От Футболен клуб ЦСКА протестираха със специално писмо до БФС, адресирано до изпълнителния директор на централата Борислав Попов, за условията в сектора за гости на стадиона на Лудогорец в Разград.

Публикуваме пълния текст на писмото от ЦСКА, подписано от административния директор на клуба Милко Георгиев:

Уважаеми г-н Попов,

Пиша ви във връзка със сектора за гостуващи привърженици на стадион „Лудогорец Арена“ в Разград, където Футболен клуб Лудогорец провежда домакинските си срещи от Първа професионална лига и турнира Купа България.

Както всички знаем, наскоро съоръжението претърпя сериозна реконструкция, но така и не бяха взети мерки за осигуряване на нормални условия за гостуващите привърженици.

Непрестанно получаваме сигнали от нашите фенове, че „клетката“, в която са разположени при гостуване в Разград, е меко казано негодна за подобен тип мероприятия, защото голяма част от терена НЕ СЕ ВИЖДА. Да не говорим за абсурдните решетки, с която е обградена. Феновете на ЦСКА, а и както на всички други гостуващи отбори, са хора, а не диви животни, които трябва да бъдат оковавани в кафез.

Ръководството на Футболен клуб ЦСКА внимателно чете Конвенцията на Съвета на Европа за интегрирана безопасност, сигурност и начин на обслужване на футболни мачове и други спортни мероприятия. Т.4 от чл. 5 на въпросната конвенция гласи: „Страните насърчават съответните агенции да осигуряват включваща и привлекателна среда на стадионите за всички обществени групи, включително и деца, възрастни и хора с увреждания, да включат по-конкретно подходящи условия за хигиена и освежаване, както и възможности за всички зрители ДА ВИЖДАТ ДОБРЕ.“ Конвенцията е приета от Министерството на спорта на 28 юни 2016 година, а в последствие и ратифицирана.

Защо след като въпросната конвенция е приета, ръководителите на Лудогорец не са взели мерки? Тази конвенция не следва ли да бъде задължаваща за всички клубове, които са членове на БФС? Надяваме се да вземете спешни мерки!

Очакваме вашето официално становище по случая!

И нека не забравяме, че основната мисия на футбола е да носи наслада на хората.