Окончателното решение на ФИБА вече е факт - световните първенства за 17-годишни девойки и юноши няма да се играят тази година. Така Мондиалът при момчетата, който трябваше да се състои от 4 до 12 юли в София, а след това бе преместен за 15-23 август, беше отложен окончателно.

От световната централа написаха: "След сериозен анализ, базиран на препоръките на Медицинската комисия и Комисията по състезанията на ФИБА, Бордът потвърди, че Световните първенства за 17-годишни не могат да бъдат проведени през 2020 година. Ще бъдат разгледани опции за възможността те да бъдат проведени през 2021 година.

От световната централа ще опитат да организират през август тази година FIBA U17 Skills Challenge с цел да окуражат федерациите да съберат отборите си за лагери и все пак да осигурят някаква форма на състезание на играчите, но без пътуване в чужбина. В предизвикателството ще участват не 16 отбора, както беше за Световното, а 20, като четирите нови тима ще бъдат избрани след квалификации във всеки регион - Европа, Африка, Северна/Южна Америка и Азия/Океания.

Бордът определи нови дати за Световните първенства за 19-годишни през 2021 година. Младежите ще играят от 3 до 11 юли, а девойките - от 7 до 15 август.