Идва голямото дерби на Рим между Рома и Лацио и италианските медии се поинтересуваха за тънкостите в него от един от бившите наставници на "орлите" - Делио Роси. Специалистът говори за битката на Вечния град, но не пропусна да коментира и последния си престой на треньорския мостик. 

Той беше в Левски и приключи в средата на юли тази година след отпадането от лихтенщайнския Вадуц за Лига Европа. Според именития треньор, футболът у нас е различен, но се стреми да се отвори на Запад и именно "сините" са пример за това. 

"Имах много неша за претегляне, когато обмислях офертата от Левски, там е твърде различен футболът, дори като подход. Но те искат да се отворят на Запад, защото досега винаги ориентацията им е била към Изтока. Психиката и наследството си остават такива, но клубът се разраства, иска да направи скока към западния модел", коментира Роси. 

Той разкри и тайните как подготвя играчите за едно голямо дерби като Рома - Лацио, а и не само, включвайки подхода си за всички големи сблъсъци, които са предстояли на играчите му. Включително и за българските битки. 

"Как аз подготвям играчите за дерби? Интересен въпрос. Правя точно обратното, каквото правя за другите мачове. Честно казано, дори не си говорим много за тази битка с момчетата. тъй като абсолютно всеки говори за този мач, аз трябва да ги разсея малко и да не всявам излишна нервност и напрежение. Но по принцип няма генерална рецепта как да се готвиш за такова дерби", заяви още Роси.