Най-добрата подготовка за утрешния ден е да дадеш най-доброто от себе си днес, твърди Хорас Джексън Браун или в превод за футболната действителност в ЦСКА – направи трансферите днес, за да бъдеш максимално добре подготвен, когато дойде време за подновяването на първенството.

„Армейците“ заминаха за лагера си в Испания на 12 точки от върха, които както се очакваше, нараснаха до 15 още преди да са докоснали топката за първи път в официален мач през пролетта. И след седмица на акцент върху физическата подготовка, дойде и първата проверка срещу Локомотив Москва. Грешка на Китанов и момчетата на Стамен Белчев се озоваха в ролята на догонващи, но с попадения на Руи Педро и един истински шедьовър на едва 18-годишния Тонислав Йорданов „червените“ стартираха с престижен успех в първата от петте си проверки на брега на Средиземно море. Датата бе 22-ри януари или с други думи казано – по-малко от месец до първия шампионатен двубой – визита на Черно море във Варна. А нови попълнения все още липсваха, макар проблемните зони да бяха ясни отдавна.

Наставникът на ЦСКА Стамен Белчев получи светкавични добри новини, защото още на следващия ден към „армейците“ се присъедини националният бранител Николай Бодуров. Опитът на 30-годишния благоевградчанин несъмнено ще е плюс за отбора, но има и минус – националът е без официален мач от май миналата година. А и той вече отхвърли една оферта от ЦСКА – миналото лято.

В ЦСКА Бодуров се събра с друг свой съгражданин и съотборник в националния отбор – Станислав Манолев и именно върху тях сега лежи огромната отговорност да бъдат лидерите в тим, който през пролетта ще трябва най-вероятно да удържа третото място, вместо да се бори за шампионската корона.

Ако след победата над Локо Москва реакциите бяха в светлата гама и проблемите останаха някак встрани, четири дни по-късно, те отново излязоха на преден план. Ясно е, че ЦСКА не изглежда добре в защита, ясно бе, че това е така и през по-голямата част от есента. Четирите поредни „сухи мрежи“ като за край на шампионатната есен отместиха акцента от защитата, но срещу Рубин Казан, въпреки че „армейците“ поведоха с 2:0, доста притеснителни неточности в отбрана доведоха до четири попадения във вратата на Китанов. В самия край на срещата пък Манолев нарани лошо лакътя си и един от най-постоянно представящите се дефанзивни футболисти, изведнъж се превърна в огромна въпросителна за рестарта в Каварна. Добрата новина дойде малко по-късно, когато се разбра, че контузията не е чак толкова сериозна и възстановителният период ще бъде доста по-кратък от първоначалните опасения.

Още два допуснати гола, но и също толкова отбелязани срещу украинския гранд Динамо Киев и тук вече формата на Руи Педро просто не можеше да бъде пренебрегната. Португалецът дойде със статут на футболист, реализирал хеттрик в Шампионската лига, но за периода си дотук в ЦСКА имаше едно единствено шампионатно попадение. Сега обаче Руи Педро се наслаждаваше на ролята си зад нападателя и се разписа във всяка от първите 3 контроли на „армейците“ на испанска земя.

Друг от тези, които дойдоха след началото на първенството, Рубен Пинто също изглежда все по и по-добре и поне в средата на терена нещата видимо се подобряват. А колко се подобряват – отговорът съвсем, съвсем скоро.

И тъй като отворихме дума за нападателите – до този момент наличните бяха Преслав Йорданов, Милчо Ангелов, който бе болен и игра съвсем малко, както и тийнейджърът Тони Йорданов. ЦСКА изпитваше огромна нужда от увеличаване на конкуренцията в атака. И първият, който дойде, за да опита да влезе в ролята на човекът за головете бе Кевин Кубемба.

Играл за Лил, макар и съвсем малко и твърда резерва в намиращия се във втората половина на класирането в белгийския елит  Сент Трюиден – Кубемба веднага бе хвърлен в боя. В злополучната проверка срещу Сувон Блууингс. И за около 60 минути той докосна топката не повече от три пъти, макар и едва ли цялата вина за това да трябва да бъде хвърляна върху него. Това обаче, което научихме от тази среща, бе, че в мига, в който Белчев реши да ротира състава си и даде възможност за изява на повече от един-двама играчи, които по-рядко да сред титулярите, представянето на „червените“ буклавно рухва. И рухна до 0:4. Дотук с този мач и напред към последния в Испания – стабилният датски Сьонерюсе чакаше в дебюта на друг нападател – Фернандо Каранга, а освен него в заключителните дни на лагера бе привлечен и Кевин Меркадо, еквадорско скоростно крило, от което също се очаква много на „Българска армия“.

И така – една победа, равенство и 3 поражения в Испания, но оставяйки настрана резултатите, това което е най-притеснително е закъснялата селекцията. Защото Меркадо не е готов за мача с Черно море, защото нито Кубемба, нито Каранга изглеждат готови, макар че ще се разчита на тях още от първите дни на пролетния дял на кампанията и защото Бодуров тепърва ще трябва да убеждава, че няма проблем с продължителното отсъствие от терените. А е много важно Бодуров да покаже, че е близо до оптималното си състояние, защото капитанът Божидар Чорбаджийски е наказан за сблъсъка с Черно море. А за формата на Рафа Перес ще поговорим съвсем скоро, но дано тя да не е тази, която видяхме в Испания, защото в противен случай феновете на ЦСКА ще преживеят доста тежки 90 минути в Каварна.

А дали, за да бъдат подготвени за гостуването на Черно море и за пролетта в Първа професионална лига, „армейците“ дадоха най-доброто от себе си на лагера в Испания, ще разберем много, много скоро.