ЦСКА може да бъде доволен от зимата си дотук, несъмнено. И то не заради победата с 8:0 срещу Дзансу Сунин, не и заради нулевите равенства срещу шампионите на Украйна и Русия. ЦСКА може да бъде доволен от зимата си дотук най-вече заради правилната работа, която се свърши от дните след триумфа над Лудогорец за Купата на България до края на подготвителния лагер в Испания. И ключът е в „правилната работа“. Правилна работа при привличането на необходимите футболисти, правилна работа за времето, което бе необходимо, за да бъдат осигурени новите попълнения, правилна работа при внедряването им в отбора, правилна работа при подготовката на тива, за това което му предстои през пролетта.

Когато Антон Недялков бе продаден в Съединените щати, неговият заместник вече бе ясен – дойде Жеферсон. Знаеше се, че ЦСКА има нужда от още един човек зад гърба на нападателя и той бе привлечен още преди края на есенната част от сезона – Роланд Алберг бе в София още при равенството с Ботев в средата на ноември, Хеан Бланко пък подписа след победата над Лудогорец. Така на практика селекцията бе завършена още преди началото на зимната пауза, а Стамен Белчев имаше време да работи с новите още от първия ден на новата година.

Роланд Алберг стартира всяка от петте контроли на ЦСКА, направи три асистенции, вкара гол на Вихрен и е видно, че ще бъде първата опция зад гърба на Фернандо Каранга. И така постепенно стигаме до задържането на головата машина – самият бразилец каза, че иска да остане и да помогне за спечелването на титлата, което разреши един потенциално неразрешим проблем. Защото ако Каранга бе напуснал, който и да бе привлечен, той нямаше как веднага да започне да вкарва за удоволствие, така както Каранга го прави, откакто дойде при „червените“ преди година.

И така с осигурена конкуренция на всеки пост и то навреме, ЦСКА отиде в Испания, за да се сработи. А този процес със сигурност още не е финализиран.  Алберг има нужда от още време, за да разгърне максимума от потенциала си. Видно е, че Жеферсон не е в най-доброто си състояние, а за да бъде достоен заместник на Недялков, трябва да изчисти тези досадни неточности при изнасянето на топката и при позиционирането си, които видяхме на няколко пъти в проверките, а една от тях доведе и директно до попадение във вратата на ЦСКА – при равенството с Тянжин Теда. Единственото попадение обаче и кредит за Стамен Белчев и неговия екип за начина, по който ЦСКА изглежда в защита – „сухи мрежи“ в четири от петте приятелски мача и сега това, което трябва да бъде изчистено, е прецизността, с която топката се праща с подавания от собствената в противниковата половина. Тук обаче говорим за постоянен процес и за постоянна работа дори и когато пролетните битки стартират.

Един потенциален проблем, който може да се появи, е свързан с представянето на ЦСКА в атака. Защото тимът изглежда много добре, когато контраатакува и не чак толкова при постепенно нападение. А и срещу Динамо Киев, и срещу Спартак Москва, ЦСКА игра прибран в собствената си половина и разчиташе на чудесни иначе контраатаки. Срещу повечето отбори в Първа професионална лига обаче „армейците“ ще бъдат в ролята на доминиращия притежанието на топката тим, а като че ли в Испания поне нямаше много случаи, в които да бъде работено в полеви условия (разбирайте контролите) именно върху постепенните атаки.

Остава и отворен въпросът, какво ще се случи при евентуална контузия на Фернандо Каранга и може ли Хеан Бланко да бъде същото страшилище за противниковите отбрани като бразилеца... Поне от това, което видяхме по време на приятелските срещи, потенциалът на Бланко е голям, но той е съвсем различен тип офанзивен футболист, който обаче по-скоро изглежда способен да изработи, а не да вкара гол. Или поне не да вкара много голове.

Със сигурност работата не е приключила, със сигурност все още ЦСКА не е завършен продукт, но важното е, че всички изглеждат много целеустремени, че едно много важно спокойствие витае около отбора, че въпреки изтощителните натоварвания, всички правят това, което се изисква от тях, за да бъдат готови и настроението е много, наистина много позитивно.

Затова и може би и резултатите от лагера в Испания по-скоро трябва да останат на заден план, а да се акцентира върху огромното количество свършена работа и върху позитивността, с която тази работа се върши. Правилната работа, за да бъде готов ЦСКА да продължи да притиска Лудогорец в една от най-интересните, ако не и най-интересната битка за титлата, на която ставаме свидетели от много, много време...