Доста сериозен срив в класирането си за световната ранглиста може да претърпи бившият номер едно в света на тениса Рафаел Надал. Това дори може да застраши високопоставената му позиция за любимия му турнир от Големия шлем - Ролан Гарос. 

До началото на април испанецът ще бъде номер три в света. Но заради ранното му отпадане на Мастърса в Маями, от следващия понеделник Рафа ще падне под номер четири. Шотландецът Анди Мъри ще го изпревари, защото вече е сред последните 16 в турнира. 

Но в зависимост от останалите срещи в надпреварата, Надал може да се срине и още. Той може да бъде изместен от още трима тенисисти - Кей Нишикори, Милош Раонич и Давид Ферер. 

За да се случи това, японецът трябва да стигне до четвъртфинал, канадецът до полуфинал, а испанецът до финал. При такова развитие, още от следващата седмица 28-годишният тенисист ще е осми в света, което ще е най-ниското му класиране от много време насам. 

Но положението му до началото на Ролан Гарос може да се влоши доста. Надал има да защити много точки до тогава, а формата му е под всякаква критика напоследък. Кралят на клея трябва да защити точките си от турнирите в Монте Карло, Барселона, Рим и Мадрид. 

В Монако той стигна до четвъртфинал миналата година, в каталунската столица стигна до същата фаза, в италианската до финала, а в испанската спечели титлата. Това прави доста точки за защитаване и ако не го направи, може да се срине дори до осми поставен на Ролан Гарос, който е печелил девет пъти в последните десет години.