В България Международният ден на футбола и приятелството бе отбелязан с официално представяне на младите посланици на проекта, избрани след провеждане на процес на подбор въз основа на установените международни критерии на Футбол за приятелство, проведен съвместно с ПФК Лудогорец. 

12-годишните надежди на клуба - Симеон Шишков (защитник), Райан Иванов (полузащитник) и Теодор Обретенов (вратар), както и Анна Шишкова (млад журналист) бяха официално представени като представители на България в настоящия сезон на "Футбол за приятелство". Учениците ще се нагърбят с нелеката задача да популяризират ценностите на "Футбол за приятелство" в страната чрез серия от активности, насочени към младото поколение. През юни те ще се срещнат с децата от всички участващи страни в Мадрид, където ще обсъдят начини за популяризиране на ключовите ценности на програмата по целия свят.

Днес младите посланици се срещнаха с Ангел Петричев, изпълнителен директор на ПФК Лудогорец, треньори от школата и футболисти от клуба, за да представят принципите, ценностите и програмата на тазгодишния проект. Младежите размениха ценни съвети с именитите спортисти и церемониално им връчиха ключовия символ на проекта - гривната на футбола и приятелството. Синият конец символизира спокойното небе над главите ни, а зеленият - футболно игрище, което да е достъпно за всички.

"Приветствам тази инициатива, с която децата от цял свят ще изпитат и възприемат истинския смисъл на приятелството, честната игра и уважението. Беше истинско удоволствие за мен да посрещна днес Симеон, Райан, Теодор и Анна и им пожелавам един незабравим престой по време на финалите на "Футбол за приятелство" в Мадрид!", сподели Ангел Петричев, изпълнителен директор на ПФК Лудогорец, пред младия журналист Анна Шишкова.

Младите посланици посетиха и едно от най-големите училища в региона на Разград "Васил Левски", където се срещнаха със свои връстници и им разказаха за ценностите на социалната програма.

"Аз вярвам, че футболът е приятелство. Нямам търпение да присъствам на финалите в Мадрид и да срещна нови приятели, с които да споделям емоцията от най-великата игра", сподели в първото си интервю полузащитникът Райан Иванов.

25 Април е Международният ден на футбола и приятелството. Тази година той бе отбелязан в училища и спортни академии в повече от 50 страни в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка./БТА