Бившият собственик на ЦСКА Прамод Митал е бил арестуван по обвинения в измама и злоупотреба с власт. Милиардерът е бил закопчан в град Луковац, Босна и Херцеговина, уточняват местните медии.

Става дума за завод с 1000 служители. Полицията е действала по заповед на прокурора, да бъде наложена мярка „задържане” на председателя на Надзорния съвет на "Глобал Испат Коксна Индустрия Лукавац" (ГИКИЛ) – Прамод Митал. Компанията се счита за един от най-големите износители в страната.

Работата на завода е за преработка на кокс, а офисите са били обискирани от униформените. Корпорацията закупува промишления завод в Лукавац преди около 15 години.

Заедно с Прамод Митал е бил арестуван и още един високопоставен член на компанията. Те са заподозрени в организирана престъпност, по-специално злоупотреба с власт и икономически престъпления. 

Според непотвърдена информация, обвинените са присвоили около 2,5 милиона евро. Ако бъде признат за виновен, бившият собственик на ЦСКА може да получи присъда до 45 години.

Индийският милиардер беше собственик и на „Кремиковци” в България.

Той придоби акциите на ЦСКА през 2006 година, но ги продаде заедно със завода през 2009.

Прамод Митал притежава няколко компании на Балканите. Той е брат на Лакшми Митал, главен изпълнителен директор на световния стоманен гигант ArcelorMittal.