Бившият футболист на ЦСКА Георги Илиев коментира най-актуалната тема от седмицата - изваждането на "червените" от евротурнирите в интервю за предаването "Код спорт" по ТВ+. 

- Г-н Илиев, защо се стигна до ситуацията с изваждането на ЦСКА от Лига Европа 15 минути началото на жребия и заместването му с Дунав (Русе)?
- Това беше обявено малко по-рано от УЕФА. Пратиха писмо, че ЦСКА няма да участва. След това получиха писмо, че ще участва. Такъв парадокс не би трябвало да има в УЕФА. Мисля, че Футболният съюз си изигра много правилно картите и Боби Михайлов е много прав. Това не е нов клуб. Това е клубът Литекс и той си има лиценз. Не е регистриран нов ЦСКА от две години, както всички коментират. По правните документи това си е Литекс, като Етрополе под името ЦСКА купува лиценза на Литекс и Литекс става ЦСКА (София). Футболният съюз издава документи, че ЦСКА има право да играе и е нормално да играе. Стана втори и ЦСКА си завоюва правото да участва в евротурнирите, въпреки че е с лиценза на Литекс. Мисля, че би трябвало да ни допуснат да участваме.

- Логично ли беше това да се случи 15 минути преди началото на жребия? За Нион пътува делегация на ЦСКА…
- Трагедия! Не мога да си го обясня. От една година говоря, че ако е нов клуб, не би трябвало да участваме три години. Има правила. Много пъти задавахте въпроса на Футболния съюз - ЦСКА ще участва ли в евротурнирите, ако стане втори. Това беше още преди една година. Всички казваха: „Чакай, да дойде времето да се класира ЦСКА“. Съвсем спокойно можеше да се пусне едно писмо. Мисля, че и от Управата на ЦСКА трябваше да поискат едно писмо чрез Футболния съюз до УЕФА – ако станем втори, имаме ли право да участваме в турнирите? Елементарно е вече. В ХХI век сме, комуникациите вече са толкова напреднали. Има имейли, ако не са чували. Хората ще ти отговорят. Но не може да ти дадат лиценз в петък, ЦСКА отива с делегация и в понеделник половин час преди жребия да ти кажат Дунав (Русе) се изписва по-добре от ЦСКА и ще играе Дунав.

- Според вас наистина ли Георги Градев е човекът, който е попречил на ЦСКА да играе в Лига Европа?
- Абсурд! Мисля, че е несериозен въпрос.

- Появиха се информации и набедиха Георги Градев, че едва ли не той е написал писмо и благодарение на него ЦСКА е изваден.
- Не са разбрали от Футболния съюз, че ЦСКА няма право да участва – глупости. Това е все едно, че Домусчиев се бърка в ЦСКА. Това са несериозни неща. Това е УЕФА, не е България. Това е „бяла“ страна, но и там нещо се пропуква. Футболният съюз е подал официално писмо, което го знам с 1000 % сигурност от Боби Михайлов, че този клуб има право да има лиценз и би трябвало да участва, защото отговаря на всички изисквания. От Футболната централа нямат една забележка към ЦСКА. Дали е Литекс, дали е Етрополе, ЦСКА е станал втори с лиценз на Литекс и имаме право да участваме. Не виждам защо да нямаме право да участваме.

- Българският футболен съюз направи ли всичко възможно да помогне на „червените“ да играят в Европа?
- За мен 1000 % е направил.

- Включително и президентът?
- Аз по-надолу не искам да коментирам, а единствено президента. След като президентът разреши да има Футболен клуб ЦСКА при тези условия и да влязат заради ЦСКА още Верея, Нефтохимик, да не ги изреждам, без Дунав (Русе), които честно влязоха, значи е била сериозна организацията на Боби Михайлов да съществува този клуб ЦСКА и да участва в турнирите.

- Какво губи ЦСКА от това наказание три години извън Европа?
- Изключително много губи ЦСКА. Първо името ЦСКА, което е създадено през годините в евротурнирите. Второ – трудът на спортно-техническия щаб и на играчите, които са направили всичко възможно, за да участват в турнирите и ЦСКА да се представи добре. Нов отбор в първенството, стана втори с убедителни победи над прекия противник Левски. Аз вече не ги броя Лудогорец, защото с разлика 16-19 точки те са без конкуренция. Левски и ЦСКА е срам и позор да коментират Лудогорец. Когато един е първи, с 20 точки пред теб, а ти се бориш за второ и трето място, за да си докажеш пред ръководството заплатите и премиите, е срамно за „сините“ и „червените“. Третата най-важна страна са феновете. ЦСКА има великолепни привърженици. Окей, те са разделени, не са 100 % всички към този клуб, но тези, които бяха на стадиона, не са малко.

- И не на последно място Гриша Ганчев като президент и собственик на клуба.
- За мен е сериозен човек. Отдавна се гласи да дойде в ЦСКА, поне два пъти досега. Единият път всичко беше готово с Ицо Стоичков, не знам какво се размина. Има сериозни намерения като гледам какво прави на Панчарево, но той го прави, защото е добър бизнесмен и знае, че това ще му изкара пари и ще му спести средства. За мен ЦСКА е това, което стои на стадион „Българска армия“.

- Смятате ли, че съставът на ЦСКА ще е конкурентен на Лудогорец за предстоящото първенство?
- Да, смятам, че ще е конкурентен, с изключение на мачовете с Лудогорец. Просто Лудогорец е ниво, което мисли основно за Европа. Там така е направено, че трябва да изкарваш пари, за да взимаш. Не знам дали сте запознати с бизнес инвестициите на двамата г-да Домусчиеви, но те всяка година печелят 6-7 милиона евро от Лудогорец. Върнаха си инвестициите и вече са само на печалба. Това говори за едно добро менажиране и добро управление. Трябва им само да станат шампиони, нищо друго. За мен българското първенство не го броят много, интересуват ги турнирите, където са милионите.

- Георги Дерменджиев доказа, че е точно за този клуб.
- Точно така. Точно за този клуб е.

- Но пък от друга страна братя Домусчиеви смятаха, че един чужд специалист ще донесе повече класа на Лудогорец, видяха се резултатите, но това е друга тема…
- Пробваха, но е нормално да опитваш различни неща.

- Много скъп излиза този опит.
- Така е.

- Кой печели и кой губи от това, че има два клуба с името ЦСКА?
- Има три. Има и един, който от преди една година казах, че ще се обедини с Царско село. Кой където иска, може да спонсорира и да казва, че е от ЦСКА. Имаме във „В“ група, в „Б“ и в „А“. Сериозна марка е ЦСКА. Малко се разми в последните две-три години. Винаги съм коментирал, че ЦСКА ще фалира, когато дойде Александър Томов. Още подписвах договорите и като видях какви са договорите на треньори и на играчи, несериозно е към името ЦСКА. Не изкарваш нищо и харчиш 11-12 милиона – няма как това да не доведе до фалит. Защо не търсят от ЦСКА и Левски седем-осем години тези пари? Примерно Александър Томов продава на „Титан“ ЦСКА и има задължения 7 милиона към НАП. Защо не сложат точка, че за два месеца трябва да изплатиш парите? И готово – ЦСКА и Левски няма да имат тези задължения. Основно говорим за хора, които са цесекари и левскари, които са играли в клубовете. Ако извадим последните договори, защото аз си ги пазя в една папка… Мездра фалирала, а ЦСКА купува за 540 хиляди евро футболисти. Христолов в Ботев фалирал и купуваме за 570 хиляди евро трима. Купуваме някакъв Спрокел, а няма една минута в ЦСКА. Той ни струва 586 хиляди евро.

- Скопие ще приеме мач от Суперкупата на Европа – Манчестър Юнайтед – Реал (Мадрид). Не знам дали знаеш колко струва стадионът в Скопие?
- Знам, а и държавата дава парите. Значи македонците са по-богати от българите.

- В Сърбия знаеш ли колко задължения имаха Партизан и Цървена звезда преди една година? По 100 милиона и държавата им ги опрости. ЦСКА и Левски имат по 20 милиона, от които 10 милиона са държавни, защото не си ги е търсила държавата чрез НАП. 10 милиона имаме задължения и не може държавата да ни помогне. Какво значи фалит? Имаш 23 милиона задължения и изведнъж продаваш на някой циганин и тези 23 милиона изчезват и се регистрираш под ново име. Някои хора така продадоха доста неща, защото такъв бил законът, което е невероятен парадокс. Никой не коментира, че в ЦСКА и Левски спокойно държавата можеше да сложи един синдик за управление на парите, да им вземе взиманията. Вместо да има тези скандали в ЦСКА, сега щяхме да сме добре. И пак връщаш един президент, който знаеш, че няма бизнес и няма пари, и той е спасител. Говоря за Сашо Томов. Обаждам му се и му казвам: „Подписвам договор за 50 хиляди лева заплата.“ И той ми отговаря: „Подписвай го.“ И това го коментирам веднага с още пет-шест човека от Сдружение ЦСКА-Завинаги - всички сериозни бизнесмени. Обяснявам им какво ме кара да подписвам, а те казват: „Ами, има си президент.“

- Кога ще излезе футболът от кризата?
- Така както се управлява, ще излязат два-три клуба, не повече. Начинът на управление на футбола в България е толкова порочен и пагубен. Той е само за хора, които са в момента в някой клуб – да взимат заплата. В момента, в който излязат, клубът става отвратителен, най-лошият, там нищо не се прави… Докато така се управлява футболът, няма начин как да стане. Този начин е за потъване на футбола. Ние нямаме никакво развитие и в детско-юношеските школи, и в националните отбори. Най-добрият ни футболист играе вече пет години в Москва. Добър футболист, но това е нивото ни – Попето. В България няма нищо хубаво, освен Лудогорец. Първия път като ме покани Домусчиев в Лудогорец, ми стана жал за ЦСКА, като видях какво е направил. И като знам през ЦСКА какви пари са минали и никой не инвестира една стотинка в клуба. Затова не виждам оптимизъм. Мисля, че с Гриша Ганчев вече не смеят да правят тези неща. Всеки се съобразява с него за селекцията, ремонтите, комисионните. Защо в ЦСКА освободиха всички служители и си назначиха хора от Ловеч? Защото е умен и знае, че никой от тях няма да посмее да направи нещо. Защо освободи треньорите в Ловеч? Отиват и след шест месеца или една година ги освобождава. Да си чул някой от тях да си иска обезщетение по договора? А да си чул, че в началото са им подписани тригодишни договори? Това е, защото човекът знае как да си управлява парите и има контрол над нещата. Изгони всички от ЦСКА, защото не може да разчита на никой. Отворил е документите на ЦСКА, видял е последните години какво се прави и се отказа от нашите страхотни цесекари, които много обичат ЦСКА и много обичат и Левски. Колкото и да ми е неприятно Лудогорец е пример за менажиране. С шест човека работи клубът, в ЦСКА имахме 87 служители на щат.