Нов футболен турнир за аматьори стартира през този уикенд у нас. Надпреварата ще се проведе последователно в Стара Загора (10-11 април), Пазарджик (17-18 април), Сандански (15-16 май), Горна Оряховица (22-23 май), Монтана (29-30 май), София (5-6 юни), Варна (12-13 юни), а финалите ще са в Курортен комплекс Албена от 13 до 17 септември. Във всеки от зоналните турнири ще се конкурират по 16 отбора за първите 2 места, които ще осигуряват място на финалите. Успоредно с турнирите организаторите от „Асоциация спорт в свободното време“ ще осигурят спортни спектакли под формата на блиц игри. Сред партньорите на осъществявания проект по програма Еразъм + на Европейския съюз, са Европейската мрежа за развитие на футбола, Европейската федерация по минифутбол и др.

„През този сезон можем да зарадваме феновете на минифутбола с мащабен турнир. Това е една изцяло нова инициатива, част от голяма международна кампания. Финалната фаза ще е най-зрелищната, тъй като там ще се съревновават освен излъчените от зоналните надпревари представители от България, така и най-добрите отбори от още 10 европейски държави, сед които Италия, Португалия, Чехия, Испания, Словения, Холандия, Унгария, Словакия и Румъния. Преди финала в Албена ще се състоят зоналните турнири по градове. Всички 16 записали първи се в съответните градове, ще добият право на участие в тях. Малко ще е стеснен форматът, но все пак това е едно ново начинание, добра инициатива,“ заяви на специална пресконференция днес Стефан Йорданов, спортен директор на турнира.

Зам.-председателят на Комисията по минифутбол и футзал към БФС Пламен Божидаров разказа в детайли за огромната популярност, на която се радват напоследък подобни надпревари по цял святи конкретно в Европа. „Радваме се, че България събира представители на толкова силни футболни държави. Ще осигурим елитни рефери, а сред участниците има записани играчи от националния отбор,“ каза още Божидаров, който е и мениджър на Българската асоциация за минифутбол.

„Всеки отбор ще се състои от по 10 състезатели, като на терена едновременно ще бъдат 5 полеви и вратар. Играе се две полувремена по 15 минути. Подобни турнири са не само спортно, но и социално събитие, което феновете по градовете чакат с нетърпение,“ каза Николай Стоилов, координатор на турнира и дългогодишен участник в подобни формати.

Надпреварите ще се състоят при стриктно спазване на здравните мерки. За по-малко от месец, откакто стартираха записванията,  интересът е голям и в част от градовете схемите бързо се запълват. Регистрацията е отворена в сайта на турнира, а вече функционира и специална Facebook страница за събитието.