Илиан Илиев се завърна в родната Варна и вече води Черно море.

Не особено успешният старт на пролетния полусезон създава тревоги на Илиев, но специалистът е концентриран върху задачите, поставени от ръководството.

Да интегрира млади играчи и да изгради гръбнака на тима за повече успехи през следващия сезон.

След като коментира поражението с 2:3 от Левски, Илиев направи и други интересни заключения пред "Домът на футбола" по DIEMA SPORT.

Илиев: Разочароващо е, че други хора решават мачовете

"Когато идваш някъде по средата на сезона, си наясно, че е имало проблеми. Още не сме ги изчистили. Те опират повече до психология, не толкова до спортно-технически качества. Успяхме да потърсим варианти, особено в защитата. Може би още не са разкрили истинските си възможности. Имаме резерви и при младите момчета, нямаше как да ги хвърля в боя в този мач. Отбор се гради от защитата напред, говоря като цяло. Ще се борим за плейофите."

"И за футболистите, и за хората ще е по-добре са сме в първа шестица. Това генерира по-голям интерес. Но и в долната осмица има добри отбори, добри футболисти. Там ще се борим за седмото място, за Лига Европа."

"Ние трябва да изградим сега стил. Да имаме основа за лятото, за да надграждаме през лятото. Последните два мача ни показват, че проблемите не са спортно-технически, а по-скоро психологически."

"Имаше интерес от чужбина към мен и ако не бе поканата от Черно море щях да остана във Верея, имах уговорка да си тръгна оттам по всяко време. Сега обаче е по-трудното, когато си приел да правиш нещо, да свършиш работа."

"Трябва да подплатим добрата си игра с точки. Трябва да сме и по-безапелационни в защита."

"При предишния ми престой тук бях по-неподготвен. Но хората на трибуните, в агитката, са горе-долу същите. Днес имаше интерес, затова съжалявам, че не взехме поне точка, за да зарадваме поне частично хората."

"Целта е да се направи едно спокойно първенство. Ако успеем да интегрираме някои от малките, да си направим основата за новото първенство. Засега това, което искаме, сее изпълнява."

"Тук е малко ограничено, няма такъв избор от селища, където да търсим таланти. Налагането на млади играчи не е самоцел, ако заслужават, ако са узрели за този момент, тогава. Трябва да има и изграден отбор, за да влезе в него млад играч. Но има такива, които могат да влязат."

"Моята лична цел е отборът да играе футбол. Когато резултатите са добри, отборът ще е по-освободен, защото утре играта ще се забрави, а ще остане резултатът."

Темата за съдиите? "В този мач имаше футболни достойнства, не мисля, че някой решава мачовете. Мачът се реши на терена. Неприятно е, когато виждаш от първата минута да се помага на единия отбор. Но няма да сме първите и последните. Аз лично научавам нарядите, когато излязат официално. Най-важното за нас е друго. Да изградим стил. Да имаме самочувствие в дефанзивен план. Съдийската тема не ми е приятна. Звучи като оправдание. Тези хора трябва да са с ясното съзнание, че ако правят нещо умишлено, ще ги гони съвестта след това."

"Както казвам на футболистите, ако след мача можем да седнем и да се погледнем в очите, всичко е наред."

"Щастлив съм, че съм си у дома. Не съм щастлив, защото трябваше да ги зарадваме. Важното е да сме по-позитивни. Щастието трябва да е във всеки мач. И дано хората ни изпращат така, както в последните два мача."