Треньорът Александър Станков смята, че през настоящия сезон Първа лига определено е станала по-интересно първенство, но що се отнася до качеството на футбола, не се вижда особено голяма промяна.

През 2017 година Станков работи във втородивизионния китайски Мейджоу Хака и едва през последните 2 месеца получи шанс да оцени по-добре обстановката у нас. 53-годишният специалист сподели, че според него ЦСКА вече се доближава до нивото на Лудогорец, докато в същото време все още се наблюдава следването на грешни модели от повечето отбори.

„Трудно ми е да говоря за родния футбол, макар и от 2 месеца да съм тук и имам само повърхностни впечатления. Нашето първенство, мисля, е станало по-интересно, има повече напрежение и повече дербита. Като качество на футбола, не бих казал, че сме направили голяма крачка напред. Не може да ме изненада с нещо първенството. Не мисля, че нивото на футбола не се е променило особено много.”

От първа ръка: Защо авантюрата "Китай" не понесе на Божинов?

„Сега няма единичен лидер в нашето първенство. До края на първенството интригата ще се запази. Да, ЦСКА се доближи до нивото на Лудогорец и амбициите им са доста сериозни. Колкото повече отбори като Лудогорец има в първенството, нивото ще се вдига. Лошото е, че не виждам много ярки таланти сред българските играчи.”

„Никой не може да задължи един клуб да налага млади футболисти. Аз винаги ги следя, защото много години съм работил с подрастващи. Никой не може да задължи собствениците. Трябва да се намери точния баланс – има отбори, които могат да си го позволят, а други въпреки че имат такава възможност, отиват и сключват договори с недоказани чужденци. Това не е хубавото.”

„Не можеш да спускаш нареждане. Ние сме отворена страна от Европа. Не мога да се съглася, че един тим от средно ниво, който няма финансовите възможности да поддържа по-класни чужденци, пак тръгва да търси чуждестранни футболисти. Ако този тим има търпение от страна на публиката, то тя ще се радва на хора от собствената школа. Не го разбирам това нещо.”

„Ръководството на Локомотив Пловдив са ми приятели, аз съм споделял мнението си с тях. Далеч съм от мисълта да им давам акъл или да им налагам нещо. Има различни видове философия на клубовете, различни стратегии. Треньорът е много важна фигура във всеки тим, но в нито един клуб не му позволяват да прави каквото си иска, да води футболисти, които никой не е чувал. После просто нещата стават непоправими. Моите уважения към Акрапович, чувал съм го като футболист, играл е в Германия. Не може обаче да се обръща всичко нагоре с краката. Мога да си позволя да говоря за Локомотив, защото имам чувства и пристрастия, както се казва. Ако този човек си тръгне, после става потоп. Как ще се оправят тогава?”

„Камбуров е един футболист, който всеки един човек, занимаващ се с футбол в България, трябва да го уважава. Вече на 37 години не смята да се отказва, а и не за отказване. Явно не са могли да се разберат. Във футболно отношение той е една легенда. Жалко е, че напусна Локомотив.”

„Илиан Илиев в Черно море? Сега ще говоря за човек, който по принцип много уважавам и като личност, и като треньор. С работата си той е доказал какво може и какви резултати постига. Не искам да навлизам в друга тема, че той бе много подходящ като човек и наставник за Левски. Да не се връщаме назад. Черно море си намери човек, към който биха проявили търпение и шефовете, и феновете, защото той бе футболист там. Много е важна фигурата на Илиан Илиев за Черно море и те ще вървят нагоре според мен. Поне ще са близо до призовите места.”

„По най-краткия начин бих се изказал по тази тема – знаете, че много трудно се намират треньори за Левски и ЦСКА, защото там напрежението е по-високо. Аз смятам, че в последните години Левски не е имал по-подходящ човек от Илиан Илиев за треньор.”