Вчера започнахме традиционните си годишни обзори с един дълго чакан боксов мач. Разбира се, става дума за шоуто между Кубрат Пулев и Хюи Фюри, което разтресе „Арена Армеец“ в края на октомври. Днес продължаваме нашата поредица с нещо още по-жадувано и желано. Поне от „червената“ половина на България. Сигурно вече се досещате, че тема на материала ще бъде ЦСКА или по-точно голямото завръщане на армейския клуб в Европа.

За мнозина очаквано, за друга голяма част изненада, в крайна сметка то се състоя. Изстрадалият и претърпял какво ли не в последните няколко години „червен“ фен, дочака така бленувания миг – да види любимия си клуб отново там където му е мястото – на европейската сцена.

Още по темата:

Михайлов: Ще разбера за ЦСКА, когато за всички останали

Голяма новина! УЕФА допусна ЦСКА в Европа!

ЦСКА: От БФС изиграха положителна роля

Марков: Щастливи сме

Преди да стъпи отново на европейските терени обаче, клубът от стадион „Българска армия“, трябваше да се мята от крайност в крайност, за да можеше еуфорията през юли да бъде истинска.

Ако трябва да кажем няколко думи като предистория на всичко случило се през лятото, то няма как да не започнем с хилядите въпросителни около лиценза на клуба, прословутото „3-годишно правило“, наказанията от УЕФА, срокове, жалби и всичко останало, което съпътсваше „червените“ в последните години. На „Армията“ вече имаха горчив опит от преди точно една година, когато легендата на българския футбол Димитър Пенев бра срам в централата на УЕФА, чакайки жребия за Лига Европа. В последния момент обаче, ЦСКА бе отстранен от урните, а на негово място по служебен път бе поставен отборът на Дунав Русе. Останалото е история и няма да ви занимаваме с нея.

От началото на годината всеки един на „Българска армия“ имаше едно наум дали е възможно да се получи подобна конфузна ситуация. Отново се заговори за липса на лицензи, отмяна на наказания, топката непрестанно се прехвърляше от Българския футболен съюз към УЕФА и обратно.

Голямата новина за ЦСКА и „червената“ половина на България дойде в последния ден на месец февруари. Именно тогава в офисите на „Армията“ пристигна заветното писмо от УЕФА, с което печално известният у нас главен секретар на централата Теодор Теодоридис, информира БФС и клуба, че ЦСКА е допуснат до участие в европейските клубни турнири. Причина за това е изтичане на „тригодишното правило“. Разбира се, за целта ЦСКА трябваше да си спечели по спортен път правото да участва в Европа през лятото.

След тази новина ентусиазмът в тима на Стамен Белчев удари тавана, но не за дълго. Амбициите за дубъл рухнаха през април, когато ЦСКА претърпя истинско фиаско. Първо „червените“ отпаднаха болезнено Левски за Купата, а в края на месеца загубиха и математически шансове за титлата. Тази развръзка доведе и до отстраняването на старши треньора Белчев, който бе временно заменен от Христо Янев, непосредствено преди тържествата за 70-годишния юбилей на „червените“ на 5 май.

В крайна сметка ЦСКА завърши сезона на втора позиция с актив от 81 точки и си спечели правото да се завърна на европейската сцена след няколкогодишно „изгнание“.

Преди да мислят за Европа обаче, от стадион „Българска армия“ трябваше да си намерят треньор. Търсенето отдавна бе започнало, а собственикът на клуба Гриша Ганчев се спря на ексцентричния англичанин със сръбски корени Нестор Ел Маестро!

Още по темата

Жребият отреди ФК Рига за ЦСКА

Жребият открехна вратата за Левски и ЦСКА

Осемкратен австрийски шампион чака ЦСКА

Най-големият товар от плещите на клуба обаче падна на 20-ти юни, когато бе теглен жребият за предварителните кръгове на Лига Европа. Този път от ЦСКА си отдъхнаха, като нямаше излишни драми, познати ни от преди една година. „Червените“ бяха допуснати до жребия, а той им отреди за съперник в първия кръг на турнира ФК Рига. След латвийците, ЦСКА го очакваше мач срещу австрийския средняк Адмира Вакер, което допълнително повдигна настроението в Борисовата градина и очакванията за нещо повече при завръщането си в Европа.

И така дойде денят за ЦСКА – 12 юни. Пред препълнените и еуфорични трибуни на стадион „Българска армия“, „червените“ излязоха в първия си европейски мач от години, а съперник бе скромният тим на ФК Рига.

Очаквано или не, имайки се предвид „икономичния“ стил, който новият треньор Нестор Ел Маестро показа в предсезонните контроли, ЦСКА победи минимално с 1:0, а голът за победата бе на Тиаго Родригес. Именно благоприятният резултат и успехът бяха най-важни за „червените“, а те успяха да ги постигнат.

LAP.bg
20 снимки

Не всичко бе толкова розово след седмица в Рига. Българският тим се промъкна в следващата фаза през иглени уши, след като трябваше да премине през рулетката на дузпите, за да отстрани непретенциозния си съперник.

В редовното време на реванша, Рига се наложи с 1:0, а това доведе до продължения. Големият виновник за това се казваше Кирил Десподов, който минута преди края пропусна дузпа. В крайна сметка късметът и здравите нерви бяха на страната на българския тим, който се наложи с 5:3 при 11-метровите удари.

„Червените“ нямаха никакво време за драми, тъй като следващият мач в Лига Европа буквално чукаше на вратата. Точно седмица след мъките в Латвия, ЦСКА приемаше втория си противник – Адмира Вакер.

Този път нещата минаха далеч по-лесно. Тимът на Нестор Ел Маестро отказа своя противник само в рамките на девет минути. Именно за толкова ЦСКА вкара три безответни гола, а така спечели доста комфортно домакинството си. Точни за българския тим бяха Кирил Десподов, който вкара два гола и новото попълнение Мауридес.

Така реваншът в Австрия се оказа протоколен, а в него ЦСКА записа нова победа, отбелязвайки нови три попадения дело на Мауридес и Жоржиньо.

Голямото изпитание за Ел Маестро и футболистите му обаче тепърва предстоеше, а именно среща с датския гранд Копенхаген. Жребият отреди домакин в първата среща да бъде българския клуб, а това означаваше пълни трибуни на стадион „Васил Левски“.

Над 20 000 зрители дойдоха да подкрепят „червените“, които в този сблъсък показаха храброто си лице. ЦСКА загуби с 1:2 от далеч по-опитния си съперник, но въпреки това се понрави с играта си. От щаба на българския тим имаха и сериозни претенции към съдийската бригада. В края на първото полувреме от игра бе отстранен защитникът Борислав Чорбаджийски. „Червените“ имаха преднина в резултата до 64-ата минута, когато рухнаха. Именно тогава бе изравнен резултатът, а малко по-късно белгийският съдия Берт Вертентен отсъди и дузпа в полза на гостите, с която те спечелиха срещата и до голяма степен предрешиха крайния победител, въпреки предстоящия реванш в Дания.

40 снимки

Седмица по-късно ЦСКА отново отстъпи, този път с 1:2, и така приключи европейския си поход след четиригодишно отсъствие от европейските клубни турнири. „Червените“  и Нестор Ел Маестро трябваше да се съсредоточат на родната сцена, където обещаха истинска битка за титлата с хегемона от последните години Лудогорец. Няколко месеца по-късно, „червените“ са все още в нея, поне на хартия...