Официалното откриване на залата в Клайпеда, където ще се играят мачовете от българската група D на Европейското първенство по баскетбол, ще се състои на 28 юли. Там нашите национали ще стартират участието си на 31 август срещу Словения.

Наименованието на залата ще е Švyturio Arena – на най-голямата пивоварна в Литва, която заплати най-добра сума, за да сложи името си върху новото съоръжение. През седмицата, в която ще се състоят мачовете от Евробаскет обаче, залата ще се нарича само „Арена Клайпеда“, тъй като правилникът на ФИБА забранява подобна реклама. Изобщо в залата през цялото Европейско няма да се продава алкохол, и единствено във VIP-зоната ще се предлага такъв.

ВИДЕО: Чисто новичка зала, спонсорирана от бира, чака националите в Литва

Строежът на залата отне две години, и струваше малко над 20 милиона евро, дадени от външни инвеститори, община Клайпеда и Европейския съюз. Вече е постигната и договорка за концесия на залата за следващите 25 години.

Залата се намира в покрайнините на пристанищния град, близо до най-големия мол в града - „Акрополис“.

Седалките, осветлението, вентилацията, и всичко необходимо вече е поставено. Приключва се и монтажът на електронното табло и пропуските на входа, които също са електронни. Остават само козметични и довършителни работи, които до ден-два също ще бъдат приключени.

Оригиналният проект на залата е бил във формата на катамаран. Тя може да побере от 4400 души за хокеен мач, 5500 за баскетбол, и 7500 за други събития като концерти.

Залата разполага с тренировъчни зали и база, където ще се помещава градското Баскетболно училище за деца.

Отборите от група D, включително и България, ще бъдат настанени в луксозния хотел Amberton.

Нашите национали ще търсят именно в "Арена Клайпеда" своята първа победа на Европейско първенство от 22 години насам.