Литва посрещна топло екипа на Гонг, пристигащ на Европейското първенство по баскетбол. Въпреки среднощния полет, с който съставът ни пристигна в столицата Вилнюс, приветлив шофьор се появи бързо, и обяви, че е на услугите на българската група журналисти. Специален луксозен микробус бе предвиден за пътуващите българи от Вилнюс до Клайпеда. Именно в пристанищния град Клайпеда са мачовете от група D на Евробаскет, където е и България.

На летището във Вилнюс пък от самото излизане се усеща, че се намираш в „баскетболна” държава. Изходът на аеропорта бе оформен с рекламата на шампионата, а от двете му страни два огромни видеоекрана излъчваха баскетболни кадри. Специални стъпки с имената на градовете на Евробаскет посочваха накъде е спирката за медии и други лица, свързани с първенството.

Самата Клайпеда не бе толкова приветлива, колкото Вилнюс, като дъжд и силен вятър окъпаха началото на първия ден от Европейското първенство. Българският тим е настанен в четиризвездния „Амбертън хотел”, където са и останалите отбори от групата.

България среща Словения от 18 часа, в новия си поход към първа победа на Европейско първенство от 22 години насам.