В седмицата която беляза паузата в европейските първенства за международни срещи, футболният свят се интересуваше от това кой ще си гарантира място за мондиала в Русия догодина. На Острова пък се основно вълнуваха от въпроса „ще си подпечата ли билета Англия за световното” или поне за местните жители това бе основната тръпка. Случи се обаче и нещо друго голямо, то касаеше българите в Обединеното Кралство. В английската столица пристигнаха значимите „червени” фигури като бившия емблематичен футболист на ЦСКА и настоящ скаут Велизар Димитров, както и административният директор Милко Георгиев, а когато те се срещнаха с фенклуба на армейците в Англия, бяха посрещнати много аплодимесменти и скандирания “ЦСКА”.

Причината за визитата на двамата бе предстоящото откриване на футболна академия "ЦСКА-Лондон". Събитието бе насрочено за събота 07.10, а в часовете преди това делегацията посети българското училище „БУКВАРАН”, което представлявано от Григор Григоров подкрепя създаването на академията за развиване на млади футболисти.

Следващата спирка бе лондонският квартал “Лейтън”, където лесно можеше да се усети вълнението, а малки армейци и техните родители очакваха официалния старт на академията.

Но как всъщност се ражда идеята за създаването и колко всъщност трудно е реализирането на подобен проект. Кирил Иванов е човекът, застанал за създаването на кампуса, която впоследствие бива реализирана.

“Свързахме с футболен клуб ЦСКА. Идеята беше, това което правят големите отбори – изнасяне на камповете в Източна Европа, ние да направим обратното. Решихме нахй-големия български клуб да направи футболна академия във Великобритания. След като получихме нужните разрешения, вече академията е факт”, разказва Иванов.

Иванов работи усилено заедно с екип от българи изцяло отдадени на идеята и това тя да дава желаните резултати. Деня бе специален за хората които успяха да се докоснат до своите идоли, да се снимат с тях или да получат автограф.

Срещата бе емоционална както за българите на Острова, но и също толкова зареждаща за Милко Георгиев.

“Много съм развълнуван. Колкото и да сме си говорили, човек като дойде и види всъщност какво е направено тези хора единствено и само от любов към клуба, марката и идеята ЦСКА, просто оставаш безмълвен”, каза административният директор на “червените”.

Велизар Димитров също не скри вълнението си след като усети любовта на хората около себе си.

“Беше много вълнуващо. Вие се убедихте колко топло и любезно ни посрещнаха домакините. Черешката на тортата беше откриването на кампуса. Всички тези емоции не могат да се опишат. Все още дори не можем да осъзнаем какво точно се случи. Толкова много радостни деца, родители, треньори. Наистина уникално преживяване за мен”, разказа Димитров.

Дори и на 3000 км от родината, българският дух се усети много силно. Всички хора които имаха своя принос към събитието направиха така, че това да бъдат специални дни. Емоцията бе зареждаща, а самият факт, че академията създадена на метри от олимпийския парк на Стратфорд може само да мобилизира малките деца които ще се учат в "ЦСКА-Лондон" не само на футбол, но и на основни принципи в живота.