Бившият елитен съдия Калин Людмилов бе в студиото на DIEMA SPORT в предаването „Домът на футбола“.

Людмилов разгледа спорните ситуации от последните кръгове в Първа лига, сподели мнението си за тях и говори за проблемите на съдийството у нас.

„Радвам се, че вече не съм в съдийството. Сам се отказах, не виждах смисъл. Едната страна на монетата беше човек да се бори с вятърни мелници. Разчиства се пътят на определени съдии. Роднинските и приятелските отношения в съдийството ти пречат да растеш. Напрежението не си заслужава. Напрежението идва от хората, които управляват българския футбол“, заяви Калин Людмилов и продължи:

„Трябва пряко или косвено да внимаваш от хората с представители в Изпълкома. Казваш си - безсмислено е. Едно от основните неща е страхът. Другото е лошият човешки материал – неправилните хора. Не ме изненада оставката на Петър Петров. Най-малкото е трябвало да взима решения в процеса на работа. Този човек и Съдийската комисия не са те, които вземат решения. Някой да си подава оставката ми звучи елементарно.“

„Единствените решения са да направят списъците за съдийските нормативи. Би трябвало да говорим и за отговорника от външна страна, за господина от Франция, да го помолят да не се връща в нашата страна и да се занимава със съдийство. Ние не виждаме развитие в нас от негова страна. Няма смисъл да идва да ни каже кое е фаул, кое е дузпа. Редно е да си зададем въпроса какво прави тук. Марк Бата каза това, каза онова. Възпитани хора сме, да го помолим да не се връща и да се занимава със съдийството“, каза още бившият рефер и добави:

„Дузпата, която бе отсъдена за Лудогорец срещу Септември. Ще кажа, че все по-рядко гледам български футбол. Смятам, че ако това е наказателен удар, независимо в коя част на терена е нарушение, трябва играта футбол да премине във футзал. Там има много редки единоборства. Чиста ситуация, лек допир, защитникът избива с позволени средства топката. Другата трактовка е – страх и слаб материал. Знам как се избират под какви форми. Роднинството и шуробаджанащината е издигнато в култ в БФС.“

„При първия гол на ЦСКА срещу Дунав на Каранга смятам, че има отправен удар към вратата и топката се докосна, но той можеше и да избие топката и да не влезе. За мен по-скоро е редовен гол. Позицията на главния и допълнителния съдия е добра. Няма крайно опъване на ръката. Не е отдалеч ударът. Каранга дори може да се предпазва, един вид тик, предпазване. Няма умисъл и напълно редовен гол“, коментира Людмилов.

„В случая с Чорбаджийски и Шопов е по-неприятната ситуация. Първо не се виждат добре действията на Шопов и ако е имало провокация или удар и не са го видели, не оправдава неприятните действия на Чорбаджийски. Явно има удар и топката е в игра. Това води до червен картон и наказателен удар за Дунав. Най-добрата видимост е на асистент съдията. Не оправдам Чорбаджийски. Дори да е имало провокация, той играе в отбор с ред и дисциплина, наистина действията му не са в разрез с футболната игра“, заяви Калин Людмилов и продължи:

„Безспорно натрупване на грешки. Ситуацията в мача ЦСКА – Лудогорец също не беше далеч във времето с откъсване на състезател от Лудогорец и събаряне – и там е по-скоро червен картон. В началото на разговора за мача в Разград – казах слаб материал. За Кабаков обаче не бих казал същото – там е напрежение."

„Президентите нали са на върха на шапката. Не казвам президент хикс или игрек. Те са общо взето едни и същи хора.“

„В мача Берое – Лудогорец /0:1/ има движение на нападателя към топката. Имаме препъване на Кешеру от Иван Иванов и това също е наказателен удар. Това се развива пред двамата съдии и допълнителния съдия има добра видимост. В случая с настъпването от Сисиньо на Охене е класически червен картон", коментира още Людмилов.

„Последните няколко години тази голяма дупка, която се остави от спрелите 12-13 качествени съдии трудно се попълва. В това число поставям и себе си – Богомил Маринов, Ристосков, Тасков, Кръстев, Игнатов, Георги Йорданов, Вихрен Манев и други. Това са 13 човека!"

„Европейско поведение от Илиан Илиев, но питайте някой друг така с лека ръка да се откажат от съдийството. Ямата се отвори и вследствие на шуробаджанащината.“

„Натискането на съдии пряко или косвено е това, защото тези хора управляват футбола“, завърши Калин Людмилов.