Един от лидерите на Сектор “Г” Росен Петров - Животното разкритикува остро ръководството на ЦСКА. Той смята, че управата на тима е "подвижден цирк" и “такова селяндурско управелние” никога не е имало. В откровен разговор пред "България Днес" Петров говори за кризата в отбора и в управлението на клуба.

- Росене, защо се стигна до конфликт между феновете и част от ръководството на отбора?

- Публиката подкрепя отбора, но е и коректив. Когато вижда, че нещата не вървят, е нормално да роптае и да недоволства. Поне публиката на големите отбори, която е свикнала да побеждава. Така е в цял свят. "Реал" печели три пъти поред Шампионската лига и след два слаби мача на стадиона се развяват 100 000 бели кърпички. ЦСКА е роден, за да бъде на върха.

- Каква е вината на Стойчо Стоилов за кризата в клуба?

- Работата му е да отиде в Африка, Азия, Марс, Подгомер или Челопеч да хареса футболисти, да ги презентира пред треньора. Ако те съвпадат с неговата визия и собственикът извади парите, те биват привлечени. Защото отговорност за успехите и неуспехите носи само треньорът. Дотук стигат правомощията на главния скаут. Когато той се изживява като треньор, когато държи някои футболисти да играят на всяка цена, значи нещата са много объркани. Стойчо Стоилов ако иска да е треньор на отбора, да застане и да го обяви. Да каже - аз намирам футболисти, аз ги привличам, аз ги одобрявам, аз ги пускам на терена, а Ганчев само дава парите. Да застане пред цялата "червена" общност и да каже какъв е. Ако е само главен скаут - тогава да си затваря л*******а уста. След като свършат ангажиментите му, той на стадиона е един обикновен фен. А не да казва, че публиката подрежда отбора. Ние казваме това, което виждаме. Не споря, че той е по-голям футболен специалист от нас. Но когато 5000 човека виждат едно, а един вижда друго, то тогава няма сила, която да ме убеди, че той е правият. На мача с "Черно море" пет минути преди цялата публика да започне да освирква Стойчо Атанасов, аз отидох и му казах: "Докога ще го търпим този? Само аз ли виждам, че това момче не е подходящо за този отбор?" Той ми заяви, че Стойчо Атанасов е много добър футболист, той настоява да е в отбора и трябва да му се даде шанс. Три години му се дава такъв и всеки мач върши безобразия. Ама той бил млад, бил българин и бил бърз. Само че има много млади и бързи българи, които са лекоатлети. Заека също тича много бързо, но не е футболист. Ако Стоилов е старши треньор, да застава долу на пейката и да носи отговорност. Не да води разни ментета и после да казва - треньорът това, треньорът онова.

- Какво мислите за рокадите в треньорския щаб?

- Каква е тази гавра, каква е тази простотия? Люпко вече е старши треньор, а Добри Митов става помощник. Все едно досега не беше така. Това е някакво безумие. Досега кой носеше отговорност? Ако е бил Добри Митов, да го бяха уволнили. Не да бъде преместен като помощник със същата заплата. От него нищо никога не е зависело. И сега е с абсолютно същата тежест - нула. При него единствената промяна е на хартия. Нито някой го е слушал, нито е правил селекция, нито е подреждал отбора, нито е водил подготовка. Щом Стойчо Стоилов иска да има отбор, да си направи клуб по селата, да си води футболисти и да си ги подрежда. Да прави интриги на треньорите, да се мисли за най-големия футболен специалист. Защо от седем нови попълнения играе едно? За какво тогава правиш тези трансфери? Защо пускаш същия отбор, който бе разкован от "Ботев" на "Армията". Същите негодяи. Защо взимаш нови, като няма да играят? Да излезе Гриша Ганчев, да каже кой носи отговорност и да си знаем. Ако това е Люпко и той ни направи шампиони, ще го носим на ръце. Досега имаше групова безотговорност с този триумвират. Четвърта година се случва едно и също. Ганчев дава по 12-15 млн. лева на година, за какво? За да гледа това нещо. Съмнявам се, че му харесва, все пак го познавам като човек. Сигурен съм, че той се е нервирал пет пъти повече от мен и е викал, крещял и псувал по всички господа.

- Ще кажете ли позицията си на Гриша Ганчев?

- Аз с Ганчев не поддържам връзка отдавна. Телефонът му е публичен и знам доста фенове, които денонощно го тормозят. Ние не сме Ловеч. Там се отразяваха по четири мача на година, плюс европейските. В ЦСКА се пише и за смяната на чистачката, под постоянен мониторинг сме. Ако някой си мисли, че може да дойде в ЦСКА и да го управлява като Ловеч, проблемът е в него. На това ръководство е даден пълен картбланш от четири години и продължаваме да го подкрепяме. Ние няма да воюваме, но можем да задаваме въпроси защо се случва всичко това. Не можем да нареждаме на Гриша Ганчев какво да прави. Но той трябва да даде отговори. Дали футболистите толкова си могат например. Същият този отбор до последния кръг бе в борбата за титлата, а сега не иска да мръдне. При Любо Пенев в един от мачовете играха по абсолютно същия начин като с "Черно море". Двама-трима португалци, още двама легионери, които са си групичка, се криеха по терена. Тогава Любо дойде и ни каза: "Има още 5 мача. Аз не мога да си позволя заради мен ЦСКА да не играе в евротурнирите". И си тръгна. Но дойде два дни преди това да ни го каже, не е избягал, както се говореше. Ама той футболистите много натягал, ама той нямал добро отношение към тях. А Люпко има ли? Онзи ден като спря агитката да пее, целият стадион чуваше как всяка втора приказка му е "п***а ви матерна". Иначе Любо Пенев ги карал много да тренират и им говорил едно и също. Какво да им говори - всеки път различна приказка за лека нощ ли?

- Какви са другите проблеми в ЦСКА?

- Задайте въпроса кой е докторът на този отбор? Кой отговаря за възстановяването, какви медикаменти се ползват, колко се дава за тях. Нямаме допирни точки със средните европейски отбори в нито едно отношение. Ако мислят, че с това успиване четири години ще постигнат това, което са направили в Ловеч - да има 50 платени фенове с едни барабани и свирки - няма как да стане. Публиката на ЦСКА е будна. На "Армията" са освирквани световно признати футболисти. Навремето сменихме Спас Джевизов за един равен. Този отбор в момента има 15 директори. Имаме директори за всичко, има и такива, които не отговарят за нищо. Но нямаме доктор. И рейс нямаме, ама не било важно. Защо всички отбори в Първа лига имат автобуси, а ние не? Никой не строи от покрива. Какъв е смисълът да даваш едни милиони за второ-трето място. Ето, "Черно море" събра отбор за един месец и ни направи смешни.

- Отборът има и очевидни проблеми с физическата подготовка.

- Видяхме ги, че не могат да ходят. Има два варианта - или не искат и правят пак техните п*******и бойкотчета, или не могат. Има го варианта и да е сбъркана подготовката. Пак опираме до това кой е отговорен, кой е кондиционният треньор. Да излезе той и да каже защо. Киро Динчев постоянно ходи да се учи, но може и да не е в него проблема, а футболистите да не искат да играят. На тези въпроси трябва да си отговорят хората, които дават парите. Дали някой не е нареждал на Киро как да води подготовката...

- Къде виждате решението на кризата?

- Решението трябва да вземе собственикът. Най-важното е всяка жаба да си знае гьолчето и да не се бърка в работата на другия. Всички да работят заедно и всеки да изпълнява ролята си. Представяте ли си главен скаут в голям европейски отбор да се обади на треньора и да каже: пусни го тоя, щото много ми харесва. Далеч съм от мисълта, че някога в ЦСКА треньорът ще може да си избира футболистите. Но поне с това, с което разполагаш, ти да преценяваш кой да играе. Мислите ли, че Добри Митов е имал думата при един трансфер? Примерно на вратаря от четвърта дивизия на Бразилия, който не може да хване и грип.

- Недоволство има и към Данаил Ганчев, сина на собственика, който също има важна роля в клуба.

- На Данаил Ганчев спортният връх в живота му е да се научи да кара мотоциклет. Той като какъв дава компетентно мнение по футболни теми? Този човек, който е отсъствал от час по физическо. Преди пет години като го питаха какво става в Ловеч, казваше: А-а-а, не знам, аз от футбол не разбирам. Действително не разбира. Пред мен е заявявал, че не гледа футбол и не го интересува. Четири години по-късно дава компетентно мнение кой какъв футболист е. То ако за три години се ставаше такъв специалист... Ние гледаме футбол от 40 години и не сме се научили. Изведнъж някакъв човек, който на 35 години за първи път отива на стадиона, става корифей. Навремето в училище, когато играехме футбол десет на десет, оставаха няколко, които никой не ги иска. В неговия случай той се е научил да кара мотор. Това, че единият ти е син, а другият много добър приятел, значи ли, че могат да управляват ЦСКА? И харесва ли му на Ганчев начинът, по който те ръководят клуба. А ако той решава всичко - да излезе и да го каже. Няма как феновете да стоят кротко и да гледат тези безобразия. Тук нещата нямат нищо общо с частни проекти като "Лудогорец" и "Литекс". Собственикът трябва да се съобразява с публиката и да знае, че може да бъде охулен. Когато нещата не вървят, тя е много докачлива и е готова за крайни действия. Това, че някой издържа ЦСКА, не значи, че трябва да сме му сляпо благодарни, да му се кланяме и да му лижем з*****а. ЦСКА е апетитна хапка.

- Очаквате ли нещо да се промени?

- Не. Сега ако загубим от "Осиек", кого ще изгоним, Люпко ли? Няма, защото нали уж води отбора от една седмица. Ние сменихме четирима треньори миналата година, ръководството ни е подвижен цирк. Не се знае кой пие, кой плаща. Всеки мрази някого, всеки прави интриги. Ганчев като дойде на "Армията", каза, че тук било пълно със змии, но дошли таралежите. Но май доведе по-големи питони отпреди и изглежда не го осъзнава. Или не му се иска да е така. При Божков имаше съмнения за уговорки, при Лупи се наслушахме на лъжи, при "Титан" беше пълно безхаберие. Но такова селяндурско управление не е имало никога.