В сряда привечер, Берое излезе на градския стадион в Ловеч във финала за Купата на България срещу Левски, в ролята на аутсайдер. Това показваха всички букмейкърски къщи, а затова говореха и други факти. Само че, Берое не игра като аутсайдер срещу Левски, а дори напротив, през по-голямата част от мача надигра „сините”. Малшансът и някои дребни детайли не позволиха на Берое да качи Левски на по-голям резултат и да се поздрави с успеха още в редовното време.

Адмирации и поклон пред момчетата със зелени фланелки. Те не излязоха с наведени глави. Показаха характер, желание и огромно сърце. И малко след 20 часа изпаднаха в еуфория и триумфираха. Само поздравления заслужава целият спортно-технически щаб на отбора, начело с Петър Хубчев. Те преобразиха Берое. И само за няколко месеца отборът се превърна от борещ се за оцеляване, в носител на Купата на България.

Берое по нищо не отстъпваше на Левски, а дори го превъзхождаше и това най-добре се видя през първото полувреме, когато на терена футболистите бяха 11 на 11. За пореден път стана ясно, че играчите в „зелено-бяло” са много добре физически подготвени, за което главна „вина” има кондиционният треньор Пламен Липенски. Берое смачка своя съперник в центъра на терена, където Елиаш Алвеш да Силва, Алберто Лоузейро и Игор Джоман спечелиха две-трети от единоборствата. Пресата, която налагаше целият отбор на Берое, даде резултат още в първите минути на двубоя, защото Левски загуби няколко много важни топки в центъра на терена, което притесни „сините”, а в последствие доведе до червения картон на Христо Йовов.

Берое бе длъжен да спечели финала в редовното време. Старозагорци не само, че поведоха с 3:1 в 78-та минута, но още през първото полувреме можеха да решат крайния победител във финала. Триумфът след изпълнението на дузпи обаче се оказа още по-сладък.

Ръководството на Берое бе изключително много критикувано затова, че залага на чуждестранни футболисти, но Елио Мартинс с двата си гола във финала затвори устата на критиците, а представянето на Елиаш, Лоузейро, Каядо и Джоман също заслужава суперлативи.

Петър Хубчев и неговите помощници успяха да направят отбор от отбора на Берое. През есенния полусезон старозагорци се бореха за оцеляване, а сега вече са част от клубовете, които ще представят България в евротурнирите. Целият спортно-технически щаб на Берое, начело с Хубчев успя да направи един много силен екип и това бе демонстрирано във всички мачове от пролетния полусезон. Заралии имат само една загуба и то от Левски на стадион „Георги Аспарухов”. Именно екипът, спазването на дисциплина и много доброто физическо състояние стоят в основата на успехите на Берое.

Сега пред Берое предстои по-голямото предизвикателство, да излезе на европейската сцена. Участието в Лига Европа не трябва да бъде само за чест, на кубертеновия принцип. Сега е моментът старозагорци да надградят, да стъпят едно стъпало по-нагоре. Председателят на съвета на директорите и изпълнителен директор на Берое, Боян Боев, заяви, че всички футболисти ще бъдат задържани и за следващия сезон.

Основата в Берое бе поставена, по-трудното предстои, а именно Берое да продължи да се развива и да бъде фактор в първенството, а затова най-вече е необходима стабилност.

Феновете на Берое заслужаваха тази вечер, заслужаваха драматичната победа, заслужаваха всички емоции през 120-те минути игрово време и изпълнението на дузпите. Иво Иванов също заслужаваше този миг, в който прати топката във вратата на Левски от бялата точка. Елиаш заслужаваше да вкара победната дузпа. Дончо Атанасов също заслужаваше този миг, в който вдигна купата на България, въпреки всички прогнози, въпреки всичко. Петър Хубчев заслужаваше щастливият миг, в който бе прегърнат от своята съпруга и дъщеря, а също така и мигът, в който полетя във въздуха.

* "Срещу всички прогнози".