ЦСКА по изключително драматичен начин се класира за втория квалификационен кръг на Лига Европа. Реваншът срещу латвийския ФК Рига се оказа истински водовъртеж от събития, като "червените" загубиха с 0:1 в редовното време и така трябваше да се премине през продължения и дузпи. При изстрелите от бялата точка играчите на "червените" бяха безгрешни и вкараха петте си изпълнения. Този сценарий можеше да бъде избегнат, ако в самия край на редовните 90 минути Кирил Десподов не бе изпуснал наказатален удар.

Бой между ЦСКА и ФК Рига след мача, още 4 червени картона

Коравият тим на ФК Рига спази обещанието си и се бори докрай, като имаше шанса да поведе в предпоследната минута от първото полувреме. Голяма вина за гола на съперника носи вратарят Витаутас Черниаускас, който не успя да се справи с наглед елементарен изстрел. За да бъде още по-лошо положението, четвърт час преди края на редовните 90 минути "червените" останаха с човек по-малко, тъй като Тиаго Родригес бе изгонен с два жълти картона. Равновесието се възстанови чак във второто продължение, когато същата съдба сполетя и Стефан Панич от домакините.

Ел Маестро: Чувствата са смесени, ще вземам един или двама нови

Другата лоша новина за ЦСКА бе тежката контузия на Енрике Рафаел, който влезе на смяна и трябваше да бъде заменен в края на първото продължение, след като Богдан Вашщюк падна с цялото си тяло върху него. Състоянието на бразилския ас не изглеждаше никак добро, за което говори фактът, че бе изнесен на носилка.

Първото полувреме на стадион „Сконто” със сигурност не би могло да мине за еталон на красивата и динамична игра. „Червените” имаха отчетлив превес при владеенето на топката, но ползите от него граничеха с нулата. Футболистите на Нестор Ел Маестро действаха твърде бавно и статично, което ги затрудняваше неимоверно в мисията да разкъсат компактния дефанзивен вал на противника. Само в 2-3 случая българите имаха шанс за бързи контраатаки при разредена защита, ала те си останаха неоползотворени.

Още в първия четвърт час вратарят на „червените” Черниаускас демонстрира, че може би концентрацията му не бе на нужното ниво. В 15-ата минута той доста комично изтърва край аутлинията една блокирана от Николай Бодуров топка в опит да предотврати корнер за противника. Макар че кълбото летя високо и бавно във въздуха, стражът намери начин да го изпусне и имаше късмет, че епизодът не се разигра пред голлинията му.

ЦСКА много рядко вдигаше оборотите в предни позиции, а стартиралият като титуляр Кирил Десподов се запомни само с нелепия жълт картон, който си заработи в 33-ата минута. Движението на атакуващите футболисти в червени екипи беше доста пестеливо, докато ФК Рига бе доволен да се брани и да чака своя миг.

Той настъпи в 44-ата минута при един ъглов удар отляво по атаката за домакините. Левият бек Куракинс центрира в зоната пред вратарското поле, където централният защитник Антонийс Черномордийс бе оставен съвсем сам да стреля с глава. Изстрелът му не беше нито добре насочен, нито чак толкова силен, ала реакцията на Черниаускас бе под всякаква критика и на практика литовецът сам я добута в мрежата си – 0:1.

Чак след почивката ЦСКА отправи първия си точен шут в мача. Това се случи в 51-ата минута, когато Бодуров стреля с глава просто за статистиката към вратата на Озолс. Наставникът Нестор Ел Маестро реагира на случващото се и извади дефанзивния халф Валентин Антов наред с незабележимия Жоржиньо, за да вкара Енрике Рафаел и Едвин Джеси. Така по фланговете „червените” получиха повече скорост, но ефектът беше минимален. ФК Рига се затвори още повече и се зае да накъсва играта при всяка удобна възможност.

Първата си чиста голова възможност ЦСКА създаде чак в 73-ата минута. Тогава Кристиян Малинов напомни, че играе в мача. Халфът метна висок пас над централната защита на гостите, а Десподов надскочи Черномордийс, за да стреля опасно с глава. Топката влиташе в долния ляв ъгъл, ако не беше лъвската намеса на вратаря Озолс.

Секунди по-късно „червените” останаха в намален състав, след като Тиаго Родригес съвсем умишлено спря с нарушение контраатака на съперника. Португалецът знаеше какво е сторил, затова прие спокойно втория си жълт, респективно червен картон.

Драмата стана пълна в самия края на мача, когато ЦСКА си спечели правото да изпълни дузпа. Защитата на ФК Рига проспа един пас по левия фланг, а Десподов  чевръсто подгони топката. Той я стигна в наказателното поле, където вратарят Озолс направи много отчаян опит да го изпревари и извърши явен фаул. Потърпевшият се зае с отговорността да изпълнява, а сигналът на съдията доста се проточи, докато Фуркат Атажанов не остана доволен от подредбата на останалите играчи. Изстрелът на Десподов бе насочен към долния ляв ъгъл, но беше тотално лишен от сила, а вратарят Озолс отрази геройски. Буквално в следващата атака Николай Бодуров изпрати истинска бомба към вратата на латвийците, а този път вратарят им имаше късмета, че кълбото премина на сантиметри в аут.

Продълженията на срещата започнаха с леко инфарктна ситуация, след като появилият се в игра Стивън Перейра се размина с едно центриране от корнер. Това откри неочакван шанс пред нападателя Лемаич, който бе толкова изненадан, че не реагира навреме. В 99-ата минута Кристиян Малинов с диагонален пас изведе Джеси отляво в наказателното поле, а волето на холандеца от 7-8 метра бе твърде слабо и спря в ръцете на Озолс.

Лошите новини за ЦСКА продължиха да валят, защото към края на продължението появилият се като смяна Енрике Рафаел бе жестоко контузен. Вашщюк първо задържа за фланелката бразилския играч в опит да го догони, а след това неволно се строполи с пълна сила върху гръдния му кош. Рафаел в течение на няколко минути получаваше медицинска помощ, а в крайна сметка бе заменен и изкаран на носилка. Епизодът предизвика немалко нерви на "червената" скамейка, а в резултат кондиционният специалист Томас Нойберт бе изгонен от съдията.

Второто продължение донесе изравняване на силите на терена, следкато Стефан Панич от ФК Рига също бе изгонен за 2 жълти картона. „Червените” имаха идеален шанс да се възползват от новото статукво в 114-ата минута, когато Едвин Джеси стреля много силно от дъгата към долния десен ъгъл. Озолс с пореден здрав плонж парира, а после светкавично се изправи, за да улови и слабата добавка на Десподов, който бе притиснат от защитник.

При изстрелите от бялата точка играчите на ЦСКА демонстрираха завидно самобладание. Последователно Кристиян Малинов, Николай Бодуров, Жеферсон и Едвин Джеси реализираха, за да застане втори път Кирил Десподов за решителен изстрел от 11-те метра. Дарко Лемаич се издъни още при първия опит на ФК Рига, стреляйки над гредата, затова точно попадение от Десподов значеше край на играта. Този път 21-годишният нападател се справи и шутира в центъра на вратата, а Озолс се хвърли вляво, точно както при уловената в редовното време дузпа.

ЦСКА излиза срещу Адмира Вакер за първия мач помежду им още следващата седмица. Двубоите с австрийците са на 26 юли и 2 август

ФК РИГА – ЦСКА 1:0 (0:1 в първия мач)

1:0 Антонийс Черномордийс 44'

3:5 при дузпите

Рига (4-3-3): Робертс Озолс – Владислав Габовс (65' - Крис Карклинш), Володимир Байенко /к/, Антонийс Черномордийс, Антон Куракинс (120' - Тиаго Примао) – Иван Енин (100' - Армандс Петерсонс), Стефан Панич, Томислав Шарич – Джордж Дейвис (80' - Милан Вушурович), Дарко Лемаич, Богдан Вашщюк

Треньор: Виктор Скрипник

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас – Борис Секулич (91' - Стивън Перейра), Божидар Чорбаджийски, Николай Бодуров /к/, Жеферсон – Рубен Пинто, Валентин Антов (60' - Енрике Рафаел (105' - Жанио Бикел)) – Кирил Десподов, Кристиян Малинов, Жоржиньо (61' - Едвин Джеси) – Тиаго Родригес

Треньор: Нестор Ел Маестро

Стадион: „Сконто” (Рига, Латвия)

Главен съдия: Фуркат Атажанов (Казахстан)