От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

Защо Левски не стана шампион и не е първи на полусезона?

Левски не стана шампион, защото не го заслужаваше. Отборът изигра много слабо първенство през миналата година. Не е първи на полусезона, но го заслужаваше. Не е на върха, защото изигра много повече мачове от Литекс, игра дълго и сравнително успешно в Лига Европа, турнир, който „оранжевите” проследиха основно по телевизията. Левски не е на първо място, защото основните футболисти ги нямаше в ключов момент от есента. Става въпрос за Дембеле, Йовов и Дарко Тасевски.

Оценката ти за сегашния наставник Ясен Петров?

Ясен Петров все още е нов в Левски и крайната оценка ще дойде със същинския завършек на сезона. По-скоро съм приятно изненадан от неговото представяне до този момент. Разбира се, той допусна и грешки. Като цяло не бях с големи очаквания, а на моменти Левски показа впечатляващ футбол. Най-вече в Лига Европа. Поведението му не е много атрактивно, но пък определено е възпитан и интелигентен човек.

Феномен ли е Гара Дембеле или просто му провървя в Левски?

Феномена е само един и се казва Луис Назарио да Лима, известен като Роналдо. Гара Дембеле е явление в А група, но със сигурност не може да се оплаче от късмет. Всъщност късметът е за Левски, защото отборът имаше нужда от подобен голмайстор. Дембеле трудно би повторил своето постижение, но пък и това, което направи до тук е меко казана изумително.

Направили ти нещо добро впечатление в А група през годината?

Интригата. Доста е напечено на няколко писти в първенството. Как да не е интересно, след като клуб като ЦСКА е на пето място. Интересно беше и представянето на Черноморец срещу водещите клубове. Иначе беше толкова интересно, че на няколко срещи поспах докато ги гледах вкъщи.

Силен или слаб ЦСКА е добре за Левски?

Среден. Нито много добър, нито много слаб. Това важи относно гледната точка на „сините”. За българския футбол е най-добре Левски и ЦСКА да бъдат класа, която да идва от родни футболисти, но за съжаление не е точно така. Все пак, Левски и ЦСКА играха прилично в Лига Европа, другите гледаха по телевизията. Дано не се повтарям.

Достигнал ли е лимитът си този национален тим или Матеус може да промени нещата?

Ако е достигнал своя лимит, значи той е най-ниският лимит, който може да си представим. Не съм оптимист относно националния отбор и работата на Лотар Матеус с него. На Жозе Моуриньо също ще му е трудно с тази селекция.

За или против евентуалното и хипотетично връщане на Бербатов в националния отбор?

Все едно. В крайна сметка не бива да мъчим човека. Щом не иска, няма да играе. Изборът е негов и беше доста категоричен. Не съм сигурен, че евентуалното му завръщане би оправило българския футбол и националния отбор.

Защо Реал Мадрид пак яде много бой от Барселона и кога ще се случи обратното?

За съжаление Барселона в момента е с класи над останалите. Каталунците играят невероятно, но Реал на Моуриньо не е за подценяване. Следващият мач е за „белите”, но не и с 5:0. Жозе ще вдигне купа над главата си през този сезон, но не знам коя. Знам, че ще спечеля един бас по този повод.

Какво не стигна на Бразилия да стигне на върха на Световното в ЮАР?

Треньор и големите очаквания. Със сигурност не е лесно да играеш на световното с единствената цел, да го спечелиш. Задължително. Ето това пречи много. Дунга пък беше грешен избор. Фелипе Мело, Нилмар и още няколко подобни просто не са на необходимото ниво, за да направят Бразилия световен шампион. Но истинското напрежение за Селесао тепърва предстой. Следващото Световно е в Бразилия. Очакванията ще бъдат още по-големи…

Кой е по-добър вратар – Ники Михайлов или Димитър Иванков?

Благодаря за въпроса. Най-хубавият от всичките, на които отговорих. Двамата са най-добрите български вратари, факт. Ники Михайлов е по-талантливият от двамата, но има още много да се труди, за да достигне успехите и най-вече опита на Митко Иванков. Двамата станаха шампиони на страните, в които играят. Ако имаше тройка за футболист на годината, те щяха да заемат първото и второто място в моята листа. Първото е за Иванков, второто – за Ники.