Бруно! Не, това не е кучето от анимационната версия на Пепеляшка на Дисни. Помните ли този герой преминал за кратко през българския футбол? Ако сте го забравили той се погрижи да напомни за себе си с плюнките, които метна по Лудогорец пред  авторитетния "Гардиън".

По принцип бихме подминали тази негова изява, ако Бруно Рибейро не бе един събирателен образ на всички Бруновци, Пепевци, Ерминовци и всякакви други чужди "специалисти", които идват в България със самочувствието велики треньори, а си тръгват с подвити опашки (един факт - в последните 25 години шампиони на България са ставали едва трима чужди треньори, и тримата сърби и нито един от тях не е триумфирал с пълен сезон).

Та тези измислени герои от "запада" идват с високо самочувствие,  смятат ни за футболни аборигени и си мислят, че знаят повече, могат повече и ще ни оправят футбола. Истината е, че на "запад", от където пристигат са треньори трета и дори четвърта категория и това ясно си личи тук.

Нека се върнем година и малко назад във времето и припомним какво свърши аверчето на Моуриньо в Разград!

1. "Открадна" няколко милиона от Лудогорец под формата на приходи от УЕФА, отпадайки от Милсами. Година по-рано и година по-късно българският шампион е в групите на най-големия клубен футболен турнир. При Бруно записа най-срамната си страница в новата си история. Мачът с Милсами Лудогорец може да го вземе, ако Владо Стоянов, Дяков, Минев и Марселиньо се бяха съберали и направили сами избор на титуляри и разбор без дори да са гледали съперника. Бруно обърка каквото можа.

2. Бруно Рибейро е единствения треньор, водил Лудогорец, който си тръгва с отрицателен баланс – 2 победи, 1 равенство и 4 загуби при голова разлика 7:9. Неговият наследник Едуард Ераносян, който също бе за кратко треньор допусна само едно поражение.

3.  Бруно Рибейро се оплака, че собствениците и скаутите на Лудогорец са довели футболисти без неговото знание и той се е запознавал с тях в съблекалнята – и слава богу, защото тогава в клуба пристигнаха Натанаел и Кафу. Това ляво за първия бе отхвърлена оферта от Евертън за 3,5 млн. евро, а мизата на Кафу гони 10 млн.

4. След "момчето от Сетубал" Лудогорец стана шампион и влезе в Шампионска лига. Вероятно за Рибейро мачът с Милсами ще се окаже връх в треньорската кариера, тъй като все пак е някакъв досег до европейските турнири, може друг опит да няма. В момента Бруно води отбор от третото ниво на английския футбол, а преди няколко дни Владо Гаджев го победи като гост.

Дори няма смисъл да навлизаме в допълнителни подробности за престоя на португалеца в Разград. Всичко казано по-горе разкрива напълно треньорският капацитет на Бруно Рибейро. Ако беше само той може да го подминем с лека ръка, но физкултурниците, които преминаха през  България последните години, станаха малко повечко.