От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

1. Интересна ли бе 2010 в българския футбол?

2010 година бе интересна за българския футбол, защото рядко се случва в една година и Левски и ЦСКА да останат без спечелен трофей. Тя ще се запомни с кризисния период в Левски до лятото на 2010 година и със смяната на треньори в ЦСКА. Двата български гранда се представиха под очакванията, което предизвика сериозни сътресения, както на Герена, така и на Българска армия. Кризата в Левски и ЦСКА до голяма степен помогна на Литекс да спечели титлата в А група, а на Берое Купата на България.

Положително за българския футбол е, че Левски и ЦСКА успяха да се класират за групите на Лига Европа, където спечелиха 10 точки.

Българският национален отбор по футбол продължава да бъде като чилийските миньори – заклещен под земята. Отказването на Димитър Бербатов и Димитър Иванков да играят за националния отбор и уволнението на Станимир Стоилов са събитията, които ще останат в историята, както и назначаването на Лотар Матеус, който трябва да играе ролята на американската сонда и да издърпа националния отбор на повърхността, но това изглежда трудно постижимо, като се има предвид капацитетът от футболисти, с които разполага.

2. Как и защо се случи успехът на Берое в турнира за Купата на България?

Берое спечели Купата на България заради няколко причини. Най-важният фактор определено се нарича Илиан Илиев.

Илиан Илиев работи вече четири години в отбора и е единственият треньор, който се задържа толкова дълго време начело на български отбор през последните години. Специалистът бе оставен да работи в Берое, дори когато отборът изпадна в Б група. Въпреки трудната финансова ситуация в Берое, Илиев показа, че може да извелече максимума от наличните футболисти. Илиан Илиев работи отлично с млади талантливи играчи и доста от тях бяха продадени. Старши треньорът на Берое създаде необходимия колектив в отбора, а също така и пренесе своя победен дух и на част от футболистите си.

Финансовата криза, която изживя Берое през зимата на 2010 година, направи отбора още по-силен. Футболистите, които останаха в отбора, доказаха, че са верни на Берое и парите не са всичко във футбола. Факт е, че голяма част от играчите не бяха взимали заплати няколко месеца, но те показаха, че Берое стои над всичко и се раздаваха напълно в мачовете.

Берое се оказа изключително силен домакин, което бе от основно значение при елиминирането на ЦСКА на четвъртфиналите за Купата на България. Стадион Берое бе непревземаема крепост за противниковите отбори.

Голяма част от считаните за фаворити отбори в А група подцениха турнира за Купата на България и отпаднаха рано-рано, което също допринесе за крайния успех на Берое в турнира.

Берое спечели Купата на България заради Илиан Илиев, заради колектива, който бе създаден от него в отбора и не на последно място заради феновете, които останаха верни на своите любимци и в най-тежките мигове.

3. Защо повечето провинциални тимове имат периоди на успех, но не могат по-трайно да се вклинят в челото на българския футбол?

Някои провинциални отбори успяват да изригнат и да постигнат определен успех, но след това бързо пропадат, защото нямат стабилно и последователно управление. Само с последователна и точна политика, както прави Гриша Ганчев в Литекс може да бъдат постигнати постоянни успехи.

Много от провинциалните тимове нямат достатъчно финансови средства, за да постигат постоянни резултати. Част от провинциалните отбори разчитат на финансова помощ от кметовете, но тези пари също не са гарантирани. В други отбори пък се стреми към постигането на дадена цел в рамките на един сезон, което е много трудно изпълнимо и когато нещата не се получат, следват уволнения и разпродажба на футболисти, което няма как да помогне за развитието на клуба.

Непоследователната политика води до това един провинциален отбор да успее да направи един силен сезон, а през следващия да се срине.

4. Само опит ли не достигна на Берое при завръщането им в Европа?

Берое не успя да направи качествена подготовка заради неуредиците през лятото в тима и за мен това е основната причина заралии да отпаднат от Рапид Виена. Илиан Илиев имаше на разположение само 20 дни, за да направи селекция, а и да подготви своите момчета. Все пак бе много важно, че Берое успя след 24 години отново да играе в евротурнирите, за да се види, че отборът има потенциал. В тима има много млади момчета, които са бъдещето на Берое, но те трябва да натрупат повече самочувствие и да изградят в себе си манталитета на победители. Със сигурност може да се каже, че Берое върви в правилна посока. На всяка цена трябва да се направи така, че Илиан Илиев да продължи да работи в отбора от Стара Загора, защото се вижда, че за четири години (най-дълго задържалият се треньор на отбор в България), той успя да направи от Берое отбор, с който всички се съобразяват и за когото говорят с уважение.

5. Какво бъдеще и къде предвиждаш за Илиан Илиев като треньор?

Илиан Илиев е един от най-добрите български треньори в момента и не случайно бе спряган за треньор на Левски, Литекс и за национален селекционер, след като Станимир Стоилов сдаде поста.

Виждаме, че един треньор (сър Алекс Фъргюсън, Арсен Венгер, Дейвид Мойс, Хосеп Гуардиола) може дълго време да работи в даден отбор и не е необходимо да има постоянно текучество на наставници. Илиан Илиев има потенциала да завърши започнатото от него и да направи Берое истински фактор в А група, а не заралии да си спомнят още 24 години за мачовете с Рапид. Илиев обаче трябва да има пълната подкрепа на ръководството на отбора, за да бъдат постигнати целите.

Илиан Илиев има бъдеще в Берое, но със сигурност една оферта от Левски, Литекс или Черно море може да го изкуши, тъй като трите изброени отбора разполагат с по-големи финансови възможности. Със сигурност пролетният полусезон е много важен за бъдещето на Илиев в Берое. Специалистът е амбициозен и ще иска от своите футболисти добри резултати и победи при домакинствата на Левски, ЦСКА, Славия и Локомотив София, които могат да превърнат Берое в кандидат за третото място.

6. В какви ръце попадна националният тим при Лотар Матеус?

Лотар Матеус е доказано име като футболист, но все още изгражда имиджа си на треньор. Постижението му с Партизан показва, че има качества, докато престоите му в Атлетико Паранензе, Макаби Нетаня и Мейджър Лийг Сокър са по-скоро опит за намиране на ново предизвикателство. Матеус има големи амбиции, българският национален отбор по футбол има непостижими до този момент цели.

Двата мача с Швейцария през 2011 година, гостуването на Черна гора и домакинството на Англия ще бъдат решаващи за бъдещето на германеца начело на трикольорите ни. Едно нещо обаче е много важно да се каже – провал на Матеус няма да означава, че България не се нуждае от чужденец за национален селекционер, защото разликата между хер Лотар и Рехагел, Адвокаат или Липи все още е много голяма.

7. Барселона ли е толкова добър тим или останалите са по-слаби?

Барселона е достатъчно силен отбор, но не непобедим и това се видя в полуфинала на Шампионската лига срещу Интер. По-важното обаче е, че каталунците играят фантастично.

Да, те могат да отпаднат от отбор като Моуриньовия Интер, в който Самуел Ето’о играе като ляв бек, но не всеки отбор може да играе така и това се видя с Моуриньовия Реал Мадрид, който отнесе пет гола на „Ноу Камп”.

Това, което отличава Барселона от другите отбори е фантастичният футбол, който е заложен още от времето на Йохан Кройф, но сега Гуардиола може би разполага с още по-отлични изпълнители.

Барселона играе вдъхновяващ футбол и това отличава каталунците от останалите отбори.

8. Как видя Челси тази година?

Годината за Челси може да бъде разделена на две – от януари до октомври и от октомври до декември. Карло Анчелоти за пореден път доказа, че е отличен специалист и в първия си сезон в Премиършип не допусна поражение срещу големите съперници от Манчестър Юнайтед, Арсенал и Ливърпул. Анчелоти спечели по категоричен начин титлата в Премиършип и купата на Англия, но италианецът се провали в Шампионската лига, което със сигурност е разочаровало Роман Абрамович, който продължава да се цели в това най-престижно футболно отличие. През по-голямата част от годината Челси на Анчелоти игра красиво, атрактивно и много резултатно.

В последните седмици от годината обаче се забелязва необходимостта от нови попълнения в Челси. Лондончани имат много силен състав, но се нуждаят от по още един футболист като Франк Лампард и Джон Тери. Лампард и Тери са все по-често контузени и нямат достойни заместници като лидери в отбора. През зимния трансферен прозорец Анчелоти ще има трудната задача да намери минимум още един лидер, който да може бързо да се интегрира в отбора.

Въпреки кризата, в която изпадна отборът през последните два месеца от 2010 година, Челси има потенциала да спечели титлата и купата на Англия отново, но големият въпрос е какво ще направят лондончани в Шампионската лига. Съперникът им на осминафиналите Копенхаген изглежда лесно преодолим, а след това...

9. Каква е оценката ти за ЮАР 2010 и титлата на Испания?

Световното първенство в ЮАР бе на висота. Въпреки многото мнения, че африканската държава ще се провали при домакинството си, тя се справи на едно много добро ниво. Самото световно бе много интересно и непредвидимо. Отпадането на Бразилия от Холандия, провалите на Франция и Италия, достигането на Гана до четвъртфиналната фаза на турнира, изненадата от страна на Уругвай, разгрома на Германия над Англия и Аржентина, ипанският поход към титлата след изненадващата загуба на старта от Швейцария, победата на ла фурия над Бундестима и на финала над Холандия са все неща, с които първото световно първенство в ЮАР ще бъде запомнено.

През последните четири години националният отбор на Испания впечатли Европа и целия свят с играта си и съвсем закономерно спечели и световното първенство в ЮАР. Испания е световен шампион и по този начин победи колективният футбол. Тези, които се надяваха на изригването на даден играч – Аржентина (Меси), Португалия (Кристиано Роналдо) и Англия (Рууни) отпаднаха рано-рано. Индивидуалистите от Бразилия също си намериха майстора по-рано от очакваното, а Германия нямаше аргументи срещу Испания. Световното отличие е финалът на едни бляскави кариери на играчи, като Касияс, който вече е спечелил всичко във футбола, също както и Пике, Пуйол, Иниеста и Шави. Испания игра смазващо и заслужено триумфира.

10. Ние не, но ти следиш случващото се в света на снукъра – обобщи ни 2010 година?

2010 година ще се запомни с това, че Нийл Робъртсън стана първият австралиец световен шампион и с мега скандала свързан с уреждане на мачове от страна на един от най-великите играчи Джон Хигинс.

Трикратният световен шампион Джон Хигинс бе заловен със скрита камера от разследващи журналисти на “Нюз ъф дъ Уърлд” как се съгласява да губи фреймове в няколко мача, като за тези си действия той ще получи 300 000 евро. Това хвърли сянка върху снукъра като цяло, а милионите фенове на шотландеца бяха разочаровни от идола си.

Джон Хигинс все пак бе признат за невинен от независимия трибунал в Лондон по обвинението, че е участвал в уреждане на снукър мачове. Той обаче получи 6-месечна забрана да се състезава и бе глобен със 75 000 паунда, тъй като опетни с действията си доброто име на спорта и не информира своевременно компетентните органи за случая. Хигинс ще трябва да плати допълнително още 10 000 паунда разноски по разследването.

Нийл Робъртсън стана първият австралиец - носител на световната титла по снукър. Той победи на финала Греъм Дот с 18:13 фрейма. Машината от Мелбърн влезе в историята и като първият състезател от 30 години насам, който е роден извън пределите на Обединеното кралство и Ирландия и който в крайна сметка вдига триумфално ръце в "Крусибъл". Другият такъв случай е от далечната 1980 година, като тогава Клиф Торбърн от Канада надделява на финала над Алекс Хигинс с 18:16 фрейма.