На този ден – 5 май, през 1948 година, е основан ЦСКА под името Септември при ЦДВ, след обединението на Септември и ЦДВ.

Клубът е 31 пъти шампион на България, 19 пъти носител на националната купа и 4 пъти носител на Суперкупата. ЦСКА е най-успешният български отбор в европейските клубни турнири със своите 2 полуфинала за КЕШ (1967, 1982) и 1 полуфинал за КНК (1989). В историята си отборът детронира три актуални европейски шампиона – Аякс (1974 година), Нотинтам Форест (1981 година) и Ливърпул (1982 година). Отборът играе мачовете си на стадион “Българска армия”.

В тази връзка босът на ЦСКА Гриша Ганчев излезе с приветствие към феновете на тима.

Ето какво написа той в клубния сайт:

„Армейци,

Днес нашият любим отбор празнува своя рожден ден. Този празник е на всички нас, които сме закърмени с червената идея. В последните десетилетия нашият клуб премина през много изпитания. Те поставиха под въпрос самото съществуване на нашия любим отбор. Днес ЦСКА е жив благодарение на всички вас, на цялата армейска общност и затова е време да оставим неволите в миналото и да погледнем напред към бъдещето. Бъдеще, което трябва да е изтъкано с шампионския ген на ЦСКА.

Навлизаме в юбилейна година, която ще ни изправи пред поредните предизвикателства. Предстоят изключително важни битки на спортните терени, за да можем да се завърнем на върха, на който сме орисани да бъдем. Битки сигурно ще има и извън стадионите. Те обаче ще стават все по-малко и все по-маловажни за нас.

Честит празник! САМО ЦСКА!“, пише Гриша Ганчев в приветствието си за 69-ата годишнина на клуба.