С настъпването на най-уютните празници, настъпва време за равносметки. Всяка година екипът ни ви припомня най-емоционалните и важни моменти от изминалите почти 365 дни. Спираме се на събитията, които са оставили следа в спортната история. Припомняме ви моментите на възходи и падения, които ще бъдат запечатани завинаги между страниците на миналото. Поглеждаме назад, за да знаем накъде вървим. Началото е отредено за един мач, очакван толкова дълго... И една победа, донесла толкова силни емоции.

Мачът

Препълнена зала и хиляди ревящи гърла. Двама боксьори и една титла. Поредният удар на гонга. Арена Армеец ври. Денят е 27 октомври 2018 година. В 12-ия рунд Кубрат Пулев предусеща победата, удря и вече знае, че ще спечели, въпреки разклащането в 8-ия... Съдията вдига победоносно ръката му, а тази на Хюи Фюри остава да виси. Съдбата на пораженеца. Феновете ликуват. Радват се. Прегръщат се. Скандират. Кобра, Кобра, Кобра...

Реферите отсъдиха в полза на българския боксьор. Кобрата отвори аркада над окото на своя съперник още във втория рунд. Знаеше слабото място на противника си и до края търсеше нокаута, за да превърне срещата в истинско зрелище. И го направи.

Критичният момент беше преодолян. Един голям спортист знае как да се справи в подобна ситуация. Българската кръв кипи, но не се предава. Кобрата не се предава. Никога.

Всичко можеше да бъде иначе. В 8-ия рунд Хюи Фюри нанесе тежка серия в главата на своя опонент, която го разклати. Но постепенно се съвзе, чу публиката, видя хората в своя ъгъл и на свой ред се втурна в сериозни атаки. Силното начало на битката и надмощието в края бяха решаващи. Това е. Победа.

Предисторията

Година преди Кубрат Пулев да се изправи срещу „ирландския номад“, българинът трябваше да срещне един от най-добрите в света - Антъни Джошуа. Съдбата не се оказа благосклонна към Кобрата. Боксьорът получи контузия няколко седмици преди битката в Кардиф. Последваха трудни месеци за българина - възстановяване и раздяла с промоутърската компания Зауерланд, не без сериозни отстъпки. Но намери добър партньор в лицето на Ивайло Гоцев.

Още по-рано - на 3 декември 2016 Кубрат Пулев нокаутира нигериеца Самюел Питър за вакантната титла на интерконтинентален шампион на Световната боксова асоциация. На 28 април 2017 защити пояса си отново с нокаут, този път срещу американеца Кевин Джонсън. Година и половина по-късно той се завърна. По-силен от всякога. В по-добра форма от преди.

Съперникът

Странна птица е Хюи Фюри. Нестандартен боксьор. Уличен боец. Нищо общо с Кубрат Пулев. Хюи Фюри е роден през 1988 година в Манчестър в семейство на цигани. Етническата група, към която се числи боксьорът, се свързва с пътуващите хора. Но верни на семейните традиции. Детството му не е от леките. Напуска училище в 4 клас и много късно се научава да чете. Като тинейджър се бори с тежка форма на акне, което го прави много затворен. Баща му Питър Фюри е треньор както на сина си, така и на Тайсън Фюри. Силната фигура в това семейство обаче оставя малкия Хюи за повече от 10 години, тъй като попада в затвора за притежание на наркотици.

Залогът

Победителят щеше да определи съперника на Антъни Джошуа за световните титли в професионалния бокс в тежка категория. Въпреки победата, насрочен мач Кубрат Пулев – Антъни Джошуа и до днес няма. Шансовете това да се случи през 2019 също не са големи.

Кантарът

Искрите започнаха да се стрелват от очите на двамата още преди битката. Кобрата е по-тежък с два килограма, но не това е най-важното. Щабът на британеца се оказва по-разпален от самия Хюи Фюри. Хората му потърсиха саморазправа с екипа на Пулев, без да бъдат предизвиквани, поне видимо. Спортсменството между щабовете и здравия разум се оказаха по-силни.

Медиите

Величествено! Уникално! Страхотно! Българските медии се надпреварваха в суперлативите. Разбираемо. Какво обаче написаха на Острова? Обединиха се около мнението, че Кубрат Пулев е по-добрият. „Той разби мечтите на братовчеда на Тайсън Фюри, който толкова силно желаеше среща с AJ (Антъни Джошуа).

Публиката

Лавината от скандирания, подкрепата за Кобрата, емоционалната публика се оказаха силният коз на Кубрат Пулев. Голямата опора, която получи в своя ъгъл, бе незаменима. Дори Андреа, изгубила самообладание, се превърна в неподражаем символ на успеха. VIP подкрепата само послужи като доказателство за звездното значение на този двубой.

По-малкият брат

В същата вечер, на същото място, по-малкият брат прати в нокаут италианеца Леонардо Бруцезе за европейската титла в полутежка категория. Уникалното постижение беше съпроводено със страхотно развитие на мача. В началото на втория рунд Тервел Пулев свали съперника си. 12-та победа от 12 мача за родния боксьор на професионалната сцена. Кръвта вода не става.

Мръсни игри

Големият спорт често е съпътстван от неспортсменска игра. След като светлините угаснаха, след като всичко отдавна утихна, Кобрата разкри истината.

"В деня на мача, хора от неговия щаб влязоха в моята съблекалня, докато загрявах. Стояха там през цялото време и си мислеха, че тяхното присъствие ще ме изнерви или смути. Циганските номера не спряха и след победата. Само защото лекарите от допинг контрола говореха български, от щаба на Фюри ме обвиниха в манипулация на пробата. Предложих им да си вземат от силната българска кръв и в Англия, за спомен.“

Бъдещето

Плановете на Кубрат Пулев са свързани с нов двубой през март. Работата на неговия промоутър сега обаче няма да е никак лесна. Кобрата подписа с „Топ Ранк”, ръководена от популярния мениджър Боб Аръм. Един от най-големите в бизнеса. Американецът е бил мениджър на великите Мохамед Али, Шугар Рей Леонард, Джордж Форман, Ивендър Холифийлд, Оскар де ла Оя и Мани Пакиао. Сигурен път към върха.

Противниците обаче със сигурност знаят, че Кобрата удря силно, а смелчаците едва ли изпитват желание да опитат тежестта му. Защото ехото отеква дори и в САЩ...