Трудно е да се опише футболист и човек като Георги Аспарухов с няколко думи. Гунди е повече от легенда на Левски, а и българския футбол. И до ден днешен нападателят е помнен, почитан и обичан от хиляди фенове. Неговият невероятен талант и богата кариера са вдъхновение за новия филм „Гунди – Легенда за любовта“, който очаква своята премиера в кината през месец октомври тази година.

Георги Аспарухов е име, което прави впечатление не само у нас, но и по света. И в България, и в чужбина отзивите за Гунди, винаги са положителни. Прехласнати към Георги Аспарухов остават световни легенди като Еузебио, сър Боби Чарлтън, Райко Митич, Джани Ривера, Герд Мюлер и много други.

Именно за епичната битка между Гунди и Еузебио ще разкажем в следващите редове. Двамата се срещнаха в осминафинала между Левски и Бенфика от турнира КЕШ. Двубоите се играха на 10 ноември и 8 декември през 1965 година.

Португалските „орли” тогава бяха в зенита на славата си, водени от Еузебио и с играчи като Торес, Симоес, Колуна, Аугусто, Жермано.

На 10 ноември 1965 г. стадионът в квартал Подуяне щеше да се пръсне по шевовете – над 45 000 зрители от цяла България го бяха окупирали часове преди началото на мача, като зрители имаше и по пистата, и върху земята на все още недостроените трибуни. А отборите излязоха на терена, водени от два колоса – Гунди и Еузебио! И двамата действително доказаха, че са с цяла класа над останалите. Още в петата минута Гунди нахлу мощно в полето на съперника и изстреля истински снаряд, който се заби под гредата на безпомощния Мело – 1:0 за Левски. Домакините, носени на крилете на ентусиазма и подкрепяни френетично от своя „12-и играч”, продължиха щурма си и в 17-ата минута Николов се озова сам срещу Мело, но не издържа на напрежението.

Само миг по-късно Еузебио отиде до страничната линия да иска медицинска помощ, но изведнъж се втурна в отпуснатата отбрана, отне топката на Вуцов и хладнокръвно изравни. В 37-ата минута Гунди перфектно свали с глава топката на крака на Николов, но той от четири метра стреля над гредата.

Картината не се измени съществено и след почивката. В 59-ата минута същото разиграване между Гунди и Николов все пак даде резултат и крилото под плонжа на Мело намери път към мрежата – 2:1 за Левски. Радостта обаче отново бе твърде кратка. Само четири минути по-късно пак лукавият Еузебио използва грешка на вратаря Бисер Михайлов и от много малък ъгъл с мек удар изравни. Така Черната перла предотврати крушението на Бенфика на „Герена”.

Въпреки достойното представяне в първия мач, малцина бяха тези, които очакваха някакво чудо на реванша в Лисабон.
На 8 декември 1965 г. над 60 000 зрители дойдоха на прочутия лисабонски стадион „Луш” в чудесно настроение, тъй като очакваха да видят голеада във вратата на българите. Все в същия дух Еузебио заяви преди мача, че разликата ще бъде поне пет гола в полза на „орлите”.

И още в третата минута леден душ поля ентусиазираните трибуни – пас на Патрата намери Гунди и той отново простреля Мело както в първия мач на „Герена”. Португалците реагираха като ужилени и само след три минути Еузебио възстанови равенството. При резултат 1:1 Гунди нахлу в наказателното поле и бе подкосен, но френският съдия Фошо се уплаши да отсъди дузпа за „сините” и домакините бяха пощадени. “Орлите” се втурнаха в атаки и в 28-ата минута Колуна за първи път и в двата мача изведе Бенфика напред. А когато само минута след почивката Торес направи резултата 3:1, радостта по трибуните нямаше граници.

„Сините” не се стъписаха от негативния за тях развой и на свой ред също отправиха поглед към португалската врата. В 75-ата минута Гунди в типичния си гросмайсторски стил слаломира между няколко души и за втори път матира Мело. Две години по-късно в разговор той споделя, че това е бил най-трудният му гол: „Тогава поех топката от центъра, преминах като на слалом почти цялата защита на съперника, заблудих с лъжливо движение на тялото и вратаря Мело и през малък процеп намалих разликата от 1:3 на 2:3.”

И когато при 3:2 за Бенфика прозвуча последният съдийски сигнал, огромна въздишка на облекчение се изтръгна от хилядите на трибуните.
После зрителите бурно аплодираха отбора на Левски, който достойно напусна голямата сцена, а на следващия ден отзивите в португалската преса за „сините” бяха изключително ласкави. Еузебио бе буквално поразен от играта на Гунди и каза, че Аспарухов е първият чуждестранен играч, който в един мач вкарва два гола на Бенфика в Лисабон. Той заедно със своите съотборници му направиха шпалир на стадион „Луш”, за да го аплодират. А пресата нарече Гунди „злият демон на португалците” заради половин дузината му голове в мрежата на националния им отбор и на Бенфика – три на Бенфика и три на националите (два в София в европейска квалификация и един на допълнителния мач в Рим).

„Просто жадувах да играя с Аспарухов. На мача Бенфика – Левски той покори Лисабон. До този момент нито един футболист на чужд отбор не бе вкарвал два гола в нашата врата в един мач. Аспарухов беше първият”, спомня си преди години легендарният нападател на Бенфика Еузебио.

Шест години по-късно Черната перла бе отново в София с Бенфика и специално заведе целия отбор на гроба на Гунди, за да изрази преклонението си пред този велик футболист и голям човек

„Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.