Опитният специалист Георги Василев заяви, че вижда напредък в ЦСКА и тимът трябва да работи върху постоянството. Василев каза още, че ЦСКА е показал приятен за наблюдаване стил на игра, а треньорът Стамен Белчев дава сериозна заявка, че може да вършши добре работата си начело на отбора. За Левски Георги Василев сподели, че в клуба се прокрадва напрежение.

„Левски и ЦСКА винаги са много сериозна предпоставка човек да се отдаде изцяло на мача, да следи какво става на терена. То е интересно в този мач не само да гледаш мача, но и около него в седмицата преди мача”, коментира Георги Василев в специално интервю за предаването „Домът на футбола” по DIEMA SPORT.

„ЦСКА беше значително по-силният, по-добрият, по-организираният отбор, който почти не даде шанс на този вариант на Левски, който беше да покаже някаква класа и игра. Предимството беше пълно. ЦСКА в последните мачове създава това впечатление, че играе доста организирано и от тук нататък започва реализирането на една успешна програма по селекцията на този отбор. Има и една стабилна, силна защита в лицето на българи изпълнители и една много интересна и с богата фантазия и изпълнители средна линия. В атака има все още неща, които могат да се подобрят. В този отбор духът и добрата атмосфера превишава всичко друго”, заяви още специалистът и продължи:

„Постоянството може би трябва да се подобри. Те в последните мачове играха срещу доста сериозен дразнител – Лудогорец и Левски. Надявам се, че стабилността в изявите им ще се подобри и това ще доведе до усъвършестване на стила им. Той е приятен за наблюдение и съм съм приятно изненадан. Един от проблемите на ЦСКА бе разделение на условностите игра в защита и нападение, но те показаха една компактност в двете фази на игра.”

Попитан за треньора на „червените” Стамен Белчев, Георги Василев отговори:

„Амбициозен човек със сериозна заявка, че може да върши тази работа. Той дълго време е в нашия бранш. Треньор с успешни години. Сега има възможността да излезе на по-голям небосклон. Моите впечатления за него са добри.”

За „съскането на змии” в „Борисовата градина”, Василев коментира: „Мисля, че там все още този заряд на противоречия и противопоставяне съществува, но като знам каква е организацията около сегашния президент, по-точно спонсор на ЦСКА Гриша Ганчев знам, че се парират доста от нещата, които могат да създадат някакъв разнобой. Знаете за нещата, които се поставят под съмнение, но в момента това е ЦСКА и радва хората. Това е отборът на публиката на ЦСКА. Аз имам една позиция, която отдавна съм казал – сменят се треньори и ръководители, но остават червения или синия цвят и нищо не може да промени съдбата на този клуб. Бих му пожелал само успех. Успехът в ЦСКА и Левски е решаващ. Няма време и търпението бързо се изчерпва. По всяка вероятност на тази етап ще се търси къде е най-уязвим. Мисля, че не са намерили точния момент или съмнения. Един човек, който се труди и работи, разбира от професията си, има резултат – всичко остава на втори план. Опасенията на хора, които са близко до него съществуват. При първия неуспех или поражение веднага нещата може да се обърнат. Търпението в нашия футбол не е на почит.”

„Изглежда сега е по-модерно треньорите да са по-емоционални, по-крещящи и да са по-интересни и на медиите. Това не е най-вярното виждане по отношение на личността, която води един отбор. Имаме примери със специалисти, които са спокойни, а други по-емоционални. Това е характер, но в основата стои разбирането за играта. При всички случай трябва и късмет. Поне това, което следя за атмосферата в съблекалнята и извън нея мисля, че Белчев е овладял съблекалнята, което е важно. Държи футболистите, усмее да ги мотивира. Изиграха тези два мача с характер. Това говори, че е вложил доста усилия, за да търсят футболистите максимума в изявите си. Зад всичко стои добра организация и хора, които държат здраво юздите. Това по всяка вероятност се изрязава в повече дисциплина, повече лична дисциплина в отбора. Последните мачове говорят, че ЦСКА е по-подготвен за подгласник на лидера Лудогорец”, каза още Георги Василев.

По темата за случващото се в Левски, опитният треньор коментира:

„В Левски проблемите са доста големи. Те не са от вчера. Дано намерят път. Знам, че след такива мачове атмосферата става доста неприятна и за работа, и за живее. Предполагам, че това ще има трайно отражение върху Левски. Има едно постоянно лутане в избора на изпълнителите, в тактически план, експериментирането. Не винаги става, когато рискуваш постоянно и особено срещу силните отбори. Това първенство протича доста интересно. Защитата има доста пробойни. Основни футболисти, на които се разчита са далеч от формата, в която трябва да бъдат. Виждам там един изключителен талант – Краев, на който е време да намерят точно място и да играе, където е най-силен. При него силата е в импровизацията, в идеите, да не се ограничава в дадени зони. На него му трябва малко повече злоба и стръв в играта.”

Попитан за Николай Митов, Василев бе категоричен:

„Не бих правил аз анализ. Спортно-технически мога да говоря, но такива административни оценки не бих се наел да правя. Левски имат неща, които би трябвало да си изяснят, не толкова до треньорския щаб, а във върха - да имат една по-стабилна политика. Това може да стане само с личност, която носи авторитет и уважение, и налага начин на работа, а от там ще дойде структурата по спортно-техническите хора, които участват в този клуб.”

На въпрос дали тази личност би могъл да бъде Наско Сираков, Георги Василев отговори: „Защо не? И Наско Сираков, а аз мисля, че Левски има богат арсенал от хора, които са работили в този клуб и са личности. Във футбола голяма стойност има личността, характера, човекът, в който хората вярват.  Работил съм с голямо желание и в другия клуб. Имал съм успехи в Левски и съм имал хората до себе си, с които сме знаели какво правим.”

„Прокрадва се едно напрежение, несигурност в този клуб. Собственик, несобственик, отказва се. Това са неща, които например в ЦСКА спряха да се пишат. Сложи се някакъв ред. Мисля, че Левски от тук трябва да тръгне. Информацията създава брожения в хората. Не приемам такава ситуация за нормална. Това е една голяма грешка. Глупаво поведение на хора, които са разкрили картите си и са тръгнали по един път, който създава излишно напрежение и несигурност, и влияе върху цялата атмосфера на „Герена”. Ние живее в модерно време – започнаха фракции. Тогава имаше една публика, която стоеше плътно зад нас. Не съм имал тежки моменти в кариерата ми в Левски. Не е нормално публиката, фенът да определя политиката на един клуб”, каза още Георги Василев.

Георги Василев сподели още, че му предстои това лято да поднови треньорския си лиценз. „На 22-и юли заминавам за Бохум за треньорски конгрес, на който се явявам на всеки три години и подновявам треньорския си лиценз. Това не значи, че трябва на всяка цена да съм треньор. Има достатъчно млади специалисти, които се лансират, а и добре се защитават. Бих ги посъветвал никога да не падат под нивото си и да не дават повод да бъдат третирани като втора ръка хора, което е най-неприятното в нашата професия”, коментира специалистът.

„Етър ще влезе в А група и това ме радва. Има силен отбор. Оставих ги на първо място и така ще завършат на първо място. Може би не толкова лесно щях да вляза в А група, защото нямах достъп до селекция и привличане на нови футболисти. Една седмица след това бяха привлечени седем нови футболисти. Защото имаме различия с хора, които в момента ръководят футбола. Трябва да се остави треньорът да решава тези спортно-технически въпроси”, каза още Георги Василев и продължи:

„Търново обича футбола, жадува за футбол и мисля, че с течение на времето ще бъде реализирано влизането на тима в Първа професионална лига. Не ми се иска отборът да играе в други градове заради изискванията за лицензиране. Предполагам, че вече се взимат сериозни мерки. Не ме обезверява това, че в момента не работя и не проявявам нервност от това. Обичам всички събития около футбола. Не приемам футбола само като професия.”