Дерменджиев: Това бе най-силната ни година, Лудогорец трябва да стане константа в ШЛ

Наставникът на Лудогоред Георги Дерменжиев даде пространно интервю за DIEMA SPORT и предаването „Дома на футбола“, където изрази мнение, че сезон 2016/17 е бил най-силният за разградчани от началото на проекта. Той коментира още, че целта пред „орлите“ сега е да се превърнат в константа в Шампионската лига.

Дерменджиев говори и за всички по-злободневни теми около клуба.

„Tова e една много сериозна емоция, при завоюваната шеста поредна титла. Всяка титла сама по себе си е ценна. Единственото нещо, това е развитието на отбора. Това е най-ценната титла, защото отборът е в такава фаза, че задоволява на футболно ниво. Отборът трябва да надгражда, но тази титла се появява в най-успешната година на проекта Лудогорец“, започна Дерменджиев.

„Не трябва да се спира и да се стои на едно място. Трябва да се надгражда. Лудогорец достигна до една фаза. Футболистите имат значителна рутина. Така че, новите трябва да са с по-голяма класа и трябва да се запази идентичността на стила на отбора. Това може да се направи във времето. Това е един от компонентите, който ще позволи на Лудогорец да бъде по-добър“, продължи специалистът.

„Лудогорец е отбор, който има достатъчно футболисти. На нас не ни трябват много нови. Има интерес към наши играчи. Този въпрос ще го решат шефовете. Зависи от тяхното решение за входящ трансфер“.

„Още от зимата се говорят конкретни имена за трансфери, но ако се стигне до такъв трансфер, те ще го знаят, ще го знам и аз. Оттам насетне ще знам и аз какъв играч ще влезе в отбора. Има много въпроси, които ще трябва да се решат предварително. Това дали ще бъдат удовлетворени страните, за да стане трансфер. Не е маловажно кой отбор иска нашите футболисти, към кой отбор ще ги насочим. Това е имиджово за Лудогорец“.

„За да бъде на едно ниво отборът на Лудогорец, трябва да са класни футболистите. От там насетне вие може да разсъждавате“.

„Разликата е голяма, нека да не коментираме. Влизаме в една тема, която може би някои ще се обидят от това, което ще кажа. Нека да не коментираме за разликата в цените на нашите футболисти. Ние имаме добри играчи в чужбина. Знаете им цените какви са, знаете и цените на играчите у нас. На Лудогорец му трябват класни футболисти. Лудогорец трябва да стане константа в груповата фаза на Шампионската лига. От другата година трудностите стават по-големи. Така че, надграждането трябва да е сериозно. Отборът на Лудогорец трябва да е конкурентоспособен за квалификациите“, коментира още Домусчиев.

„Има определен риск, но отборът е силен. Има изграден стил и мисля, че ще можем да се справим“.

За финала за Купата срещу Ботев, специалистът каза: „Всеки треньор си има победи, които са много ценни. Но това е един мач. Той започва при шансове 50/50. В един мач всичко може да се случи. Футболистите трябва да са много мотивирани и да играят на високо ниво“.

„Финалът е малко по-различен и футболистите ще са много отговорни. Имаше много голяма разлика при първото ни влизане в Шампионската лига, когато се играеха мачовете в турнира и за първенството, но играчите вече разбраха за какво става въпрос и тази пролет бе по-различно. Мачовете се играха по-равномерно. Имаше колебания. Но много голям процент от двубоите бяха изиграни на добро ниво. Домусчиев е собственик. Той винаги може да каже, когато не е доволен. Но ние разговаряхме, така че няма проблем“.

„Лудогорец не е имал много тежки мигове през пролетта. Аз като треньор стоя зад тези думи. Специалистите само могат да кажат за какво става въпрос. Контролът и управлението на един такъв процес е труден. Това са живи хора, не са компютри. Аз като треньор мога да кажа какво е било. Ние като отбор точно 17 мача играем повече от втория и третия отбор зад нас – Левски и ЦСКА. Вие знаете какво значи това нещо, квалификации за Шампионска лига, Купа, Шампионска лига, Лига Европа. Който не го изпитал на гърба си, не може да каже. Нека само да дойдат и да пътуват тези, които коментират, не да играят. Затова казвам, че е най-силният сезон на проекта Лудогорец. Как се играе в един мач с Арсенал, ПСЖ, Базел, какво е напрежението, с каква мотивация и каква енергия се хаби за един такъв мач. И на третия ден трябва да се играе в нашето първенство. Трябва да ви кажа, че коментарите не ме ядосват. Не им обръщам внимание. Но обръщам внимание на специалистите, които разбират и знаят за какво става дума. Съобразявам се с тяхното мнение. Коментари и статистики след изиграния мач – при мен има достатъчно материал и аз не им обръщам внимание. Аз не се сърдя. Той казва това, което мисли. Съобразявам се с мнението на хора, които разбират. Тяхното мнение за мен е важно и аз се съобразявам. Има информация, когато играем Шампионска лига. Тя излиза у нас, има и такава, която излиза в чужбина. Аз се съобразявам с нея“.

„Винаги съм засвидетелствал голямо уважение към нашите треньори. Коментирал съм много неща с тях за самата игра и технологиите. Страшно много ги уважавам. Знам как работят. Трудностите, които имам. Ние имаме много добри треньори. Те заслужават уважение“

„В чужбина мненията за нас са неутрални и са реални. Статистиката, която стига до мен, аз искам да се даде оценка на отбора. Там има много подробна информация. Тя е важна за мен“, каза още Дерменджиев.

„Не говорим за субективизъм. Всеки си има мнение и го казва. Аз не се влияя. Те могат да пишат, каквото си поискат“.

„Много пъти съм казвал, нека оставим съдиите да си работят нормално, а не да се оправдаваме с тях за някакъв фаул, за някакъв тъч. Да си гледаме отборите и тая широка маса, която се намесва, мисля, че не е необходима. Ние водим с 16 точки в шампионата играем най-атрактивния футбол. Има какво да се учим, какво да надграждаме. Аз винаги съм гледал изключително моя отбор, така че не искам да коментирам нищо“.

Помолен за сравнение между наказанието на Светослав Дяков от един мач и това на Димитър Велковски от три срещи, Дерменджиев заяви: „Защо да е различен аршинът? Аз не ги знам тези точки. Има си комисии, които наказват. Ние ще коментираме сега пет минути. Това не е мое задължение, нито мога да кажа кажа точките, по които са наказани футболистите“.

За слуховете за Сисиньо и Коринтиас, специалистът обясни: „В края на всеки сезон, винаги има такива коментари. Мениджърите имат добри приятели в медиите и се пускат всякакви подобни информации. Сисиньо е футболист на Лудогорец. Това мога да кажа аз. Владо Стоянов е в сравнително добро състояние за етапа на възстановяването си. Големи грижи се полагат за него. Имаме достатъчно вратари. Състоянието му се следи всеки ден. Всеки ден прави процедури на базата. Като период – едва ли можем да кажем. Важно е, че състоянието му е добро и както е предвидено по предварителна програма, всичко се случва както трябва. Имаме си достатъчно вратари“.

„Поздравявам Левски, че има български треньори. Люпко е мой приятел. Поздравявам го за това, което направи в Левски. Аз съм работил с него и съм взел много неща от него. Но Левски е клубът, който решава какво да направи. Много се коментира темата за конкуренцията. Отборите сами си имат политика, всякаква и финансова. От нея зависи най-вече селекцията и каква ще е визията на отбора. Виждате, че другите отбори вдигат класата. Това е добре за българския футбол. Мисля, че следващата година ще има по-силна конкуренция и отборите ще напипат пулса на новия формат. Мисля, че тази година дори психологически тимовете не бяха готови“.

„Трудно е да се постигне мотивация в такъв момент, но играчите ни са отговорни хора. Те са длъжни да изиграят останалите мачове на високо ниво. Ние имахме една много динамична година и рано успяхме да осъществим идеята. Най-вероятно титулярите ще излязат по-рано в почивка“, добави Дерменджиев.

Що се касае до подобрения рекорд на Левски от сезон 1993/94, когато „сините“ стават шампиони предсрочно пет кръга преди края и до това дали разградчани ще успеят да подобрят и постижението за разлика между първия и втория, която тогава е 17 точки, Дерменджиев сподели: „Не знам дали ще минем тази разлика. Ще видим накрая. По голова разлика сме на първо място. Мисля, че имаме до момента 121 отбелязани попадения“.

„Винаги съм бил мотивиран да с е постигне това, Лудогорец е изключителен проект. Който дава шанса това да се случи. Аз съм много доволен, че влизането в Шампионската лига и в двата случая бе под ръководството на български треньор. Чувствам се горд с това нещо. Първият наставник бе Мъри Стоилов, който аз много уважавам, като треньор и човек. Взимал съм много неща от него. Това не е маловажно за българския футбол“.

„Трябва да направим така, че Лудогорец да влезе трети път в груповата фаза на Шампионската лига. Това ще бъде добре за българския футбол“.

За финал специалистът бе запитан за новия си контракт: „Не е важно това за мен. Не е важен един подпис. Важна е работата, постиженията, как се работи, какви са идеите и как ще бъдат реализирани. Подписът си е подпис. Аз съм тук отначалото на проекта. Всичко с договора е въпрос на време“.

Свързани материали

  • Дерменджиев: Това бе най-силната ни година, Лудогорец трябва да стане константа в ШЛ Дерменджиев: Това бе най-силната ни година, Лудогорец трябва да стане константа в ШЛ
  • Лудогорец пусна билетите за финала с Ботев Лудогорец пусна билетите за финала с Ботев
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Лудогорец Георги Дерменджиев

Първа лига