Новият наставник на Локомотив Пловдив Едуард Ераносян пожела на новия бос на „сините“ Спас Русев да превърне клуба във втори Лудогорец. Специалистът даде специално интервю за DIEMA SPORТ, в което коментира на дълго завръщането си на Лаута, както и всички по любопитни теми около клуба.

„Всичко, което говорихме, беше в полза на Локомотив - да върнем хората на стадиона. Единствено се говореше как да накараме хората да идват отново на стадиона“, започна Ераносян.

„Доста е различно сега положението. Състезателите, които заварих преди 12 години, не искам да обидя сегашните момчетата, но тогава бяха с големи възможности. Има някои от тогава, които все още играят. Сами може да си направите заключението какво им е било нивото. Ванчо Траянов е на 39 години и още играе и не можем да го заменим. Това е притеснително за другите“, отбеляза наставникът.

„Темата за школите е дълга, за условията, за терените. Затова, че нищо не излиза отдолу. Всеки клуб трябва да прецени как да постъпи. Отдолу не излиза нищо, което да наложим“.

„Има един хегемон в България – там всичко е на много високо ниво – Лудогорец. В близко бъдеще мисля, че няма да има отбор, който да го застигне или засенчи. Не искам да засегна с това грандовете“, каза откровено Ераносян.

За престоя си в разградския тим, наставникът обясни: „Определено за първи път се сблъсках със звезди, които имат голямо его. Те знаят, че могат да играят футбол, че са добри, че могат да побеждават. Всяко нещо, което им се налагаше различно, едва ли не ги е обиждало. Дадох си сметка, че може би съм ги засегнал, когато съм спирал тренировките и съм им казвал някои неща. Лудогордц пак щеше да стане шампион, но мисля, че ако бяха променили нещо в защита, може би в Европа щяха да се представят още по-добре. Те сега взеха точка от Базел. Дано победят тук Базел. От сърце им го желая. Дано играят напролет в Лига Европа. Те се развиват. Познавам президента им. Той е перфекционист, ако усети, че нещо не е наред, той ще го отстрани. За Левски не мога да коментирам. Само чета по вестниците. Има един силен човек (бел. Ред. Спас Русев), дано направи втори Лудогорец. Дано и Гриша Ганчев направи силен ЦСКА“.

„С доза късмет постигнахме историческа победа над ЦСКА, но с голямо раздаване и желание. Направихме грешки, но част от тях са били заради изисквания от преди. Момчетата бъркаха в дефазнивен план. Но похвално за желанието, амбицията и така взеха трите точки“.

„С Христо Колев сме приятели. Имаме страхотни взаимоотношения. Той ми помага със съвети сега. Аз за 2-3 дни не мога да изкарам заключения за всеки. Той е добро момче. Обича Локомотив. Има желание“, продължи Ернаосян.

„Локомотив, Ботев, Левски, ЦСКА са малко фанатици. Искат си местни кадри. Дори да има по-слаби резултати се дава повече време. Може би, ако ида в Левски и направя няколко загуби, едва ли ще ме търпят. Тук е малко по-различно.

Желанието е да се изгради добър отбор. Ако може да върнем феновете. Видях ентусиазъм и радост още при първото ми появяване. Тези, които ме познават може би са предали на другите какъв съм. Не съм диктатор, нормален треньор съм. Всичко зависи от футболистите. Не вярвам да има треньор, който да остави футболист на 32 с качества на скамейката и да налага 19-годишен без качества, с идеята, че може да ги прояви след 5 години. Този треньор след 5 години може вече да не е там“.

„Лицето на всеки клуб е мъжкия отбор. Първо той се гледа, след това е школата“, завърши Ераносян.