач, когато ни биха с 6 гола, говорят за смяна на поколенията, но ще видите как ще изглеждат срещу нас, футболистите им играят в европейски отбори, здрави физически са, изпълняват тактическите указания, черна котка са ни, заедно с тимовете на Швеция и Дания. 15 години нямаме футболист, който да играе в Първа и Втора Бундеслига, това са факти", каза още Петков.

"За втория мач излязохме да не загубим мача, 1 точка спечелихме в Косово, другите отбори ще имат проблеми срещу този отбор", добави той по повод втория двубой от квалификациите в Косово.

"Момчетата в този мач дадоха всичко от себе си, Хубчев каза, че е доволен от желанието и борбата, подкрепям Бодуров, че футболистите трябва да показвам повече самочувствие, играл съм защитник, съжалявам ги, атаки на Косово, атаки, по-трудно е да гониш, отколкото да владееш топката, трябва да играят с повече самочувствие. 1994, 1998 и 2004 година са в миналото, сега реалността е такава. Сега ходя гледам мачове, Хубчев е на всеки мач, преди имахме треньор, който не ходеше на мачове. Това е материалът, който има треньорът, другите мачове също ще бъдат на борба и желание. Когато не задържаш топката и гониш повече, не се чувстваш комфортно", каза още Ивайло Петков.

"Голяма част от футболистите играят в българското първенство, което е събота - събота, останалите отбори играят в цикъл сряда - събота, след като играят мачове, турнири, нормално е във втория мач да отпаднат физически, след като в първия са дали максимума", коментира още той.

"Когато има силен Левски, и силен ЦСКА тогава ще има и силен национален отбор. Нямаме много алтернативи, работата с юношите трябва да е засилена, трябва да ги произведем играчите, трябва да има млади български футболисти, да им се дава шанс, да израстват, трябва да има някаква промяна", коментира още Петков.

"Смятам, че с връщането на Стоев начело на Лудогорец, футболистите го познават, мисля си, че отново Лудогорец ще е шампион, като структура са доминант. Левски и ЦСКА направиха треньорски смени, селекцията, това също дава предимство на Лудогорец, но това е мое мнение. Футболистите, които се привлечат, мога да кажа за новия защитник на Левски, той има 1 мач за една година, но те си вземат решенията, аз съм фен, който наблюдава, изумявам се на някой неща в българския футбол. Подписва се с играч през март, той може да е добър футболист, но не е играл една година, с какво той е по-добър от друг  но в края на сезона ще се види", каза още Петков.