Помощник треньорът на Вердер Бремен Илия Груев счита, че изборът на Красимир Балъков за селекционер на националния отбор на България е положителна новина. Илия Груев даде обширно интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT. Специалистът разкри докъде се простират мечтите му, какви са очакванията и надеждите му за новата роля, която заема в елита на Германия.

„Пожелавам си това предизвикателство – Вердер Бремен – да бъде успешно. Футболът е емоционална игра, но тя е за публиката. Красимир Балъков е човекът, който ми даде възможност да се покажа като треньор в мъжкия футбол – в Черноморец, човек, на когото съм изключително задължен и благодарен”, сподели Илия Груев.

„При мен така се получиха нещата, че в последните 12 години непрекъснато работех, без ден почивка, а знаете колко ветровита е треньорската професия, не само в България, а и навсякъде по света. Използвах последните месеци, за да се усъвършенствам, да видя какво правят колегите. Важно беше да видя, да сравня какво правят другите колеги. Да видиш какво можеш да вземеш, да откраднеш, всички специалисти са много различни, като начин на водене на отбор, на мач, на подготовка, всичко това може да бъде само в помощ.”

„Смея да твърдя, че успях да направя играчите си по-добри състезатели, направих го в Дуисбург, жалко, че отборът сега изпадна.”

Защо Илия Груев избра Вердер Бремен?

„По много причини, първо, за мен беше важно да видя как ще продължа кариерата си оттук нататък. Имах предложения от Втора Бундеслига, от по-долното ниво на Германия. В същото време Вердер Бремен е традиционен отбор, с име в Германия, важно беше с кой треньор ще работя.”

„Моя голяма мечта е някой ден да стана треньор в Първа Бундеслига. Много е трудно, независимо, че имам немски паспорт, приет съм много добре, но съм чужденец. Много е трудно като треньор от второто ниво да станеш треньор и да имаш шанс да станеш старши треньор”, сподели Илия Груев.

„Едни от най-смелите ми мечти са тези – да работя в елита и да тренирам сина си. Това беше преди много години. Тогава имах големи мечти. Единственият човек, който е може би по-щастлив от мен в тази ситуация, е съпругата ми, защото винаги е казвала, че предпочита да сме в един отбор със сина ни, отколкото да сме съперници. И това нейно желание се осъществи сега. Взискателен съм, да.”

„Той от 4 години е сам, в интерната на Вердер Бремен, мина през всички формации. Аз не съм там, за да бъда треньор на сина си, а да бъда помощник треньор. Избягвам да говоря за сина си, защото съм му гледал малко мачове през тези години. В последните 2-3 години съм му изгледал 4-5 мача. Има много какво да учи. Той знае, че с този професионален договор не е станал играч в Бундеслигата. Гласува му се доверие, показват, че искат да го развиват, но всичко вече зависи от него. Малко хора знаят, че аз имам дъщеря, която е на 22 години. Записа второ висше образование, нейното развитие като човек много ми допада на мен и на съпругата ми”, допълни още треньорът.

„За съжаление, интересът на Бундеслигата към българските футболисти през последните години е почти нулев. За съжаление. Исках да привлека български национал в Дуисбург, но финансови средства в последния момент не достигнаха на клуба, за да го привлечем. Много сериозно момче. Не искам да съобщавам името на момчето, което вече играе в чужбина. За Вердер не мога да кажа нищо, защото 70-80% от отбора остава в тима. За новия сезон 2-3 попълнения ще бъдат достатъчни.”

Въпреки че е далеч от България, Илия Груев все пак успява да следи ситуацията и в българския футбол, макар и от дистанция.

„Много се зарадвах, че Красимир Балъков поема националния отбор. Това е най-логичното нещо. Краси като човек е много сериозен. Много честен и почтен. С работата си в Етър показа, че е добър треньор.”

„За да станеш шампион е много по-трудно, отколкото да спечелиш купата на страната. В едно първенство, което трае около 38 мача, е достатъчно красноречиво, че си заслужил, щом си шампион, при това в толкова дълъг период. Факт е, че и България, и в Германия титлата се реши в края на първенството.  Успях да гледам мачове на Лудогорец срещу немски отбори през последните две години в евротурнирите. Лудогорец е най-актуалното име, което се споменава в Германия.”

Предложение в Левски?

„Това, че съм говорил няколко пъти с Павел Колев не значи, че е имало предложение. Аз ценя много Павел Колев, мисля, че с такива сериозни хора може да се работи. Но аз реших да остана на немския пазар, където изградих име през последните години. Българският футбол сигурно винаги има какво да предложи, но съм се концентрирал в това, което правя в Германия”, коментира Илия Груев.