ФИФА сензационно наказа Челси да не купува нови играчи в следващите два трансферни прозореца!

Световната федерация е взела решението, след като френският клуб Ланс подаде официална жалба за трансфера на младока Гаел Какута в лондонския тим през 2007 година. Оплакването на Ланс е за нарушаване на договора на Какута с отбора.

Специална комисия на ФИФА за разрешаване на подобни спорове е взела страната на Ланс и е обявила Челси за отговорна по случая.

По тази причина, клубът от „Стамфорд Бридж” бе наказан да не привлича играчи в следващите два трансферни прозореца, което означава, че те няма да могат да взимат нови попълнения до 2011-а година.

Освен жестокото наказание, отборът на Челси е глобен с 680 000 паунда, а освен това ще трябва да плати 113 000 паунда на Ланс като компенсация.

Самият футболист Какута, който е титуляр в резервния отбор на Челси, е наказан да не играе футбол за 4 месеца.

Решението все пак не е финално, тъй като Челси може да го обжалва в Арбитражния спортен съд. От лагера на лондончани все още не са коментирали санцията.

Ето и пълното изявление на ФИФА:

„По повод последното си заседание, проведено на 27 август 2009, Комисията по разрешаване на спорове бе извикана, за да вземе решение по спора между френския клуб Ланс и английския Челси за френския играч Гаел Какута.

Френският клуб подаде иск до ФИФА, искайки компенсация за нарушение на договора от играча, като освен това настоява за спортни санкции, които да бъдат наложени на играча и английския отбор за нарушение на договора и съответно подтикване към нарушение на договора.

Комисията смята, че играчът наистина е нарушил договора си, подписан с французите. Освен това, комисията смята, че английският клуб е подтикнал играча към нарушението.

В резултат на това играчът бе наказан да плати обещетение в размер на 780 000 евро, за които отборът Челси е отговорен, а освен това са наложени спортни санкции както за играча, така и за Челси в съответствие с член 17 алинея 3 и 4 от Правилника за статута и трансфера на играчи.

На Какута е наложено наказание да не играе официални мачове за 4 месеца. Челси е наказан да не картотекира нови играчи, независимо от това, дали те са местни или чуждестранни, за следващите два пълни регистрационни периода. Освен това, Челси трябва да плати на Ланс като компенсация 130 000 евро”.