Българският национален отбор загуби драматично от Словения с 59:67, като се държа равностойно на именития си съперник в първата си среща на Евробаскет 2011 в Литва. До последно нашите момчета имаха шанс да вземат мечтаната първа победа от 22 години насам на европейски финали, като няколко минути преди сирената водеха с шест точки. Собствените грешки, многото талант на Горан Драгич и не на последно място, няколко съдийски намеси в края, не позволиха на България да сътвори най-голямата изненада в първия ден на Евробаскет.

Съперникът започна мача със серия от 5-0, и без суперзвездата си Горан Драгич, но с достатъчно класни играчи в петицата си. Нашият тим обаче не се отказа, и след няколко поредни добри защити, съумя да реализира и в нападение, и с четири поредни точки на Ники Върбанов дори поведохме с 11:9, при оставащи 3.36 минути до края на четвъртината.

Тогава в игра се появиха Горан Драгич и Матияж Смодиш, и до голяма степен логично инициативата отново преминаха в техни ръце. Поредица кошове на Горан Драгич отново изведоха Словения напред, но въпреки мъчно завършените атаки, задържахме разликата само до 4 точки след 10 минути. 10 от 13-те ни точки до този момент бяха дело на Ърл Роулънд и Върбанов, а България изоставаше с 13:17 след първата четвърт.

Сценарият се повтори и във втората четвърт, като нашите не започнаха по най-добрия начин, но благодарение и на малко късмет в защита, се държаха на преодолима разлика. Авансът на словенците стигаше до девет точки, но отново се стопяваше. Играта на българския капитан Филип Виденов изобщо не вървеше, и едва две минути и половина преди сирената за край на първото полувреме той реализира първия си кош. Той обаче не се отказа да води отбора си, и отново негова тройка обаче съкрати разликата до четири в последната минута, и след неуспешни нападения в двете посоки, такъв бе и резултатът на почивката.

България се озъби на Словения, минути ни разделиха от историята

източник: снимки: Gong.bg, Мария Мицова

С десет точки на полувремето за България бе Ърл Роулънд, който изнесе доста работа на гърба си, овладявайки и седем борби. За щастие, стрелбата от тройката куцаше повече на словенците, отколкото на нас, макар и с много малко. До почивката българският състав бе изпълнил и само два фаула, за разлика от деветте за Словения, макар и само четири реализирани. На почивката резултатът бе само 25:29.

Второто полувреме започна нелошо за България, и тройка на Филип Виденов намали изоставането ни само до 1 точка, минута и половина след подновяването на играта – 30:31. Оттук обаче словенците затегнаха защитата, и бяха непробиваеми, със серия от 12-2, за да дръпнат с 43:32, с две отиграване на дуета Драгич. Разликата си остана 11 точки още за известно време, преди Ърл Роулънд, който получи почивка за кратко, да се завърне на терена. След това негова страхотна забивка свали пасива до шест – 40:46, а третата четвърт приключи при 40:47 в полза на Словения, и 10 последни минути да решават изхода от мача.

Фантастичен български рейд в тази последна част бе на път да стори чудото, и да ни донесе мечтаната първа победа от 22 години насам, но и този път наши грешки, талантът на Драгич и компания, а и съдийско рамо попречи това да се случи.

Осем минути преди финалната сирена след последователни кошове на Калоян Иванов, Филип Виденов и Ърл Роулънд, отново стигнахме до равенството – 48:48. Филип Виденов реализира, за да поведем с 52:51, а след кош с фаул на Роулънд, нещата изглеждаха много добре за България, при четири точки в наша полза. Тя стана дори шест при 57:51, но не се възползвахме по най-добрия начин от техническо нарушение, отсъдено на Сашо Ожболт, и вкарахме само две от четири възможни точки. Еразъм Лорбек ни наниза тройка, за да стопи изоставането на Словения до три, а след наши слаби изяви в защита, се стигна и до нов кош на Лорбек и обрат за противника. Това стана две минути преди финала на срещата, а съдията изумително отсъди в ситуацията и фаул на Виденов, който бе негов пети, и трябваше да напусне терена. Урош Слокар попари мечтите ни с още един кош, а накрая само бе оформено крайното 67:59.

Фантастичен мач за България изигра натурализираният ни гард Ърл Роулънд с 20 точки и девет борби. Филип Виденов вкара 14, но изпитваше трудности през по-голяма част от мача. С пет точки и 11 борби, девет от които през второто полувреме, завърши Деян Иванов, като и двамата близнаци се разиграха в последната част, но твърде за малко.

България загуби борбата под коша, логично, с оглед на 25-те минути, които си поделиха двамата центрове Върбанов и Банев, и плеймейкърът ни финишира с цели девет овладени топки.

И двата състава имаха доста слаб процент на стрелба, обясняващ и крайния скромен резултат.

България се озъби на Словения, минути ни разделиха от историята

източник: снимки: Gong.bg, Мария Мицова

За Словения Горан Драгич шашна любителите на баскетбола със скорост и отигравания, макар завършванията на Роулънд да не му отстъпваха изобщо. Горан вкара 13 точки, плюс шест асистенции и толкова борби, а Зоран Драгич добави 12 точки и седем борби. Най-резултатен за словенците бе опитният Еразъм Лорбек с 18 точки, плюс девет борби.

Утре България излиза срещу Белгия от 15.30 във втория си мач от групата, и един от най-реалните шансове да стигнем до първата победа.