Дерби между претендентите за титлата. Теза, която бе третирана яростно по време на цялостната подготовка на отборите в Първа Лига между отборите на ЦСКА и Лудогорец. Станахме свидетели на успех на "орлите" на стадион "Българска армия" с 1:0, като "червените" не успяха за пореден път да надвият своя опонент в мач от първенството. Върджил Мисиджан показа хъс и желание, догони една дълга топка, и съумя да накаже груба грешка на стража на ЦСКА Георги Китанов, която отнесе трите точки в Разград.

Като че ли, обаче, не това бе толкова смущаващо в хода на двубоя между двата тима.

20:22. Не, това не е резултат между нискоразредни юношески баскетболни отбори, които не успяват стрелят достатъчно ефективно по време на двубоя. Това е резултатът, който статистиката ни показва при нарушенията между двата тима в изминалия мач през уикенда. А говорим за възловия мач в кръга, между два от основните претендента за титлата.

Не можем да твърдим, че всяко едно от тези нарушения е в противовес с тактическите желания на двата отбора, с цел в дадени моменти на мача да нарушат ритъма на съперника.

Но също така не може да ни убегне фактът и напрежението между двата клуба във всяко едно естество, което явно и осезаемо се пренася и нагледно на терена. Този терен, който хиляди хора се бяха стекли на "Българска армия", за да изгледат стойностен мач. Този мач, който може да се очаква от шесктратен пореден шампион и претендента, който заявява големи амбиции за детронирането му.

Не е ли прекалено?

Кратка справка със западните първенства може да се направи много елементарно. В ключов мач в Бундеслигата в последния кръг между отборите на Хамбургер ШФ и Волфсбург са извършени 24 нарушения. Мач, който може да изхъврли един от двата колоса в германския футбол във второто ниво на йерархията във футболна Германия. Отиваме към "по-твърдо" първенство. Английският Чемпиъншип, който е с близо до непоправим характер. Грубата и остра игра е обичайна по време на двубоите между отборите веднага под тези, които са замесени в борбата за изкачване в Премиър Лийг. Родъръм бе първият отбор, който пръв изпадна в Лига 1. Отборът от Южен Йоркшир в последния си мач е навъртял 14 нарушения, докато опонентът му Дарби Каунти "едва" (бел. ред - явно за родните стандарти) е с осем. Предходният им мач с Престън нарушенията са 24 общо.

И не, няма смисъл да продължаваме да правим паралели. Говорим за отбори, които с просто око можем да отбележим факта, че умеят да играят футбол и да водят чисто футболна битка на терена, подплатена с игрови изяви.

А футболът е да забавлява хората и да им носи удоволствие, нали?

Дали точно такива усещания донесе дербито на първенството ЦСКА - Лудогорец? Едва ли. При 42 нарушения, 12 жълти картона и 1 червен няма как да останем с насладата от подобен двубой. А по-скоро с неудовлетворение. А в прикаченото видео можете да се "насладите" на всичките 42 фаула в дербито. Приятно гледане...