Трансферите на Гонсало Игуаин в Челси, Кевин-Принс Боатенг в Барселона и Алваро Мората в Атлетико Мадрид бяха бомбите по време на зимния трансферен прозорец в Европа.

България също може да се похвали с голяма изходяща сделка - крилото на ЦСКА Кирил Десподов премина в италианския Каляри за около 4 млн. евро с договор за 4,5 години. Така той се превърна в най-скъпия българин, продаден директно от родната Първа лига в чужбина.

Кирил Десподов подписа договора си с Каляри

източник: cska.bg

Иначе в Европа най-голямото име, което смени клубната си принадлежност през януари, бе аржентинският нападател Гонсало Игуаин. Той прекара първите месеци от сезона в Милан под наем от Ювентус, но сега реши да отиде при своя добър приятел и екстреньор от Наполи Маурицио Сари.

Игуаин ще играе в Челси до края на сезона, като през лятото "сините" ще имат възможност да удължат наема за още 12 месеца.

Мнозина се усъмниха, че той ще бъде месията, който да реши проблемите на "сините" в атака. Все пак Игуаин е 4-ият най-резултатен голмайстор в Европа със своите 214 гола в шампионатите на Испания и Италия.

Така само Лионел Меси (Барселона), Кристиано Роналдо (Ювентус) и Единсон Кавани (ПСЖ) са по-резултатни на местно ниво от "Ел Пипита".

Гонсало Игуаин направи първа тренировка с Челси.

източник: twitter.com/G_Higuain

Един от най-шокиращите трансфери на зимата бе преминаването на Кевин-Принс Боатенг от Сасуоло в Барселона под наем. 31-годишният ганаец има огромен опит на елитно ниво в Европа, минавайки през тимове като Херта, Тотнъм, Борусия Дортмунд, Портсмунт, Милан, Шалке 04, Лас Палмас, Айнтрахт Франкфурт и Сасуоло. 

Той ще трябва да бъде алтернатива на титулярния нападател Луис Суарес, давайки му глътка въздух в някои мачове до края на сезона.

Кевин-Принс Боатенг

източник: Gulliver/GettyImages

Барселона също така осъществи най-мащабната сделка през тази зима, купувайки халфа на Аякс Френки Де Йонг. 21-годишният талант подписа за 5 години с каталунците срещу на 75 млн. евро (и още над 11 млн. бонуси при добро представяне), но ще заиграе на "Камп Ноу" от лятото.

Френки де Йонг

източник: БГНЕС

Носителят на Лига Европа - Атлетико Мадрид, прибра ненамерилия пристан в Челси Алваро Мората. Той се завърна в испанската столица с наем за година и половина.

Нападателят отиде в Лондон през 2017-а, след като клубът плати 60 млн. паунда на Реал Мадрид. Той вкара 24 гола в 72 мача за Челси, но така и не успя да се утвърди като желания централен нападател в атаката, като в последните 5 от 7 двубоя остана извън състава. 

Мората е юноша на Атлетико, като прекарва в школата на клуба между 2005 и 2007-а г., след което преминава през академиите на Хетафе и Реал Мадрид.

Алваро Мората

източник: Gulliver/GettyImages

Други по-любопитни трансфери бяха тези на полския стрелец Кжиштоф Пионтек в Милан от Дженоа. Играчът имаше 13 гола в Серия А, плюс 6 за Купата, през този сезон, което насочи погледа на гранда от "Сан Сиро".

Милан плати 35 млн. евро за играча, а още с първия си мач като титуляр 23-годишният Пионтек вече бе вкарал два гола на сметката си (2:0 над Наполи в турнира за Купата на Италия).

Кжиштоф Пионтек

източник: Gulliver/GettyImages

"Росонерите" привлякоха и бразилския талант Лукас Пакета (21 г.), който пристигна от Фламенго.

Лукас Пакета

източник: twitter.com/acmilan

В Англия Челси си осигури още подписа и на Кристиан Пулишич от Борусия Дортмунд за над 60 млн. евро, но той ще премине на "Стамфорд Бридж" през лятото.

а

източник: Gulliver/GettyImages

Монако прибра 31-годишната испанска легенда Френсеск Фабрегас, който напусна Англия след 500 мача на Острова (за Арсенал и Челси). Той отиде да играе под ръководството на Тиери Анри, но малко след преминаването му, неговият ексколега от Арсенал бе уволнен. 

Сеск Фабрегас

източник: БГНЕС

Байерн Мюнхен взе световния шампион с Франция - Бенжамен Павар, от Щутгарт срещу 35 млн. евро с 5-годишен контракт, който влиза в сила от 1 юли тази година.

Бенжамен Павар

източник: Gulliver/Getty Images

Реал Мадрид бе най-настоятелен за перлата на Манчестър Сити Браим Диас и го взе с трансфер за 25 млн. евро. 

Браим Диас

източник: Gulliver/GettyImages

Ювентус изпрати Мехди Бенетиа в Катар, като купи от Лацио за трети път уругвайския ляв бек Мартин Касарес.

Мартин Касарес

източник: Gulliver/GettyImages

Интер прибра под наем португалския бранител Седрик Соареш от Саутхемптън. Тимът в крайна сметка не продаде хърватина Иван Перишич в Арсенал, тъй като предложената оферта така и не удовлетвори управата на "нерадзурите".

Седрик Соареш (Саутхемптън, десен защитник)  Португалският национал няма да остави лодката си да потъне и ще потърси спасение от живота в Чемпиъншип. Бившият играч на Спортинг Лисабон има безспорни качества и заслужава да остане във Висшата лига, което би било възможно единствено с трансфер. Манчестър Юнайтед изглежда като потенциален кандидат. През лятото на 2017-а се заговори дори, че Барса иска Соареш, ала впоследствие каталунците подписаха с Нелсън Семедо.

източник: БГНЕС

Сметката показва, че за целия януари клубовете от Топ 5 първенствата на Европа са изхарчили 553 млн. евро.  

Зимният пазар позамръзна: Големите пръснаха "само" половин милиард