Легендарният нападател на Левски от близкото минало Георги Иванов заяви, че ЦСКА не е толкова голяма заплаха, от която тимът от Герена да се притеснява. Това мнение знаковият футболист на „сините“ изрази няколко дни преди столичното дерби на Националния стадион на 18 март.

Иванов бе специален гост в предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT, където говори откровено за играта на Левски под ръководството на Делио Роси и не подмина тима от Борисовата градина.

Гонзо: Съдиите се съобразяват

„Левски и ЦСКА играят колебливо. В крайна сметка тези мачове помежду им обаче, нямат общо с предходните. В дербито има много неща. Мотивацията е сред тях. Най-важно е всеки да се раздаде за отбора си“, сподели един от любимите нападатели на „сините“ фенове.

„Не вярвам Левски да играе „умряла лисица“. Мисля, че италианците обръщат повече внимание на защитата. Всеки треньор има стил. Делио Роси трябва да остане до края на сезона. Един треньор се защитава сам на базата на резултатите. Сега нито резултатите, нито играта са добри. Роси има достатъчно мачове, за да се докаже“.

„Мнението на феновете не е меродавно. Те винаги имат симпатия. Те обичат при успехи и мразят при загуби. Мисля, че ръководството е адекватно да прецени дали да гласува доверие на Роси. Не мисля, че треньор трябва да се сменя след три-четири месеца. След този период може да говорим съвсем различни неща за Делио Роси и Левски“, коментира Гонзо, който обаче не пожела да коментира шефовете на клуба.

„Не мога да коментирам ръководството на Левски. Не съм там. Но гледам се взимат играчи, ръководството като ръководство си върши работата. Има сигурно неща, не искам да изглежда като критика, защото съм с добри впечатления от Роси, но той трябва да знае, че Левски трябва да играе атакуващо. Феновете искат да има добра игра“.

„Смятам, че имат качества играчите. Въпросът е какви са тактическите указания. Всеки треньор, като дойде в отбор иска да се обгради с познати играчи. 21 футболисти са взети. Преди време имаше критики, че сме взели седем човека една зима, а бяхме отбор от 16 футболисти. Лошо впечатление ми прави, че се говори за школата, а играе един българин. Говорим за Лудогорец, а сега Левски се превръща в такъв тим“.

„В Левски ябълката винаги ще е гнила. Там има много интереси. Никога ябълката няма да е цяла. Бил съм много години в тази помия. Не вярвам, че има политическо влияние. Какво политическо влияние да има във футбола?“.

„В Левски и във всички отбори, треньорът винаги е бил водещ. Ние се съобразяваме с неговото мнение. Няма как да се води играч, който треньорът не желае“.

Преди броени седмици Асен Букарев подаде оставка, след като есента бе назначен за мениджър и координатор на спортно-техническата дейност на Левски. Иванов засегна и този въпрос, обяснявайки следното:

„Изненада ме напускането на Букарев. Кратка му бе авантюрата. Но, от друга страна, не бях изненадан. Знам какво става и бях наясно, че на Букарев ще му е трудно. Нужни са не само качества, но силен характер. Всеки ден като те атакуват, трябва да си твърд в решенията си, защото в много случаи медиите искат да манитулират и да насочат вниманието натам, където искат“.

„Левски е най-хубавото място за работа когато, клубът побеждава и е подреден, и обратното. Винаги в отбор с амбиции се работи под напрежение. Няма как да е спокойно, когато имаш високи цели“.

„Аз съм далеч от Левски, гледам по телевизията. Когато си тръгнах, спрях да се интересувам какво става вътре“.

„Не искам да говоря за играта на Левски. Мисля, че няма фен, който да я харесва. Но все пак са минали 4-5 кръга и отборите не са в оптимална форма. Междинният кръг се игра на лоши терени. Мачовете с ЦСКА са пет и те ще покажат на Левски къде са в развитието си. Но не смятам, че ЦСКА са такава заплаха, от която Левски да се притеснява. Те не играят по-добре от Левски“.

„Левски като няма изявен централен нападател, както е Каранга в ЦСКА, винаги е трудно. Ние от времето на Гара Дембеле не сме имали такава фигура. Това е най-трудната позиция. Във футбола не бива да се прави компромис за централния нападател и вратар“.

„Аз съм забравил вече, че съм играл футбол. Минаха доста години. Помня някои голове срещу ЦСКА, но не всички. Сегашните играчи трябва да разберат, че в тези дербита се доказва, че си добър футболист. Там се вижда имаш ли характер и качества“.

„Целият проблем е, че няма добри юноши. За да идват чужденци със съмнителни качества, ние сме виновни. Ако има добри българи, няма да има такива трансфери. За да е силен отбор, трябва да има силно ядро от българи, да има принадлежност, да знаят какво е Левски. Чужденецът бързо забравя загубата, защото не го чувстваш като свой. При 21 нови футболисти сега не виждам ядро. Може би догодина. Левски ще има ядро, когато задържи отбор поне две години. Качеството е като преди. Говоря реално това, което виждам. Не критикувам Левски, желая им успех“, добави още Иванов.

„Във футбола никога един човек не е решаващ. Решаващо е дали самите играчи мислят в една посока. Недялков бе важен за ЦСКА, но той е ляв бек, това не е решаваща позиция. Добрите български играчи лесно ги продаваме. Взимаме 200 хиляди евро, а после търсим някой за пет хиляди и той не може да ритне топката. Ако добрите български играчи се върнат, нивото ще е друго. Хубаво е да развиваме пазарната икономика, да вдигаме заплатите, за да ги задържаме“, обясни още Иванов.

„Синьо-червеното“ дерби е на 18 март от 13.00 часа и ще може да го проследите с Gong.bg, GONG PLAY, DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио.