От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

ЗАСЛУЖЕНО ЛИ ЛИТЕКС СТАНА ШАМПИОН И Е ПАК ЗИМЕН ПЪРВЕНЕЦ?

Когато си записал победи срещу всички конкуренти за титлата, по никакъв начин не може да се задава въпросът дали Литекс е станал заслужено шампион. Отговорът е едно голямо ДА. „Оранжевите” загубиха единствено от ЦСКА на „Българска армия” през пролетта в мач, който бе без голямо значение за ловчанлии и с огромно за „армейците”. Безапелационните победи над Левски и Локомотив София със сигурност са подсладили още повече титлата на Литекс. През изминалата пролет „оранжевите” разполагах с безспорно двамата най-добри футболисти в първенството – Ивелин Попов и Дока, които направиха голямата разлика с останалите. Отделно от това воденият от Ангел Червенков тим беше най-балансираният в първенството. Именно това е причината Литекс да е зимен първенец на А група. В момента ловчанлии разполагат с група от 18-19 равностойни футболисти и липсата на един или друг не се отразява фатлно. Тук ще дам пример с контузиите на Йеленкович и Сандриньо. Те бяха заместени напълно равностойно от младите Александър Цветков и Георги Миланов, във финалната част на футболната есен. Да, имаше грешни отсъждание от страна на съдиите в полза на Литекс. Но именно главните „сирени” срещу това са президенти на отборите, в чиято полза са отсъждани най много дузпи. Такива са фактите.

ЗАЩО ОБАЧЕ ТИМЪТ НЕ УСПЯ В ЕВРОПА?

Отговор на този въпрос трябва да се търси на няколко места. Първо, отборът не бе подсилен достатъчно за гонене на желаната цел – групите на Лига Европа. Големите надежди свързани с Брату не бяха оправдани на терена от иначе имащият сериозна визитка играч. Отделно в тима не бе задържан Радостин Кишишев, който въпреки сериозната си футболна възраст щеше да бъде ключов играч в евромачовете с опита си. Второ, контузията на Дока Мадурейра оказа своето огромно значение за по-слабите евроизяви на Литекс. Като прибавим към това и липсващият в мачовете с Дебрецен Ивелин Попов картинката горе долу се изяснява. И трето, без да прозвучи като заяждане, трябва да си страхотен футболен лаик за да поствяш знак за равенство между Жилина и Дебрецен от една страна и ТНС, Клифтънвил, Дъндолк и Калмар от друга. Факт.

КАК БИ КОМЕНТИРАЛ ТРЕНЬОРСТВОТО НА ЛЮБО ПЕНЕВ В ЛОВЕЧ?

Любослав Пенев започна треньорския си престой в Литекс по абсолютно същия начин както в ЦСКА. При „червените” навъртя 10 поредни победи, при „оранжевите” пак са толкова, предхождани от две ремита. Цялостен спортно-технически анализ може да бъде някъде в средата на пролетния полусезон. Дотогава Пенев ще е пипал и по селекцията, и по подготовката на тима. Отново факти – откакто пое отбора Любо Пенев, Литекс е загубил само четири точки!

КЪДЕ НЕ УСПЯ СТАНИМИР СТОИЛОВ В НАЦИОНАЛНИЯ ТИМ?

Нека да спрем само на двата мача от евроквалификациите – загубите от Англия с 0:4 и от Черна гора в София с 0:1. Единственият световен играч играещ в националния – Димитър Бербатов се отказа. С това класата на отбора падна значително. Тук добавяме и още двама липсващи – Димитър Иванков и Игор Томашич. Липсата на втория дори се отрази повече отколкото на Иванков – така и не успя да бъде намерен равностоен негов заместник в центъра на защитата. Отделно от това Мъри постави доста високи изисквания към футболистите, които те неможаха да изпълнят. Тук можем да прибавим и контузиите на ключови футболисти като Благо Георгиев и Станислав Манолев, които също оказаха влияние на негативните резултати. Все пак България не е Испания да разполага с 30 напълно равностойни футболисти. И не на последно място огрмното напрежение, което бе акумулирано около Стоилов се отрази и на футболистите. Омразата срещу най-успешния треньор на новото столетие у нас безспорно бе голяма. В България никой не обича успелите.

ПОПАДЕНИЕ ИЛИ НЕ Е НАЗНАЧАВАНЕТО НА ЛОТАР МАТЕУС НА НЕГОВО МЯСТО?

Отговорът на този въпрос ще стане ясен след двата мача със Швейцария от евроквалификациите. След победите над Уелс и Саудитска Арабия клонеше към „да”. Загубата ни от резервите на Сърбия, го праща на коренно противоположната страна. Победата над Уелс дойде най-вече благодарение на ефекта „Нов треньор”. Тази над Саудитска Арабия няма смисъл да я коментираме. В игрови план не се забелязва нищо ново. При Матеус сигурно е по-интересно за нас журналистите заради многото нови имена в състава. Както и заради хубавата Лиляна – съпруга №4 на немската легенда. Ако погледнем назначаването на световния шампион от 1990 година от гледна точка на рекламата, това безспорно е попадение от страна на Борислав Михайлов. Лотар Матеус си е „табела” отвсякъде. Дано България се окаже най-големият връх в треньорската му кариера. А това ще стане с класиране на европейско или световно.

БИ ЛИ СЕ ВЪРНАЛ МЪРИ НЯКОЙ ДЕН НА „ГЕРЕНА” И ТОВА ЩЕ БЪДЕ ЛИ УДАЧЕН ХОД И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ?

Мъри Стоилов постигна най-големите успехи в треньорската си кариера начело на Левски. Левски начело с Мъри също записа най-големите си успехи в Европа. Рано или късно Станимир Стоилов ще бъде треньор на Левски. При Стоилов Левски бе на светлини години пред останалите отбори у нас като организация. Целият клуб се бе превърнал в машина, която постигаше страхотни резултати – не само на терена, но и финансови. Мъри в Левски? Това би било най-логичният изход в този случай. Кога обаче ще стане, един Господ знае? Въпросът е кога ще стане и коя ще бъде втората страна...

КАК БИ ОЦЕНИЛ ГОДИНАТА ЗА СТАНИСЛАВ МАНОЛЕВ И ИВЕЛИН ПОПОВ?

Отлична и за двамата! Станислав Манолев, който „хвана ръка” още от първия път в Холандия се утвърди като несменяем титуляр в отбор като ПСВ Айндховен. Колкото и пренебрежително да се гледа в България на холандското първенство, тук става дума за един от трите големи в Ниската земя. Шампион на Европа. Лъжичката катран в кацата с меда за бившия защитник на Литекс беше контузията, която му попречи да играе за „филипсите” в последните 3 месеца. Манолев обаче показа, че е незаменим за своя треньор Фред Рутен и отново „захапа” сред титулярите. Информациите за интерес на Милан към него само доказват, че е класа. Годината за Ивелин пък направо си беше като от приказките. Вдигна шампионската титла като капитан на Литекс, утвърди се като несменяем титуляр в националния отбор, донесе победата на националите срещу Уелс, направи трансфер в чужбина, утвърди се в новия си тим Газиантепспор, сложи капитанскта лента в националния отбор и замалко да стане футболист на годината. А е само на 23....

ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ЛЮБИМИЯТ ТИ РЕАЛ МАДРИД С МОУРИНЬО ДА ПРЕВЗЕМЕ КРЕПОСТА БАРСЕЛОНА?

Зависи какво разбираме под „превземане”. Победа с 1:0 или 2:1 в бъдеще не е изключена. Като фен на „кралете” аз искам победа като тази на Барса над Реал наскоро. Да бъдат смачкани и унизени. Вероятността това да се случи е същата като тази Венци Стефанов да вкара гол с външен фалц от центъра на Уембли. Според мен Моуриньо не е човекът, който би развил философията на Реал Мадрид. Атака и зрелище. Той е треньор, който постига резултати. Без да го интересува зрелището. Той превзе крепостта Барса с Интер, сигурно ще я превземе и с Реал. Но едва ли по начин, който ще се помни с години.

КАКВИ СА ШАНСОВЕТЕ НА ДРУГИЯТ ТИ ЛЮБИМ ТИМ – АРСЕНАЛ ДА СТАНЕ ШАМПИОН В АНГЛИЯ?

Горе долу същите като тези, Венци Стефанов да каже, че съдията е сгрешил в полза на Славия. Т.е около 12.3 %. „Топчиите” радват окото, но много често забиват шипове в сърцата на своите привърженици. Няма как да станеш шампион на Англия без да биеш преките си съперници. Аз поне не си спомням отдавна да сме го правили. Венци също....

КАТО ЕДИН ОТ МНОГОТО МЕНИДЖЪРИ И ТРЕНЬОРИ НА ФИРМЕНИЯ ФУТБОЛЕН ТИМ НА ГОНГ – ИМА ЛИ НУЖДА ОТБОРА ОТ СЕРИОЗНА СЕЛЕКЦИЯ И ЗДРАВА ЗИМНА ПОДГОТОВКА?

Изненада ме с този въпрос. Признавам. Но.... Бъди по-подготвен като си задаваш въпросите. Ок? От една година съм просто футболист и гледам да си върша работата на терена. Играя мач за мач. Като бием празнувам с момчетата, като паднем вдигаме главите и гледаме напред. Това е! В нашия клуб всеки си знае работата. Ние сме професионалисти. Аз играя на терена. За селекция и подготовка питайте спортно-техническия щаб. Ок?