ЦСКА 1948 внасе днес официални молби до премиера на Република България Бойко Борисов, Народното събрание и областния управител на Област София-град – Николай Пехливанов, с които настоява за прекратяване настоящите договори за ползване на съоръженията. "След консултация с екип от солидни юристи клубът иска институциите да започнат процедура по прекратяване на споразумението за ползване на стадион „Българска армия“ и база „Панчарево“ от ПФК ЦСКА-София ЕАД (с предишно наименование ПФК Литекс-Ловеч АД)", обясниха от клуба.

В писмата аргументирано е показано защо и как са погазени Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), Закона за държавната собственост (ЗДС) и правилника за прилагането му (ППЗДС). Имоти - публична държавна собственост, а именно спортен комплекс „Българска армия“ и тренировъчна футболна база „Панчарево“, са предоставени за ползване без провеждане на задължителния в такива случаи търг.

ВИЖТЕ официалната молба до премиера Борисов ТУК!

"В Споразуменията има клаузи – чл. 11, според които по време на действие на споразуменията в имотите могат да се извършват подобрения от ПФК ЦСКА – София или трети лица, които се приспадат от дължимото обезщетение (наем). Това е абсолютна предпоставка за заобикаляне на Закона за обществените поръчки чрез извършване на строителни дейности от лица, без спазване на съответните процедури, за сметка на средства, дължими на ММС (държавата)", казаха от ЦСКА 1948.

"Възможността да се  извършват подобрения, вкл. Трайни, както от дружеството , на което са предоставени имотите, така и от трети лица срещу прихващане от дължимия наем, създава риск отчетените суми за подобрения многократно да надхвърлят наемните цени и държавата да се окаже в позиция на длъжник спрямо търговското дружество. – чл. 11 от споразуменията."

ЦСКА: Ние сме единственият клуб, който плаща за собствените си бази

"В писмото до Народното събрание се иска уважаемите депутати да извикат по темата с базите на ЦСКА спортния министър. Според нас г-н Красен Кралев е длъжен да обясни по време на парламентарно питане всички свои действия и бездействия по прекратяване договора за базите на ЦСКА, споразумението с Литекс и последвалия отказ да предостави документите пред обществото."

"С писмата също така искаме от уважаемите институции гарантирането на прозрачен и честен конкурс за базите на ЦСКА", завършва декларацията.