Аматьорската лига работи по направление на детско-юношеския футбол в няколко основни насоки, които трябва да подобрят ситуацията в малките клубове, обяви президентът на АФЛ Румен Вълков.

"На първо място искам да помогнем на аматьорските клубове, които имат отбори в Елитните групи до 15 години. Имахме среща с министър Кралев, ще продължим да се срещаме и да коментираме този въпрос. Става дума да се увеличи пирамидата във финансирането на тези клубове, които са аматьори, но пък имат добри школи и техните тимове се състезават в Елитната юношеска група. Иска ми се помощта да бъде директно за клубовете. Защото Лудогорец дали ще получат помощ от държавата или не, техните юношески отлори така или иначе ще отидат на лагери. Но за други клубове въпросната помощ е от жизнено важно значение", каза още Вълков.

"Другото нещо, което искам да наложим е това с безплатните съдии. Както знаете, елитните съдии имат по задължение един мач на полусезон. Ако в някои региони няма достатъчно възможност, то съдии от други региони ще отиват да дават своя безплатен мач. Също така искам на най-малките деца: при футбол 5, да има само един съдия, за да се спести една такса. Както и да махнем класирането при най-малките, пак футбол 5, за да няма грозни сцени с треньори и родители, които искат победи на всяка цена. На тази възраст на първо място децата трябва да играят футбол заради самата игра, а не да мислят за класиране", каза още Румен Вълков.

Вълков също така благодари и на БФС за решението да бъдат дадени по 11 000 лева на клубовете от Трета лига от парите от фонд Солидарност от УЕФА. Сумата е доста сериозна за отбори от това ниво и е влязла в помощ.

"При предишния министър на спорта Марияна Георгиева исках да въведем една програма - вкарването на треньори по футбол в училищата. Не стана заради мерките за сигурност, които налагат от Министерството на образованието. Сега искам да направим така, че да се изграждат игрища за футбол в училищата и така да стимулираме децата да играят", каза още президентът на АФЛ./БТА