Наставникът на Лудогорец Димитър Димитров-Херо даде обширно интервю специално за Дарик радио, в което направи равносметката от престоя си досега в тима на шампионите.

Ето първата част от интервюто: 

Близо 130 дни начело на Лудогорец, с усмивка или със смесени чувства изпращате годината?

С усмивка, не мога да бъда със смесени чувства. Единствено със смесени чувства мога да коментирам това, което се случи в последния мач с ЦСКА за Купата на България и най-вече не от играта и поведението на нашите футболисти, защото смятам, че то беше добро, а от съдийския фактор, който наклони везните в голяма полза.

Като цяло доволен ли сте от работата, която свършихте в Лудогорец?

Ще говоря с факти, естествено. Когато пристигнах отборът беше на 2-ро място, сега завършваме на 1-во място. Освен това влязохме в груповата фаза на Лига Европа и излязохме от нея срещу такива силни отбори като Хофенхайм, Истанбул Башакшехир и Брага. За мен не може да бъде друго, освен положителна оценка.

Разминаха ли се очакванията и реалността от това, което очаквахте да бъде в Лудогорец на база това, което бяхте виждали, чували и това, което е в Лудогорец като цяло?

Не, не са се разминали очакванията. Аз знаех за потенциала, знаех за условията на работа, които са предоставени в Лудогорец. Те са най-добрите и знаех, че разполагат с най-добрите футболисти за вътрешния шампионат. Очаквах в последния момент продажбата на Кафу, защото беше няколко дни преди да дойда. Всичко приемам като факт и нормално явление. Надявам се, беше ми и обещано да се освежи в известна степен състава, за да стане по-силен и по-конкурентен. Има хора, които се занимават в такъв план. Смятам, че всичко е нормално.

Колко лесно взехте решението да дойдете в Лудогорец?

Ако трябва да бъда честен, аз имах няколко предложения, но поради една или друга причина не съм дошъл, без да коментирам причините. След като видях желанието и настоятелността на ръководителите в Лудогорец, въпреки че имах договор, те направиха почти невъзможното да ме освободят и го постигнаха. Така че, тогава нямах никакъв процент колебание в моето идване.

Споделяте ли мнението, че в Лудогорец един доказал се треньор като вас, единственото, което може да направи, е да се провали, тоест ако не успее да постигне целите, след като отборът става постоянно шампион и играе на високо ниво?

Напълно го споделям, разбира се, но трябва да се отчетат и други факти. През тази година селекцията и потенциалите на Левски и ЦСКА са много по-силни от други години.

Ще успее ли Лудогорец да стане шампион?

Аз съм убеден в това нещо, сигурен съм в качествата на футболистите. Навсякъде, където съм работел, съм казвал, че аз разполагам с най-добрите футболисти. Това важи в същата сила за отбора на Лудогорец, играчите са доказали своите възможности.

Кой беше най-тежкият мач, който изиграхте от самата постановка преди мача до края на мача?

Бяха доста такива, но най-напрегнатият, този който беше с най-голямо нервно напрежение, беше последният с Хофенхайм. Информацията, че отборът на Хофенхайм излиза с резервите и неосновните си футболисти беше коварна. Ако не бяхме постигнали нужния резултат, знам какво щеше да бъде в България, а и по поведението на самите футболисти се усещаше напрежението.

Това ли беше причината да изиграете недобро първо полувреме?

Може би това е една от причините, защото футболистите оцениха важността и значението на мача.

В кой мач изпитахте истинско удоволствие, че сте треньор на този отбор?

В няколко мача, не само в един. Мога да кажа, че изпитах удоволствие при победата над Хофенхайм, победата над Брага, първите 70 минути с Брага в Разград, победата над Левски. Много са.

Ако може да се върнете назад, бихте ли променили нещо в своя избор за тактика и състав преди някой от мачовете?

Няма безгрешен човек. Винаги съм търсил баланс в състава. Знам качествата на всеки футболист. Няма начин да не съм сбъркал, но такова е било моментното ми решение.

Колко точки очаквахте да има Лудогорец?

Съжалявам за мача с Верея, където на фона на положенията, трябваше да спечелим. Подходихме много лежерно и изпуснахме страшно много положения. Съжалявам за домакинския мач с ЦСКА, където имаше много умора, както и за домакинския мач с Пирин, в който допуснахме изравняване в последните минути. За загубата от ЦСКА, съжалявам, че нямаше още един ден за възстановяване, защото бяхме изхабени физически и психологически.

- Какви трансфери планирате. Какви футболисти ще търсите?

Имаме звено, което отговаря за трансферите. Методи Томанов работи в този план. Ако намерим качество ще го вземем. Аз мисля, че и с този потенциал можем да станем шампиони. Реално обаче, със селекцията не се занимавам. За мен е по-лесно да вземам играчи без пари, защото съм свикнал така да работя.

- Гледате ли сериали? Върви един сериал "Откраднат живот". Припознавате ли се в този сериал? Един вид като чуждо тяло...

До известна степен може би да. В поведението си в другите отбори съм бил по-различен. Аз обещах на собствениците, че ще се опитам да бъда максимално коректен и толерантен със самите футболисти. Те са свикнали на други отношения, дисциплина и ред. Аз доста съм се променил, но дали е в полза на отбора, е друга тема. Трябва да влизам в други кожи. Човек трябва да е истински, но правя всичко в интерес на отбора. Естествено е, че е имало моменти, в който да си върна стария Херо. В отборите, където съм бил, аз съм бил основният фактор за всичко – селекция, отношения, съблекалня. Сега нещата са малко по-различни. Колегите ми казват, че съм глухоням.

- Говорихте ли с други ваши колеги, преди да отидете в Лудогорец?

Разбира се, че съм говорил и с други колеги преди да отива в Лудогорец. Всички ми казаха, че е доста сложно и трудно. Че са създадени най-добрите условия и футболисти това е факт.

- Имали ли сте тежки разговори с Кирил Домусчиев?

Не съм имал тежки разговори с Кирил Домусчиев. Той се държи изключително коректно с мен.

- Някои от вашите футболисти се оплакаха, че са резерви...

Няма футболист, който да обича да е на скамейката. Всеки иска да играе. Най-вече футболисти, които са били основни футболисти. Когато станах треньор, попитах всички дали в договорите им има клаузи, че трябва да са основни играчи. Никой не вдигна ръка и това означаваше, че аз вземам решенията.

- И все пак, намирате ли общ език с играчите?

Мисля, че успявам да намеря общ език с играчите. Изписаха се доста други неща. Много хора спекулираха с темата, че съм дошъл да подменям отбора. От там се получи огромното напрежение. Че съм давал списъци за освобождаване и т.н. Това измислица и лъжа. На тази база се получи това напрежение.

- Всички играчи ли искате да останат?

Искам в отбора да останат абсолютно всички футболисти без изключение. Дори с този потенциал нашият отбор и въпреки силната селекция на Левски и ЦСКА, можем да станем шампиони за седми път.

Втората част от интервюто с Херо