Малко чудо се случи в българския футбол! Симпатичният отбор на Витоша Бистрица за първи път в скромната си история ще играе в родния елит, след като елиминира на баража за място в Първа лига Нефтохимик след победа с 1:0. 

В герой за момчетата на наставника Костадин Ангелов се превърна единственият чужденец в състава Пол Отофе, който реализира единственото попадение в 58-та минута. Така "бистришките тигри" станаха едва вторият отбор от село в България, който ще играе в елита. 

След края на мача се отприщи бурна радост сред играчите на тима, в който често за здраве рита и премиерът Бойко Борисов. А наставникът Ангелов повтори успеха си отпреди 10 години, когато начело на Видима-Раковски, пак на 2 юни, пак елиминира Нафтата, пак в Стара Загора, пак с 1:0 и пак ще води отбор в елита. 

А с отпадането и на Нефтохимик, вече два от административно вкараните в Първа лига през миналото лято вече отпаднаха. Другият е Локомотив Горна Оряховица, който се прости с мястото си след баража с Монтана. 

Мачът започна с битка в центъра и без опасни положения, тъй като двата отбора все още търсеха слабите си страни. И така беше до 19-та минута, когато дойде и първата ситуация в този мач, макар и не толкова чиста. 

Тогава Ангел Стоянов от състава на Витоша Бистрица беше изведен на изгодна позиция в наказателното поле, но той стреля слабо и вратарят на "шейховете" Янко Георгиев без проблеми улови. 

В 22-та минута дойде и най-спорният момент преди почивката. Тогава Костадин Хазуров вкара топката в мрежата след продължително разбъркване, но попадението не беше зачетено, защото имаше поне две нарушения в тази ситуация, едното срещу вратаря Християн Василев. 

В 26-та минута дойде най-големият пропуск до момента. Тогава Галин Иванов навърза защитата на противника и си извоюва сам стрелкова позиция. Но подходи твърде лежерно и стреля слабо и вратарят хвана топката без проблем. 

В тези минути "шейховете" бяха по-организирани и търсеха по-често гола. И редуваха много пропуски, като поредният такъв дойде в 33-та минута. Тогава Мариян Огнянов беше изведен сам срещу вратаря, но стреля нескопосано встрани от вратата. 

Това се оказа и последната опасна ситуация преди почивката. До настъпването ѝ играчите от Бистрица имаха няколко интересни удара след хубави контраатаки, но не затрудниха особено Янко Георгиев и паузата дойде без двата тима да си вкарат голове. 

Втората част започна доста по-динамично от първата. Още от самото ѝ начало бургазлии имаха две страхотни възможности. При първата от тях веднага след подновяването на играта Яни Пехливанов центрира опасно от аутлинията, там Георги Хашев щеше да засече с глава на празна врата, но Йордан Върбанов изби в корнер. 

Малко след това Мариян Огнянов можеше да отбележи по виртуозен начин, когато стреля от воле от границата на наказателното поле, но прати топката в обсега на вратаря и той изби. 

Постепенно и "бистришките тигри" вдигнаха оборотите. Първо в 55-та минута стигнаха до най-чистото си положение дотогава в мача, когато Пол Отофе центрира на границата на наказателното поле, където Кристиян Кочилов с глава стреля от 18 метра, пращайки топката на сантиметри встрани от вратата. 

В 58-та минута Витоша успя да открие резултата с първия си точен удар в мача. Тогава Ангел Стоянов центрира перфектно от границата на наказателното поле и качи топката на главата на Пол Отофе, който се беше вклинил между двамата централни защитници и с глава простреля вратаря за 1:0. 

Последва доста нервна игра от Нефтохимик, който търсеше изравняването, но разчиташе само на центрирания и далечни удари. Но те рядко затрудняваха вратаря на Витоша. "Бистришките тигри" пък разчитаха на контри. 

И при една от тях можеха да удвоят преднината си и да приключат интригата. В 74-та минута Петко Цанков проби до аутлинията и центрира успоредно на голлинията, но там Пол Отофе с пета стреля в аут, залагайки на техниката, а не на ефективността. 

До края на двубоя Нефтохимик атакуваше, но твърде хаотично и безидейно. Витоша се беше прибрал в половината си и отбиваше натиска на съперника. Нервните фенове на бургазлии започнаха да безчинстват и за малко да нахлуят на терена, но бяха усмирени от полицията. 

В крайна сметка, въпреки нервните моменти на края, нямаше повече опасности и попадения и така тоталният аутсайдер Витоша Бистрица си извоюва позиция в елита за първи път в историята. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Нефтохимик: Янко Георгиев, Костадин Велков, Яни Пехливанов, Георги Хашев, Йордан Йорданов, Мариян Огнянов, Михаел Орачев, Николай Дюлгеров, Иван Вълчанов, Костадин Хазуров, Галин Иванов;

Резерви: Ивайло Василев, Ранди Онуоха, Виктор Хомей, Любомир Божинов, Кристиян Парашкевов, Емануил Манев, Живко Петков;

Витоша Бистрица: Християн Василев, Йордан Върбанов, Кристиян Кочилов, Петко Цанков, Георги Амзин, Румен Гьонов, Николай Христозов, Ивайло Лазаров, Четин Садула, Ангел Стоянов, Пол Отофе;

Резерви: Николай Радев, Кристиян Узунов, Венцислав Бонев, Христо Попадиин, Димитър Пантелеев, Емил Колев, Десислав Аризанов.