Главният мениджър на Етър Красимир Балъков даде обширно интервю за предаването “Домът на футбола” по DIEMA SPORT, в което разкри подробности за новата структура, която се изгражда в тима на “виолетовите”. Легандарният футболист от САЩ’94 коментира и състоянието на българския футбол в момента, както и топ клубовете в Първа лига.

“Това, че съм се прибрал не е новина за българската общественост. Сигурно е нещо ново, че се прибрах в отбор, който тепърва се интегрира в елита на българския футбол. Аз съм излязал от тук. Тук съм израснал като футболист. Нямам право, след като и ръководството и градското ръководство искат да се прибера, винаги с най-голямо удоволствие ще го направя. Разбира се, има неща, които сме си издискутирали. Неща, които трябва да се променят, за да се напаснат на моите виждания. Това всичко ще се случва с времето. Най-важното нещо е спортът да върви, футболът да върви. Да си печелим точките и феновете да ни подкрепят, за можем да осъществим и другите си задачи”, каза Балъков.

“Едно такова завръщане на, може би, един авторитет като мен, който съм изградил във времето, не означава, че от днес за утре всичко ще се оправи. Знаете как е в България. По принцип всички хора искат нещата да се случат, колкото се може по-бързо. Моля всички да имат малко търпение, малко, не много. Защото футболът не се прави за 10/15 дни.”

“Мисля, че по време на подготовката момчетата разбраха за какво става въпрос. От тук нататък всичко е въпрос на реализация на зеления терен. Едно е да играем приятелски мачове, друго е да почнем първенството. Атмосферата е по-различна и футболистите са по-стегнати. Исками се да бъдат малко по-отпуснати. Има притеснение от публиката, от това, че съм се прибрал може би и аз, от желанието им да изпълняват всичко на 100%, понякога блокират някои футболисти. Затова моята задача сега е да опитам да им вдигна самочувствието. Да опитам да ги науча, че футбол със страх не се играе, нито с притеснение. Трябва да опитат да играят по-освободено, да изпитват удоволствие от футбола и разбира се, да опитват да спазват това, което сме им дали като тактически указания”, коментира той.

“Опитах се да изградя една здравословна йерархия в отбора. На първо място в тази йерархия са футболистите, които имат опит и които са играли в силни първенства. Надявам се, че те ще поемат по-голяма отговорност вътре в съблекалнята, защото ние треньорите, когато почне мача, освен да сменяме футболисти и да викаме отвън, трудно можем да променим нещо. Това е ролята на опитните футболисти и на тези, на които съм им гласувал доверие.”

Балъков коментира и новата структура в отбора, според която легендарният футболист е главен мениджър, а Станислав Генчев е негов помощник.

“Самата обстановка ни накара да наложим такава структура в отбора. От една страна повлия решението пред година Станислав Генчев да се занимава с отбора на Етър. Много млад, кадърен, компетентен треньор, но все още няма лиценз за тази работа. “Искаме да го износим като треньор. Другото е, че ние все още нямаме условия, каквито имат другите големи отбори със структури. Имаме двама функционера, които се занимават с целия клуб, плюс помощни звена. Нямаме изградени структури, нямаме и тази възможност като финанси. Затова дойде тази идея. С помощта на спортно-техническата част ще трябва да се гради ще трябва да се гради инфраструктурна част. Без тази инфраструктурна част трудно ще може да се гради нещо постоянно занапред”, заяви Балъков.

“Параноята в България е много голяма. Хората си мислят, Балъков се е върнал и сега ще печели пари от инфраструктурни проекти. Моята роля в тази инфраструктурна част е първо да видя проекта, да видя, ако се строят терени, зали, съблекални и т.н. Има архитекти, които ги проектират тези неща. Аз искам всичко да минава презм моя поглед, защото имам богат опит в чужбина и знам какво и как трябва се направи. Не искам да се занимавам с никакви финанси. Просто искам да бъда контролния орган като част от клуба, за да не направим някоя глупост, което се прави често в България. Затова държах да съм в тази сфера, за да може всичко да е направено, както трябва”, категоричен е бившият плеймейкър.

“Аз разговарям винаги с треньорския щаб, схемата на игра и всичко, което искаме да променим, го обсъждаме заедно. Анализираме предния сезон, защото Генчев е бил сам тогава с треньорския щаб, но е нямало друг. Разбира се, много често Генчев прави разборите преди мача. Не ги правя само аз, от време на време ги прави и той. Имаме един много добър синхрон вътре, след като всеки знае за какво става въпрос. Няма никакъв проблем от време на време да бъда малко по встрани само да наблюдавам и да коригирам, ако се налага нещо. Засега нещата вървят много добре. Работим перфектно всички заедно и се надявам и занапред да бъде така.”

“Финансите, които ще спонсорират изграждането на инфраструктурата ще дойдат от хора и фирми, които обичат футбола. Също така от държавата, проектите и инфраструктурни проекти, които има в държавата и спор