Ботев Пловдив срещу Левски – една футболна класика в Първа лига. А нейното поредно издание ще видим още в първия кръг на шампионата за радост на всички футболни фенове.

Сравнително скоро двата отбора отново се изправиха един срещу друг в първия си мач за сезона, и то отново на стадиона на Ботев в Пловдив. Преди три години – през 2015 година, на рождения ден на Апостола на 18 юли, двубоят помежду им завърши 1:1.

Попаденията отбелязаха Георги Костадинов за „сините“ и Даниел Генов за „жълто-черните“. Сега и двамата голмайстори тогава не са част от двата тима.

Две години по-рано, през 2013 година, пак в Пловдив, но на стадион „Христо Ботев“, отново в мач от първия кръг, Ботев обърна Левски. През настоящия век двата тима откриха и сезон 2009/2010, но на стадион „Георги Аспарухов“, а тогава „сините“ сразиха Ботев с 5:0.

Общо цели девет пъти Левски и Ботев са се изправяли един срещу друг в първия кръг на шампионата. Балансът в тези мачове е 2 победи за Ботев, пет успеха за Левски и две равенства. Сега за пети път подобен мач ще се състои под тепетата, а там „сините“ имат само един успех.

Още любопитна статистика от дербито Ботев – Левски може да видите във видеото от предаването „Преди кръга“ по DIEMA SPORT.